Magnesium – vårt viktigaste mineral för mer energi
Trött, sötsugen, deppig, ingen energi, förstoppad, hjärtklappning eller högt blodtryck? Det kan bero på magnesiumbrist. Magnesium är ett mycket viktigt mineral – faktiskt helt avgörande för att vi ska kunna producera energi i våra celler – och något som de flesta av oss har brist på. Inte konstigt i dagens samhälle eftersom stress gör att vi förbrukar massor av magnesium.
Listan kan göras lång och det här är bara några av alla olika symptom på magnesiumbrist.
- Oro och depression
- Trötthet och sömnproblem
- Restless legs
- Matsmältningsproblem och förstoppning
- Ryckningar, muskelkramper och stelhet
- Huvudvärk
- Humörsvängningar
- Mensvärk, PMS
- Artit, osteoporos
- Hicka
- Illamående och yrsel
- Hjärtklappning och andra hjärtrelaterade problem
- Högt blodtryck
- Högt blodsocker
- Sötsug
Hur hänger då det här ihop?
Innehåll på sidan
- Introduktion – viktigt att veta om magnesium
- Att tänka på innan du börjar ta tillskott av magnesium
- Hur fungerar magnesium i kroppen?
- Stress – en spiral av magnesiumbrist och inflammation
- Orsaker till magnesiumbrist
- Vilken typ av magnesium är bäst för just dig? Sorter, inköpshjälp och tips (ny sida)
- Mer läsning om magnesium
Introduktion – viktigt att veta om magnesium
Hälsa och energi handlar till stor del om att kroppens alla olika biokemiska processer ska fungera bra. Balans av näringsämnen är avgörande för det och magnesium spelar en nyckelroll.
Varenda cell i kroppen behöver rätt mängd magnesium för att fungera, kanske speciellt vår hjärna, hjärta, lever och reproduktionsorgan som innehåller flest mitokondrier (cellernas kraftpaket som skapar energi) men även muskler, benstomme, hjärtat och ja, alla organ.
Energi behövs för att tex immunförsvaret, avgiftningssystem och muskelfunktioner ska fungera bra. Det är därför många ohälsosymptom som hänger ihop med magnesiumbrist och i princip alla skulle må bra av att förbättra sin magnesiumstatus. (Läs dock nedan ”Att tänka på innan du börjar ta tillskott av magnesium först”.)
Men jag har inte brist på magnesium kanske du då säger?
För att veta det måste man mäta i röda blodceller eftersom magnesium främst ska vara inne i cellerna. Kroppen håller det även relativt konstant i serum, dvs blodet, och har man brist där har man stora brister! Tyvärr mäts magnesium dock i princip aldrig i röda blodceller.
Ett alternativ till att mäta är att gå på symptom och utgå fram att i princip alla som har någon slags stress och ohälsosymptom har brist på magnesium. Stress är både en orsak till och följd av magnesiumbrist – det blir lätt en dålig spiral. Mer om orsaker och stressmönstret lite längre ned.
Många mineraler är viktiga i kroppen men det finns en hierarki och magnesium är viktigast. En expert på magnesium liknade det med en skolklass där läraren motsvarar magnesium och eleverna de övriga mineralerna. Om någon av eleverna är borta fungerar det ofta ok, men om läraren är borta blir det lätt oordning. Kroppen hittar andra sätt runt magnesiumbrist men fungerar inte optimalt och det frestar på olika system, tex HPA-axeln och binjurarna.
Oftast är inte lösningen att endast öka intag av magnesium utan ett helhetsgrepp behövs. Allt behöver vara i balans i kroppen och andra mineraler och näringsämnen är också viktiga. Vi rekommenderar därför alla att börja med hela Root cause protocol.
Tillbaka till innehållsförteckning
Att tänka på innan du börjar ta tillskott av magnesium
Magnesium är alltså något många behöver öka sitt intag av. Det finns dock en del viktiga saker att tänka på innan du går och köper första bästa tillskott.
- Alla tillskott är inte i en bra biotillgänglig (dvs lättupptaglig) form.
Se inlägget ”Vilken typ av magnesium är bäst för just dig?” för mer information om bra sorter och sätt att öka sitt magnesiumintag. - Magnesium gör att många processer sätts igång i kroppen och vi kan uppleva olika utrensningssymptom. Börja därför alltid försiktigt.
- Magnesium är kraftfullt och behöver balanseras med andra elektrolyter (främst natrium och kalium), naturligt c-vitamin och annan näring, speciellt om du är trött och/eller stressad. Binjuredricka rekommenderas alltid. Risken är annars stor att man skapar nya problem i kroppen och faktiskt mår sämre! Se mer nedan.
