Kost och näring

Vitaminer och tillskott – vad ska man tänka på?

Många som är måna om att vara hälsosamma tar någon form av vitamin eller näringstillskott varje dag eller när de känner att de håller på att bli sjuka. Det rekommenderas inom både konventionell vård men kanske framförallt i mer alternativa hälsokretsar, tex av funktionsmedicinska utövare, och vi är övertygade om att det kan vara både bra och nödvändigt att ta tillskott av vitaminer. Men det är inte helt lätt att göra rätt val.

Det är oerhört viktigt att välja både sort och ursprung med omsorg för att inte skapa andra problem i kroppen. Tyvärr är det svårt att gå till apoteket eller till och med sin närmaste hälsokost och hitta bra tillskott. Vitaminer och tillskott av dålig kvalitet kan faktiskt göra mer skada än nytta.

Innehåll på sidan:

Kvalitet och ursprung är viktigt!

Tillskott har blivit en stor industri och som med mycket har fokuset blivit billig produktion och stabil produkt (livslängd) och därmed ofta sämre kvalitet med många onödiga tillsatser och dålig form av ”vitaminkälla”.

Generellt rekommenderar vi vitaminer baserade på mat, dvs ej syntetiskt framställda vilket de flesta av alla vitamintillskott tyvärr är. Det handlar inte bara om hur mycket näring något innehåller på papperet utan även hur mycket våra kroppar kan tillgodogöra sig, dvs hur biotillgängliga de är.

Syntetiska vitaminer är svåra för kroppen att processa och absorbera på rätt sätt. Många viktiga enzymer kan inte fungera med en syntetisk form av en vitamin, tvärtom skadas de. Den här typen av vitamintillskott kan faktiskt vara skadliga för oss på sikt.

Några vanliga tillskott vi inte rekommenderar är syntetisk C-vitamin (askorbinsyra eller askorbat), D-vitamin och B-vitaminer. Syntetiska former av en vitamin kan nämligen hämma viktiga enzymer som är oerhört viktiga för en massa processer i kroppen.

Folsyra är ett exempel på hur råd kan bli fel när man inte ser till helheten. Enligt Livsmedelsverket är folsyra och folat olika former av samma B-vitamin och vid graviditet rekommenderar de att ta tabletter med 400 mg folsyra varje dag fram till vecka 12 för att undvika ryggmärgsbråck hos fostret. Vad de missar att informera om är att det kan riskera att hindra det naturliga folatet genom att blockera DHFR-enzymet och därmed ha motsatt effekt.

Folsyra är en syntetisk variant av folat som inte kan användas i kroppen förrän det omvandlats till en naturlig form av folat. Ca 10% har en ”genetisk defekt” som gör att de inte kan göra den omvandlingen på ett bra sätt, vilket kan hämma metylering. Metylering är en mycket viktig process i kroppen; det avgör vilka gener som slås av och på, sk epigenitik, är avgörande bla för avgiftning, för att bilda glutation (en viktig antioxidant) och för att bilda många signalsubstanser som påverkar vår mentala hälsa.

B-vitaminer är viktigt men vi rekommenderar naturliga källor som lever, bipollen, riskli och näringsjäst (utan tillsatser). Folat finns i gröna grönsaker, kål, bär, baljväxter mm. Vill du ändå ta tillskott så se till att det är en metylerad form av folat. När man har överskott av järn och inflammation finns en risk att b-vitaminer inte tas upp som det är tänkt i kroppen och det är därför ofta rätt meningslöst att ta syntetiska tillskott av det. I naturlig form vet kroppen vad den ska göra.

Läs mer om varför vi inte rekommenderar askorbinsyra, citrat eller D-vitamin (baserat på vetenskapliga studier) här.

Här är en bra artikel om kosttillskott och kvalitet. Greatlife har generellt bra tillskott, tex Innate C-400 som är ett av de få C-vitamintillskott vi rekommenderar.

Här är också en intressant artikel om kvalitet på olika vitaminer, tex B-vitaminer.

Läs mer om vilka tillskott vi rekommenderar nedan.

Vitaminer som oxidanter istället för antioxidanter?

Att majoriteten av vitamintillskott är syntetiska och isolerade kan mycket väl vara orsaken till att studier visar att antioxidanter i tillskottsform kan trigga cancer tex.

När man tar en syntetisk, koncentrerad/isolerad vitamin saknas många av de komplexa organiska föreningar som förekommer naturligt i livsmedel.  Ett vitamin behöver alla samfaktorer för att fungera korrekt. Det är ett komplex av aktiviteter som definieras av biologisk funktion, inte kemisk beskrivning. Att isolera en viss kemisk molekyl och kalla det för vitamin är alltså inte samma sak som att ge kroppen hela ”livsmedelsvitaminen” med dess samfaktorer och andra synergistiska komponenter – någon kroppen känner igen och vet vad den ska göra med.

