Om oss

Om oss

Vi är två systrar, enäggstvillingar om man ska vara noga, födda i mitten av 70-talet, som bor i två olika städer, Borlänge och Stockholm, med varsin man och varsin dotter och son i födda 2005-2008. Vi har sån tur att barnen, precis som vi, är bästa vänner. Dock är de lite mer olika varandra än vad vi är, precis som våra män. 

Vi får ofta frågan vem som är äldst, vilket vi egentligen tycker är fånigt då det handlar om ca 10 minuter, men det är Marie. Skulle inte säga att det märks på något sätt, men kanske är det därför hon alltid varit lite före med att läsa på om nya spännande rön angående hälsa, träning och kost. Som tex tarmhälsa, Paleo och Weston A Price banbrytande forskning. Gjorde egen välling, surkål och kombucha långt innan det blev vardagsmat i media, affärer och hem. 

Tidiga sökare

Intresset för psykologi och personlig utveckling har nog varit mer lika för båda. När vår mamma efter mycket långvarig stress blev utmattad i början av 90-talet, innan diagnosen utmattning var allmänt känd, var det andlighet och meditation som hjälpte henne tillbaka till livsglädjen. Och redan där började även vårt intresse för något mer att väckas. Shirley McLaine, Louise Hay och andra öppnade upp för att allt egentligen handlar om kärlek. Fler böcker följde med tankar om att vi har ett val i hur vi reagerar på olika stimuli, vi kan hjälpa våra tankar på traven och därmed faktiskt må bättre!  

Vi pluggade båda i Uppsala, funderade på psykologprogrammet men det blev ekonomi, och varvade skolböcker med Deepak Chopra, Gary Zukav och Elisabeth Kübler Ross vars bok ”Döden är livsviktig” rekommenderas varmt. En del Rudolf Steiner (på tyska) blev det också. Vi tränade mycket, främst aerobics och danspass men även en del styrketräning på Nautilus och kombinerade det med mycket kolhydrater och lite fett. Och en del billigt vin:-)

När Jenny reste i Asien i början av 2000-talet var ryggsäcken full av andlig litteratur av bla Eckart Tolle och Dalai Lama och vi besökte Ashram och yogade. Även mer managementinriktad litteratur som Jennys mans favorit ”7 habits of highly effective people” konsumerades. Marie fick sin första Enneagrambok när hon jobbade som managementkonsult i Tyskland och försökte meditera. Snart började även intresset för alternativ till kostcirkeln att väckas och vi läste Michel Montignac (som skrev om GI innan det blev populärt) och Blodgruppsdieten och drog ner drastiskt på vete och snabba processade kolhydrater. Började köpa dinkel och ekologiskt. Och tänka sig, magknip och uppblåsthet som varit ständiga följeslagare under livet, försvann!  

Sätt att läka

Förutom magproblem har vi båda varit allergiska, både mot djur och pollen. Marie hade dessutom ansträngningsastma, något som är ett minne blott nu, och Jennys jobbiga gräsallergi är i princip helt borta efter kostomläggning. 

Cardio byttes mot styrketräning, mer tung för Marie som läst och satt sig in i det mer än Jenny som å andra sidan får mer vardagsmotion genom att bo centralt i Stockholm och går och cyklar mycket. Genom träningsintresset upptäckte Marie också Paleo, dvs en ursprunglig (och anti-inflammatorisk kost) och livsstil . Något som var ganska okänt i början på 2010-talet.

När Jennys dotter för 2015 började få stora problem med magen började även Jenny läsa på mer om kost och hälsa. Jennys dotter fick även när hon var ca 3 år diagnosen kutan mastocytos, vilket är en ovanlig hudsjukdom som betyder att det ansamlas för mycket mastceller i huden, vilket skapar bruna fläckar som kan triggas och klia och vara obehagliga. Läkarna menade att det skulle växa bort i skolåldern men det har vi ännu inte sett några tecken på. Tvärtom är vi övertygade om att magproblemen hänger ihop med detta, då vi nu vet att båda symtomen tyder på obalans i mineraler, främst överskott av järn på fel ställen i kroppen, som i sin tur skapar obalanser i immunförsvaret. Läs mer om det här: Root cause protocol.

Att hitta ett sätt att läka både allergier, magproblem i olika grad och nå optimal hälsa är något som motiverar oss båda. Och vi är optimister som verkligen tror på att förändring är möjlig, det handlar om att vara öppen, fortsätta leta och gå till grunden med varför vi mår som vi gör!

