D-vitamin,  Kost och näring,  Root cause protocol,  Stopp - RCP

Varför sluta med tillskott -Stopp?

Flera av de tillskott som är på stopp-listan enlig Root cause protocol (rcp) är vitaminer och mineraler som många ofta tar enligt rekommendationer både från vården och mer alternativa hälsoutövare. Vi har också varit där i vår iver efter att vara hälsosamma och rekommenderat flera av dem till nära och kära. Många får också bra effekter, på kort sikt. Tyvärr går man dock inte till grunden med varför man har en brist eller symptom och skapar nya obalanser.

Problemet är att syntetiska tillskott ofta inte kan processas på rätt sätt i kroppen och i den reduktionistiska formen blir det ofta i fel balans, vilket ställer till det på olika sätt. Fokus i RCP är därför att få i sig de här vitaminerna och mineralerna i så naturlig form som möjligt så att kroppen kan känna igen dem och vet vad den ska göra.

Innehåll på den här sidan:

Varför inte ta järntillskott?

Järn som tillskott är inte bra, utan tvärtom är det kontraproduktivt om man vill förbättra sina järnvärden på sikt. Visst kan man må bättre ett tag eftersom järn är en tungmetall och stimulerar produktion av nya röda blodkroppar som kan transportera syre. Men det är lite som att ta kokain för att bli piggare!

Röda blodkroppar lever i genomsnitt 120 dagar, men om vi inte har nog med magnesium och biotillgänglig koppar så lever de röda blodcellerna bara ca 20 dagar och problemet kvarstår.

På sikt får vi bara mer och mer järn i vävnaderna vilket leder till mer inflammation och fler och fler symptom på ohälsa.

Läs mer här om järnbrist, anemi, och vad du kan göra istället för att ta järntillskott. Järntillskott innefattar även tex blutsaft och andra tillskott som utger sig för att vara mer naturliga.

Varför inte ta D-vitamintillskott?

Vi har slutat ta D-vitamintillskott! Gör det du med. Lågt D-vitamin är egentligen ett symptom på låg magnesiumstatus och inflammation. Inte orsaken till inflammationen. När man tar D-vitamin i syntetisk form mår man kanske bätte ett tag (det är ett kraftfullt hormon!) men man går inte till grunden med varför man har brist och inflammationen kvarstår.

Det ställer även till det med vitamin- och mineralbalansen i kroppen då D-vitamintillskott höjer nivån av kalcium i blodet och hindrar det från att komma dit det ska.

D-vitamintillskott påverkar även magnesium negativt. För höga kalciumnivåer i förhållande till magnesium kan leda till hormoniella problem, benskörhet, njursten, förstoppning, ont i kroppen mm.

D-vitamintillskott gör även att kalium pressas ut från cellerna. De flesta får redan i sig för lite kalium vilket kan leda till högt blodtryck, hjärtsjukdom, sömnproblem, problem med magen mm.

D-vitamin behöver också vara i balans med A-vitamin och även K-vitamin vilket man får från matkällor. Att ta D-vitamin utan A-vitamin skapar obalanser då det konkurrerar med A-vitamin (retinol) som då inte kan tas upp och göra sitt otroligt viktiga jobb i kroppen. Brist på retinol och magnesium gör att vi får ännu mer obundet, inflammatoriskt järn i kroppen.

Här är en bra artikel om varför D-vitamintillskott inte är svaret. Anna Sparre skriver också om det här.

Läs mer om D-vitamin och hur du kan höja dina nivåer på ett naturligt sätt utan att skapa andra oblanser i kroppen här.

Varför inte ta kalciumtillskott?

RCP rekommenderar inte kalciumtillskott. Kalciumtillskott är oftast kalciumkarbonat, krita, som inte funkar bra i kroppen. Den mest biotillgängliga formen av kalcium är kalciumbikarbonat. Det är ju lätt att tro att det går snabbt att gå från karbonat till bikarbonat men det krävs faktiskt 12 steg och steg 11 är kalciumlaktat vilket sen lätt blir kalciumbikarbonat. Det är alltså bättre att ta kalciumlaktat om man under vissa förutsättningar trots allt behöver ta kalciumtillskott.

Bästa sättet att få i sig nog med kalcium är genom maten, tex mjölkprodukter som ost och yougurt.

