Hälsa,  Kost och näring,  Miljö och livsstil

Vad ska vi äta och varför?

Det vi äter påverkar vår hälsa i stor utsträckning. Att bra kost och näring är en viktig del av att optimera sin hälsa, motverka inflammation och stärka immunförsvaret är någonting som blir alltmer studerat och accepterat. Egentligen är det något människor alltid vetat, men som tappats bort någonstans på vägen i vårt moderna samhälle.   

Uttrycket ”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat” myntades redan cirka 400 f.Kr av läkekonstens fader Hippokrates. Det verkar dock ha glömts bort i vår moderna värld där  utbildning inom kost och näring på läkarutbildningar är väldigt bristfällig och vårdens lösning på de flesta ohälsotillstånd är olika läkemedel eller ingrepp. Samtidigt som det läggs mer pengar än någonsin på forskning som ofta syftar till att hitta mediciner mot olika sjukdomar blir människor bara sjukare och sjukare. Världen upplever en pandemi av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och även tex Alzheimers. Något i den västerländska livsstilen har gått fel och en del är helt klart vår kost.  

Vi är övertygade om, eller snarare VET, att kost och näring har otroligt stor betydelse för hälsan och välmående, och många börjar bli medvetna om det. (Maten är dock inte allt, det finns andra viktiga faktorer för hälsa som tex stress och gifter. Men här handlar det om mat.)  

En stor förvirring och fundering för många är dock VAD man ska äta. Både enkelt och svårt att svara på! Tyvärr är många råd från myndigheter baserade på bristfällig forskning vilket bidrar till förvirrningen.  

Vad ska man egentligen äta?

Det finns många olika teorier om vad som är den ”optimala” kosten och mycket polarisering som tyvärr tar bort fokus från det viktigaste, nämligen näring. Vi tror inte det finns någon optimal kost för alla människor utan är övertygade om att det absolut viktigaste är att äta näringsrik och oprocessad mat.  

Fryst makrill med ratatoille och grönsallad med olivolja är näringsrik mat

Alla är vi sen olika gällande hur mycket fett, kolhydrater och protein vi mår bäst av att äta och från vilka källor det kommer. Det handlar en hel del om hormoner; hur insulinkänslig man är, kortisolnivåer mm men det är ett annat (stort) ämne. 

Tyvärr äter många idag mycket processad mat utan näring, tomma kalorier, vilket varken är hållbart för människa eller jord. Det är det stora problemet som vi ser det, inte exakt vilka livsmedel man äter. 

Vi kan dock konstatera att alla ursprungliga folkslag har ätit något från djurriket men vad och hur mycket har varierat beroende på var i världen man är bosatt.  Det är även omöjligt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen utan någon produkt från djurriket, bla B12 och retinol.  

Det är lätt att bli frälst och övertygad om att det man själv testat och blivit hjälpt av är lösningen för alla. Det kan vara allt från extremerna vegan, keto och carnivore till att utesluta laktos, gluten, soja eller rött kött. Men många gånger handlar det om att man faktiskt eliminerar allmänt näringsfattig mat eller saker som är problematiska för just en själv just då, snarare än att det är optimalt för alla på längre sikt.

Billigare bitar av kött långbakat i ugn med rotsaker och gröna bönor och smör

Vad är näringsrik mat?

Det mest näringsrika vi kan äta är lever, kött, ägg, smör, ost, skaldjur och andra produkter från djurriket. Faktiskt mer näringsrikt än grönsaker och frukt som grönkål, blåbär och äpplen. Som vi också tycker man ska äta. 

Förutom det faktiska näringsinnehållet handlar det om hur lätt vi människor kan ta upp näringen och vår egen unika biokemi (som vi även påverkat genom våra tidigare val – epigenetik).  Vissa har blivit känsliga för histaminer, mjölkprodukter, gluten, fett, kött (ofta pga för lite magsyra) eller oxalater (en lurig del av att äta för mycket av det vi ofta tänker på som hälsosamt, tex spenat, grönkål och rödbetor). Vi har dock lärt oss att de flesta känsligheter beror på olika obalanser som går att återställa. 

Nu förespråkar vi absolut ingen ”carnivore-diet”, dvs mat endast från djurriket. Människor har alltid varit allätare och grönsaker, bär och frukt är näringsrikt och gör det både roligare och godare att äta. Baljväxter och spannmål, mjölkprodukter och rött kött är mycket omtvistat i olika kretsar men vår uppfattning är att man faktiskt kan äta väldigt mycket och vara hälsosam, etisk och miljövänlig

Det viktigaste är hur man framställt råvarorna och hur man behandlar dem; surdegsbröd bakat på dinkel eller andra kulturspannmål är en helt annan sak än processad köpefralla med massa tillsatser.

Det mesta som inte tillverkats i en fabrik och har en lång innehållslista funkar för de flesta! Mat gjord på riktiga råvaror med andra ord. Självklart är det viktigt med bra kvalitet, både vad gäller mat från växt- och djurriket. Att djuren har fått leva som de är menade att göra och äta det de är skapta för; kor ska gå ute och beta gräs och gärna sly, grisar ska få böka och fisk ska inte trängas ihjäl och förstöra ekosystem.

Bra uppfödda hjälper djur faktiskt till att bygga upp våra jordar och binda koldioxid, dvs är tvärtemot vad många tror bra för både miljö och hälsa. Förutom att vara nyttigt mättar fett och protein bra. Det är inte helt lätt, men det går att köpa bra produkter om man anstränger sig lite. Det kanske kostar lite mer och tar lite mer tid men är så värt det. Kvalitet före kvantitet! Att lägga mer tid på sin mat är något vi anser att alla borde göra. Och skippar man färdigmat och lägger mer tid på att laga mat själv kan man tjäna in mycket pengar också.