- Magnesium finns också i mycket mat och att äta näringsrikt och minska sin ”magnesiumförbränning”, dvs allt som stressar kroppen bör vara första prio.
Stötta dina binjurar och balansera elektrolyter
Magnesium sätter igång en massa processer i kroppen vilket kan leda till olika typer av utrensningssymptom, tex trötthet, huvudvärk, mag-, sömn, hud och humörproblem. Det är därför viktigt att börja väldigt försiktigt, speciellt om man är trött, stressad eller sjuk och därmed har ”trötta binjurar” (obalanserad HPA-axel).
Binjurarna är de organ som först svarar på stress – de behöver producera många olika typer av hormoner, bla stresshormoner, men för att göra det behöver de mycket näring, bla magnesium, kalium, natrium och naturligt c-vitamin. Har de inte haft tillräckligt med näring för behovet kan binjurefunktionen bli undertryckt. När den ”väcks upp” kan det bli för mycket reaktioner på en gång för att kroppen ska orka med.
Får du problem när du börjar ta magnesium beror det ofta på svag binjurefunktion.
Magnesium är ett ”mastermineral” som också påverkar andra elektrolyter, bla reglerar det ”natrium/kalium-pumpen” i våra celler:
- Kalium förbrukas snabbt vid stress och är ofta lågt om man är trött, stressad och/eller sjuk.
- Magnesium kan göra att natrium trycks ner och eftersom natrium behövs för att få in kalium i cellerna leder det till ännu mer brist på kalium.
- Det betyder att man kan bli väldigt trött och få andra ohälsosymptom av att ta magnesium utan att ha tillräckligt med kalium och natrium.
Vi rekommenderar alla att komplettera magnesium med en binjuredricka eller ”Adrenal cocktail” som innehåller naturligt C-vitamin, kalium och natrium (oraffinerat salt) som ger binjurarna näring och hjälper till att återställa balansen av elektrolyter. Här finns recept och mer information.
Innan man tar tillskott rekommenderas förutom binjuredricka att börja med mineraldroppar (också kallat magnesiumdroppar eller spårmineraler) som ger kroppen en liten mängd av många viktiga mineraler i en biotillgänglig form, dvs lättupptaglig för kroppen.
Börja försiktigt med bara någon droppe och känn efter hur du reagerar för att sedan öka upp till rekommenderad dos. Aussie trace minerals är ett bra märke men alla mineraldroppar brukar vara ok.
Att öka sitt intag av retinol, dvs riktigt a-vitamin är också viktigt för binjurarna.
Magnesium är otroligt viktigt och att kunna få upp sitt intag är ofta avgörande för mer energi och bättre mående. Men det är en balans där vi samtidigt måste ge kroppen nog med annan näring!
Tillbaka till innehållsförteckning
Hur fungerar magnesium i kroppen?
Magnesium är alltså avgörande för en mängd olika processer i kroppen. Magnesium kan liknas vid tändstiftet som sätter i gång flera tusen enzymfunktioner som är det som får saker att hända i kroppen. På så sätt kan alltså många olika symptom har grund i magnesiumbrist.
- Enzymer krävs för varje biokemisk reaktion i kroppens alla celler varje sekund, och mineraler är som nycklar som låser upp enzymfunktionen.
- Magnesium gör så att 3 751 enzymer fungerar och är alltså ansvarigt för att en stor del av alla enzymatiska funktioner i kroppen ska fungera. Uttryckt på ett annat sätt så behövs magnesium för 42% av kroppens 9000 enzymer.
- ATP är cellernas energimolekyl och för att fungera måste ATP vara bunden till en magnesiumjon, så energi är faktiskt magnesium-ATP (Mg-ATP).
- Magnesium krävs för att omvandla D-vitamin till en aktiv, användbar form i kroppen.
- Magnesium krävs för att kalcium ska metaboliseras på rätt sätt, dvs absorberas och hamna där det ska i ben istället för i mjukdelar.
- Magnesium används av kroppens alla avgiftningssystem och är nödvändigt för att neutralisera toxiner (gifter).
- För att metabolisera 1 glukosmolekyl kräver kroppen över 30 magnesiummolekyler så magnesium är viktigt för att kontrollera blodsocker och sockersug.
- Magnesium är alltså viktigt på många sätt, men en av dess styrkor är att det ändrar strukturen på viktiga kemikalier så att de kan användas optimalt i våra kroppar och i cellerna. Detta gäller för tex ATP (cellernas energimolekyl) och ceruloplasmin (oerhört viktigt kopparberoende protein/enzym).
