Personlig utveckling

Kärlekens fem språk – 5 love languages

Att bra relationer är oerhört viktiga för välmående och lycka känns självklart för de flesta av oss, och är också konstaterat i många studier. En bra relation behöver ju inte vara en kärleksrelation, men visst är det något många av oss önskar sig. I alla relationer, men kanske främst en kärleksrelation eller åtminstone nära relation, är kärlekens fem språk (5 love languages) ett fantastiskt verktyg för att få en bättre relation!

Att vi känner oss älskade av olika saker har varit en väldigt bra insikt för oss, speciellt för Jenny som har helt olika ”kärleksspråk” än sin man. En utmaning, men med medvetenhet blir det så mycket enklare! Jennys man tyckte också det var en mycket bra och hjälpsam bok. (Tips är att ta med ett exemplar på semester när man har tid att läsa och kanske är mer mottaglig.:-))

En bekant som skilde sig bl.a för att hon inte kände sig älskad och uppskattad hittade tillbaka till sin exman efter att ha läst om ”de fem kärleksspråken”. Hon är nu lyckligt gift igen. Bara en sån sak!

Som med så mycket annat handlar det om självinsikt och att även förstå andra människor och deras behov. Hur visar vi kärlek och uppskattning och vad gör att vi känner oss älskade och bekräftade i en relation? Kanske tycker du att du visar kärlek till din partner men hon eller han är inte alls glad och nöjd. Eller tvärtom? Vi är ju alla olika och ibland kan det vara svårt att förstå exakt hur olika vi faktiskt är. Då är ett enkelt ramverk som de fem kärleksspråken väldigt användbart.

Kärlekens fem vanligaste språk är enligt psykologen Gary Chapman:

  1. Bekräftande ord
  2. Kvalitetstid
  3. Gåvor
  4. Tjänster
  5. Fysisk beröring

Många av oss vet ju att det inte är det lättaste att få en relation att hålla eller blomma efter att den första förälskelsen lagt sig och vardagslunken sätter in. De romantiska gesterna kanske upphör, barn och olika åtaganden gör att tiden inte längre räcker till för lika mycket kvalitetstid och upplevelser tillsammans bara ni, kommunikationen handlar mer om vardagslogistik än om era känslor och drömmar och man slutar uppskatta varandra, glömmer allt bra och fokuserar mer på det som brister.

Självklart måste livet förändras och en förälskelse varar inte för evigt. Men genom att veta och kommunicera vad som krävs för att båda parter ska känna sig älskade kan man både lättare acceptera olika beteenden, jobba på ”rätt” beteenden och avsevärt förbättra en relation.

Ofta visar vi kärlek på det sättet vi själva vill att den andra ska göra, vilket kanske är helt overksamt. Många män har väl i alla tider känt (kanske undermedvetet) att de visar kärlek genom att jobba och försörja familjen, eller kanske fixa praktiska saker hemma. Medan kvinnan traditionellt vill ha förtroliga samtal och gåvor. Nu tror vi absolut inte att det här ”typiska” mönstret stämmer längre. Vi båda har tex ”bekräftande ord” och ”tjänster” som våra primära och sekundära kärleksspråk.

Här en bra guide för att ta reda på ditt eget och din partners kärleksspråk och uttrycka dem från Bättrerelationer.se

1. Fråga dig själv – vilket är ditt primära språk av de 5 kärleksspråken? Hur brukar du visa kärlek till din partner? Kanske är just det ditt egna kärleksspråk!

2. Kommunicera detta tydligt till din partner.

3. Vilket är din partners primära språk? Ta reda på det!

4. Öva på att visa kärlek till din partner på dennes språk. Det kan kännas ovant och svårt – men det är inte alltid enkelt att lära sig ett nytt språk!

5. Om det känns okej – diskutera gärna detta med din partner. Ta reda på varandras primära och sekundära kärleksspråk.

Precis som med språk har man också olika ”dialekter”, dvs man kan uttrycka sitt kärleksspråk på så många olika sätt. Och kännas sig älskad och uppskattad eller oälskad av så många olika anledningar. Självinsikt och kommunikation är nyckeln helt enkelt. Lättare sagt än gjort. Rekommenderar att läsa mer om enneagrammet som komplement till kärlekspråken för mer självinsikt!