Root cause protocol konsulter

Under 2019 fann vi en viktig bit i hälsopusslet då vi lyssnade på Anna Sparres podcast, 4Health, med Morley Robbins som skapat Root cause protocol. Vi har även utbildat oss till RCP-konsulter och den här bloggen kommer handla mycket om det protokollet som kan hjälpa med i princip alla ohälsosymtom. Det är dock inget vi jobbar med. Än:-)

Systrarna surkål

Att laga mat med så mycket näring som möjligt är numer väldigt viktigt för oss. Systrarna surkål japp, som syrar, blötlägger och köper mat från lokala bönder. Och vinet får gärna vara biodynamiskt.:-) 

Vi har en holistisk syn på människan, jorden och universum. Hälsa, miljö och även andlighet eller om man vill kalla det det själsliga. Allt hänger ihop och det finns inga absoluta sanningar. 

Klart är att vi behöver minska gifter i både vår direkta och mer indirekta miljö och leva mer i samklang med naturen. Vi har länge använt ekologiska skönhetsprodukter, köpt ekologiska kläder, helst begagnat, återvunnit, minskat plast och andra gifter hemma. Odling är också ett stort intresse, speciellt för Marie som bor i hus. Men lite härlig sallad och annat har det blivit för Jenny också. Tillfredsställande (och frustrerande:-)) och vi tror att alla skulle må bra av lite odling i sitt liv.

Happier med Gretchen Rubin

Att läsa har som sagt alltid varit ett stort intresse och förutom skönlitterära böcker har det i vuxen ålder blivit mycket fokus på faktaböcker. Intresset har gått i vågor och den andliga och kostrelaterade litteraturen har varvats med annan personlig utveckling. Fokus på barn när barnen var små ca 2005-2010. Under 2010 hittade vi Gretchen Rubin som sedan dess varit en stor inspiration. Efter att podcasts blev mer och mer vanligt har vi kunnat skruva upp lärandet ännu mer, lyssna kan man ju göra både när man tränar, tvättar och lagar mat. Effektivt värre!

Enneagrammet – vår senaste passion

Vilket för oss in på vår senaste fascination, Enneagrammet, ett fantastiskt ramverk för personlig utveckling, med fokus på våra inre drivkrafter, motiv och rädslor. Vi har alltid gillat olika personlighetsteorier men Enneagrammet är så mycket mer än de flesta andra. Vi har båda treans strategi som bl.a. drivs av en vilja att vara effektiv och prestera för att känna sig ok. Inte helt hållbart och vi ser fram emot att under året lära oss ännu mer om hur Enneagrammet kan hjälpa till med både bättre självinsikt och förståelse för andra. En viktig nyckel till lycka. Läs mer om det här. Vi är båda diplomerade ”Enneagram practitioners” och fortsätter vår utbildning.

Duktiga flickor med någorlunda balans

Vi har nog båda tidigare uppfattats som ambitiösa, duktiga flickor. Väldigt känsliga men kanske inte alltid verkat så känslomässiga på utsidan som vi känner oss på insidan. Bäst i klassen och med ett inre driv att vara duktiga och prestera och vara framgångsrika. Dock byttes definitionen för vad som är framgångsrikt rätt tidigt till något annat än karriär. Balans i livet har alltid varit viktigt för oss, speciellt när barnen var små och vi har fokuserat på korta dagar och mycket tid tillsammans snarare än att klättra i karriären och få ett prestigefyllt jobb. Visst är finansiell trygghet och ett meningsfullt jobb viktigt, våra värderingar handlar ändå mer om att ha tid för familj och barn, oss själva och våra intressen och andra relationer. Att leva hållbart. Frihet och harmoni, kärlek och tacksamhet, hälsa och balans är framgång för oss!  

Vi jobbar nu tillsammans med vår mamma, pappa och bror i vårt familjeföretag. Utmanande, utvecklande och riktigt roligt! Hållbart företagande och organisation är ett annat intresse. Den här bloggen är alltså inget vi jobbar med för att tjäna pengar utan bara till för att dela med oss och inspirera.

Vi känner oss båda otroligt tacksamma för allt vi fått i livet och tror så mycket på att alla med hjälp av små förändringar kan bli lite lyckligare och sprida glädje till andra.  

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vi-i-Tel-Aviv-1024x768.jpg
Jenny till vänster och Marie till höger. Och ja, många har svårt att se skillnad även om vi inte tycker vi är SÅ lika.