Magnesium (balanserat med andra elektrolyter och näringsämnen) kan alltså ge dig:
- Mer ork och energi
- Bättre immunförsvar
- Bättre ämnesomsättning (näringsupptag mm)
- Bättre humör och mående
- Bättre menscykel med mindre PMS
- Starkare benstomme och tänder
- Bättre muskelfunktion
- Bättre sömn
- Mindre kramp
- Lägre blodtryck
- Bättre blodsockerreglering
- Bättre hjärthälsa
- Med mera!
Tillbaka till innehållsförteckning
Orsaker till magnesiumbrist
Det finns flera orsaker till brist på magnesium som vi i en vid bemärkelse kallar för ”stressorer”, dvs allt kroppen på olika sätt måste reagera på. Allt som stressar kroppen ökar nämligen förbränningen av magnesium. Se även ”Stress och ett mönster av magnesiumbrist och inflammation” nedan.
Det kan bla handla om näringsobalanser och metabol stress, psykisk och fysisk stress samt miljörelaterad stress. Några exempel är:
- Problem med matsmältningen och dåligt upptag i tarmen.
- Brist på magnesiums ”kofaktorer”, vitamin B6 och bor.
- Psykisk och fysiskt stress gör att binjurarna och andra organ producerar mycket stresshormoner samtidigt som det påverkar tex hjärtrytm, muskler och peristaltik (tarmrörelser) och många andra processer i kroppen. Allt sammantaget leder det till stor förbrukning av både mycket magnesium och annan näring.
- Vi äter mycket förädlad och processad mat där magnesiuminnehållet förstörts och produkten minskat i näring.
- Socker och olika sötningsmedel, mediciner, koffein, alkohol, EMF och kemikalier i olika produkter gör att vi använder upp mycket magnesium som krävs för metabolisering och avgiftning.
- Konventionellt, storskaligt jordbruk har gjort att våra jordar blivit utarmade på mineraler. Vissa grödor odlas inte heller i marken och kan då inte ta upp mineraler.
- Tillskott av kalcium, järn och D-vitamin.
GMO, dvs genetiskt modifierad mat som ska stå emot bekämpningsmedel bidrar till lägre näringsinnehåll och mineralobalanser.
Konstgödsel med bla kalium och fosfor fungerar som antagonister till magnesium i jorden och gör att växterna inte innehåller lika mycket magnesium som tidigare.
Tillbaka till innehållsförteckning
Stress och ett mönster av magnesiumbrist och inflammation
Stress, både psykisk, fysisk, miljö och metabol, påverkar kroppens nivå av magnesium negativt på flera olika sätt. Det skapar lätt en dålig spiral av mer stress och i förlängningen inflammation och olika ohälsosymptom.
- Stresshormoner försämrar upptaget av magnesium och ökar utsöndringen av magnesium genom urinen.
- Brist på magnesium ökar i sin tur utsöndringen av stresshormoner (främst kortisol och aldosteron) oerhört mycket.
- Magnesiumbrist gör att oxidativ stress (för mycket ”skräp i cellerna, sk fria radikaler) ökar eftersom syre och järn behöver tas om hand på rätt sätt av enzymer. Saknas magnesium för att aktivera enzymfunktioner får vi mer obundet, ej användbart och därmed inflammatoriskt järn som bidrar till oxidativ stress.
- Oxidativ stress leder i sin tur till högre förbrukning av magnesium.
- En cell som är full med obundet, ej användbart järn blir sur vilket gör att magnesium inte trivs och försvinner ut i serum. Kroppen håller magnesium konstant i serum vilket också leder till utsöndring genom urinen.
- Vi får en ond cirkel av stress, magnesiumbrist, oxidativ stress och inflammation!
- Vi behöver alltså jobba både på att hantera stress, öka magnesiumintag och minsta obundet, inflammatoriskt järn. Det är också fokus i Root cause protocol som vi skriver mycket om och rekommenderar för alla.
Tillbaka till innehållsförteckning
Mer läsning om magnesium
Mildred Seelig och Carolyn Dean, MD, ND har forskat mycket på magnesium och är mycket bra källor till mer information.
The Magnesium Miracle av Dr. Carolyn Dean M.D., N.D är intressant läsning för den som vill förstå allt magnesium gör i kroppen, samt även samverkan med andra mineraler och vitaminer (vi rekommenderar inte alla tillskott hon gör dock). Se tex här.
”Fantastiska magnesium” är också en bra artikel ursprungligen publicerad av Weston A Price foundation och översatt till svenska.
Sist men inte minst började Morley Robbins som skapat Root cause protocol studera magnesium (därav heter FB-sidan för RCP Magnesium advocacy group – discussing the Root cause protocol och den svenska sidan Magnesium och hälsa för alla) för att sedan utöka till andra mineraler och vitaminer. De här artiklarna är skrivna tidigt men fortfarande bra.