För grönsaker, spannmål, frukt och bär är det viktigt att de odlats på ett hållbart sätt, dvs utan massa bekämpningsmedel som skadar både människa och miljö. Spannmål, soja och majs odlas på mångs ställen i stora monokulterer som utarmar våra jordar och bidrar till många problem.

Vi är övertygade om att det går att föda Sveriges och även jordens befolkning på ett hållbart sätt. Men det kräver en hel del av oss konsumenter och framförallt behövs andra regler. Vi försöker köpa så mycket kravmärkt eller ekologiskt som möjligt och helst närproducerat och i säsong.

Att äta närproducerat och hållbart är verkligen inte alltid lätt. Har man blivit bortskämd med att kunna äta bananer och avokado även här i Norden är det svårt att ge upp det. Kanske måste det inte heller vara perfekt, utan vi kan unna oss en viss lyx ibland, men fokusera på livsmedel mer typiska för vad våra förfäder åt.

Som en hjälp för vad som är viktigt att köpa ekologiskt kan man titta på listan ”Dirty dozen and clean fifteen” som rankar gifter i grönsaker och frukt. Gäller främst USA men kan ge en fingervisning även här.  

Sist men inte minst är fett väldigt viktigt och näringsrikt. Var generellt inte rädd för fett från djur, det innehåller bla retinol (a-vitamin) som är väldigt viktigt av många olika anledningar. Smör är bra att steka i. Även ister och andra djurfetter är mycket bra men kanske svårare att få tag i. Att mättat fett är dåligt och höjer det farliga kolesterolet är en segavlivad myt. Vad gäller olja rekommenderar vi olivolja och vid högre temperaturer kokosolja. Avocadoolja och andra icke-fröoljor kan också funka. 

Vad ska man undvika att äta?

Kost är svårt att studera av många anledningar och det finns mycket förutfattade meningar, men något de flesta är överens om är att vi ska undvika är socker, stärkelsesirap (high fructose corn sirup) och processad mat utan näring. Med processad mat menar vi i princip allt som har en lång innehållslista med ingredienser man inte förstår och massor av tillsatser och ingredienser kroppen inte är gjord för. Det är ofta mycket socker, konstgjorda tillsatser och dåliga fetter i de produkterna.  Egentligen skulle vi kunna skriva högprocessad för att vara ännu tydligare för att syra, blötlägga, mala, torka, koka etc är ju också en typ av process som dock kan förbättra näringsvärdet och/eller vår upptagningsförmåga av näring!

Fetter är ett kapitel för sig. Med dåliga fetter menar vi raffinerade fröoljor som solrosolja, majsolja och faktiskt också rapsolja samt alla typer av margarin. De kan inte tillverkas på ett ”naturligt” sätt och är inflammationsskapande med sitt höga omega-6 innehåll. Ännu värre blir det när de hettas upp.   

Många varnar för ”fet” mat och klumpar då ihop fett som fett, dvs dåliga processade fetter med naturligt nyttigt fett, samt gör ingen urskiljning på vad man äter samtidigt. Ofta kombineras fett med näringsfattigt sönderprocessat vete i tex pizza och färdigmat, eller man äter en hamburgare tillsammans med en söt artificiell dryck och pommes friterade i billig dålig olja. Då håller vi med, undvik det.  

Skippa även lågfettprodukter som behöver en massa tillsatser för att smaka bra eller få rätt konsistens.  

Som nämnts har tyvärr bra fett från djurriket blivit demoniserat och även rött kött blivit beskyllt för att vara ohälsosamt och bidra till cancer, något det faktiskt inte finns några bra studier som visar.  Undvik däremot importerat kött och processat kött med massa tillsatser. I Sverige har vi hårdare regler för tex antibiotika än i de flesta andra länder och vi har mer omfattande djurskyddsregler.  

Tillsatser eller E-nummer är också ett kapitel för sig. Vissa är ämnen kroppen inte känner igen vilket kan ställa till med olika problem, tex i matsmältningen. Tex citronsyra, E330, är en tillsats som fler och fler reagerar på så det är bra att undvika men det gömmer sig tyvärr i väldigt många produkter. Man får vara noga och läsa på etiketter. Eller ännu hellre välja råvaror utan etiketter!  

Sammanfattningsvis undvik så långt du kan:

  • Dåliga fetter som fröoljor (solros, majs, faktiskt även raps, etc) och margarin
  • Processad mat (sånt man inte kan göra hemma av rena råvaror i princip)
  • High fructose corn sirup och andra sötningsmedel
  • Tillsatser som citronsyra E330
  • Grönsaker, spannmål, fisk och kött av dålig kvalitet, dvs uppfött eller odlat med hjälp av olika slags gifter som har dålig inverkan både på hälsa och miljö
  • Lågfettprodukter med tillsatt D-vitamin, kalcium, sötning och andra artificiella tillsatser

Har du stora problem med magen, tex IBS eller IBD, autoimmuna sjukdomar eller andra hälsoproblem kan du behöva undvika mer mat ett tag och kanske äta en elimineringsdiet som tex glutenfritt, mejerifritt, AIP, GAPS, låghistamin eller lågoxalat. Ofta beror känsligheter på olika obalanser i tarmen, i mineraler och hormoner.

Köp lokal mat

Förutom att köpa ekologiskt, gärna regenerativt producerad och inhemsk mat i säsong rekommenderar vi alla att köpa lokal mat i så stor utsträckning som möjligt. Fler och fler producenter säljer direkt från gården, på bondens marknad eller genom Reko-ringar. Leta upp din närmaste och gör det du också! Det är bra på så många sätt.  

Läs gärna mer om hur man kan äta näringsrikt här.

Läs mer:

The Importance of Eating Nutrient Dense Foods