Fiskolja är ett populärt, men även omdebatterat vitamintillskott, som är ett bra exempel på hur viktigt det är med bra kvalitet. Att ha en bra balans av omega-3 och omega-6 är viktigt och därför tar många omega-3 som tillskott genom fiskolja vilket många upplever fördelar av. Tyvärr har det dock ofta syntetiska vitaminer tillsatta och produceras på ett sätt som gör att oljan lätt oxiderar. En oxiderad olja blir inflammatorisk istället för antiinflammatorisk.

Vi rekommenderar ingen fiskolja, endast torskleverolja från Rositas. Ät dessutom fet fisk några dagar i veckan och minska ditt intag av omega-6 (fröoljor, processad mat etc) för att få en bättre omega-3 till omega-6 balans! Något som stöds av tex Chris Kresser som uppdaterat sina rekommendationer angående fiskolja baserat på den senaste forskningen.

Bild på tillverkningsprocessen av Rositas torskleverolja lånad från Corganic.com

Räcker det inte att äta varierad bra mat?

I en perfekt värld skulle det absolut vara tillräckligt att äta bra, varierad mat. Men vår moderna värld är tyvärr inte särskilt perfekt, speciellt inte när det kommer till hälsa, miljö och näring.

En stor orsak till att vi kan behöver ta tillskott är att de moderna ”vetenskapliga” jordbrukstekniker som används i stor skala för att producera mer mat till en växande befolkning och ett urval av grödor för hög avkasting snarare än för näringsvärde utarmat jorden på näring, vilket leder till att näringsinnehållet i maten minskat. Genetiskt modifierade livsmedel, långa transporter och krav på hållbarhet har också minskat näringsinnehållet i vår mat.

Mycket i vår livsstil (vad vi äter, hur vi sover, stressar och rör på oss etc.) gör också att vi inte tar upp näringen i maten på ett optimalt sätt. Bristande näringsupptag är alltså också en stor anledning till vitaminbrister. Vitaminbrist gör att kroppens metabolism (ämnesomsättning eller kemiska processer i cellerna då näringsämnen tas upp, omvandlas, bryts ner till energi och/eller avlägsnas ur kroppen) inte kan fungera optimalt och kan orsaka olika bristsjukdomar och obalanser.

Det är lätt hänt att man fokuserar på ett enskilt värde och tror att man kan ta mer av en viss vitamin, tex D-vitamin, för att fixa en ”brist”. Så fungerar dock inte kroppen, utan allt hänger ihop och med fokus på endast en isolerad vitamin riskerar vi att skapa nya obalanser. D-vitamin behöver tex vara i balans med 10 gånger mer A-vitamin (och syntetiskt A-vitamin är bevisat riskabelt, antagligen därför det togs bort från AD-droppar.)

Vitaminer och mineraler jobbar synergistiskt, dvs förstärker och ”förstör” varandra, om formen är fel (syntetisk och inte i sitt hela komplex). Vi behöver därför en balans av många olika näringsämnen vilket man får genom bra näringsrik mat och tillskott i så naturlig form som möjligt, baserade på mat, ”wholefood vitamins”.

I ca 90 år har vi försökt hitta på sätt att vara smartare än naturen genom att tillverka olika syntetiska former av vitaminer. Frågan är om det verkligen gjort oss friskare?

Läs mer om näringsrik mat här.

Vilka tillskott av vitaminer är bra?

Till att börja med finns det inte vitaminer ”man ska ta” men vissa ”wholefoods” vitaminer rekommenderar vi gärna.

Baspaket vitaminer

  • Naturligt c-vitamin, Innate C-400 och är i en bra form och stärker immunförsvaret genom bl.a. bidra till ökad biotillgänglig koppar. C-vitamin går även att få i sig genom olika bärpulver som nypon, camu-camu och acerola samt självklart från mat. Här finns förslag på fler källor till C-vitamin
  • Torskleverolja från Rositas är bra speciellt om man inte äter mycket fisk eller inte får så mycket sol. Det ger massor av A-vitamin (retinol) och även D-vitamin i rätt ratio.
  • Ekologisk nötlever är ju mat men finns även som tillskott tex här och här. Det ger B-vitaminer, A-vitamin (retinol) och många andra näringsämnen.
  • E-vitamin Ett exempel på viktig vitamin som dock är svår att hitta som tillskott i bra form. Purely-E, Standard Process Wheath Germ Oil och en hållbart producerad ekologisk palmolja, tex Jukkas som också finns att beställa i stora burkar är bra källor till E-vitamin. Vetegroddsolja oxiderar snabbt tyvärr så kapsel är bra.
  • Bipollen är fantastisk näringsrikt och innehåller förutom B-vitaminer en mängd andra vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror och spårämnen. Köp helst lokal och/eller ekologisk.
Rekommenderade vitamintillskott baserade på mat

Förutom vitaminer finns det en del mineraler som är viktiga att se till att få i sig, tex kalium, natrium och magnesium. Läs gärna mer om vilket magnesium som är bäst här.

Läs mer om vad vi rekommenderar att börja med här under ”De olika stegen i RCP (Root cause protocol).