Det finns ett samband mellan intag av kalcium och högt järn, vilket ökar oxidativ stress. Ökat kalcium ökar oxidativ stress.

De flesta som tar kalciumtillskott gör det för att de tror att det hjälper mot benskörhet men det fungerar inte så. Om det inte finns nog med magnesium så kommer inte enzymerna (alkaliskt fosfatas) att fungera och skelettet kan inte mineraliseras. Om det finns mycket järn i skelettet och benmärgen så kommer acid fosfatas att öka vilket bryter ner skelettet. Kalcium hjälper inte mot detta utan gör mer skada.

Vi behöver biotillgänglig koppar för att enzymet lysyloxidas (LOX) ska fungera. Benskörhet orsakas alltså av brist på biotillgänglig koppar och överskottsjärn inne i cellerna (vilket inte mäts). Vid benskörhet förloras kalcium, absolut, men det avhjälps inte av kalciumtillskott.

Varför inte ta zinktillskott?

Zink finns i princip alla multivitaminer och rekommenderas mot tex förkylning. Det kan hjälpa men har också negativa konsekvenser.

Zink som tillskott ökar ett protein i levern, metallotionein, vilket binder upp koppar väldigt hårt, vilket i sin tur leder till att koppar inte blir tillgänglig för de enzymer där det behövs. Det här med att koppar och zink arbetar ”mot” varandra är inte riktigt som det står på många ställen.

Vi vill fokusera på att öka biotillgänglig koppar (dvs. koppar bunden i en massa viktiga enzymer) så att kroppen kan komma i balans, järn kan röra sig som det ska, antioxidanter tillverkas, mm! Zink får man därför bäst från mat, tex ostron, pumpafrön och kött. I mat är det en balans av andra mineraler och ko-faktorer som inte finns i tillskott som gör att det inte rubbar kroppens balans.

Ostron är innehåller mycket zink och andra näringsämnen. Gott också!

Varför inte ta tillskott av molybden?

Molybden rekommenderas inte som enskilt tillskott eftersom det kelerar (binder) koppar och förstör därmed produktionen av biotillgänglig koppar som är fokus att öka inom rcp. Molybden i mineraldroppar är dock inte ett problem.

Varför inte ta tillskott av C-vitamin som askorbinsyra?

Askorbinsyra förstör ceruloplasmin och de kopparberoende enzymerna som är grunden till vårt immunförsvar. Askorbinsyra likställs ofta med C-vitamin men är egentligen inte jämförbart med naturlig, ”helmat” baserad C-vitamin (WFC – whole food C). Det finns sex delar till i C-vitamin komplexet varav fem är antioxidanter och en är oxidant. Askorbinsyradelen är den som är oxidant. Oxidanter skapar alltså inflammation.

Eftersom naturlig C-vitamin innehåller hela vitamin C-molekylen behövs mycket mindre än när du bara har askorbinsyradelen.

Varför undvika all citrat och citronsyra?

Citrat(molekylen) gör att ceruloplasmin (ferroxidas) protein förlorar sin enzymfunktion, på samma sätt som askorbinsyra. Citrat kan också irritera tarmen vilket gör att tillskott med citrat inte får tillräckligt med tid att tas upp.

Citrat och citronsyra finns i både tillskott och mat så det gäller att läsa innehållsförteckningar noga.

Den här studien av Prof. Kell förklarar hur antioxidanter kan fungera som pro-oxidanter – inklusive askorbater (syntetiskt C-vitamin) och citrater. Kell, D.B. (2009). ”Iron behaving badly: inappropriate iron chelation as a major contributor to the aetiology of vascular and other progressive inflammatory and degenerative diseases

Morley Robbins Askorbinsyra skapar brist på biotillgänglig koppar

Lovstad, R.A. (1996). ”On the mechanism of citrate inhibition of ceruloplasmin ferroxidase activity” Full artikel finns här.

Osaki, S. et a. (1964). ”Bevis för ceruloplasmins askorbatoxidasaktivitet.”

Varför inte ta en multivitamin?

Multivitaminer innehåller ofta flera av sakerna på stopplistan, tex järn, kalcium och zink och bör därför undvikas. Många har även fel balans mellan mineraler och innehåller dåliga tillsatser.