Hälsa,  Root cause protocol

Hur och för vad fungerar Root cause protocol?

Root Cause Protocol (RCP) är utformat för att:

  1. öka biotillgängligt koppar för att…
  2. minska obundet järn för att…
  3. minska förbränningen av magnesium för att…
  4. reparera och återställa cellulär mineralobalans – grundorsaken till praktiskt taget alla hälsoutmaningar.

RCP går till grunden med problem

Root cause protocol går till grunden med olika obalanser i kroppen som skapar ohälsoproblem, och stöttar kroppen så att den kan läka. Vilket våra kroppar är fantastiska på bara de får rätt förutsättningar! 

Många gånger tar vi ett piller för att dämpa ohälsosymptom, utan att egentligen gå till botten med orsaken till symptomen. Att tejpa över varningslampan på det sättet kan leda till stora konsekvenser. Inget många skulle göra med sin bil, så varför med sin kropp?

Visst kan det kännas enkelt med ett piller (mediciner eller tillskott) som ofta har direkta positiva effekter. Du får mindre ont av alvedon, blir av med inflammatoriska symptom med hjälp av anti-inflammatorisk medicin (ett tag, innan andra symptom poppar upp ännu värre någon annanstans) och blir kanske tillfälligt piggare av järntillskott. Men varför har du symptomen till att börja med? Och vad händer med hälsan på sikt? Genom att ta ansvar själv och gå till grunden med obalanser har vi också möjlighet att må bättre på lång sikt!

Vilka symptom kan RCP hjälpa till med?

Protokollet har hjälpt många med deras ohälsosymptom och det fascinerande är att samma metod faktiskt hjälper för vitt skilda problem. När vi är utsatta för stress, av alla olika slag, så leder det till obalans i våra mineraler, oxidativ stress och inflammation byggs upp och enzymer fungerar inte som de ska, vilket leder till olika symptom.

Allt från trötthet, utmattning, magproblem, autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelproblem, depression, hjärt-kärlsjukdomar till cancer och mycket mer handlar egentligen om obalans av mineraler på cellulär nivå som skapar oxidativ stress och inflammation. RCP går till grunden med det vilket ger oss möjlighet att läka i princip alla olika symptom.

Varför man får olika symptom beror antagligen på vår egen unika biokemi. Lösningen är dock i princip den samma.

Hur RCP fungerar biokemiskt

Grundorsaken till ohälsa är inflammation, eller snarare oxidativ stress. Det är något som fler och fler forskare är överens om. Det många däremot inte har tagit till sig är att grundorsaken till inflammation är obalans av främst tre mineraler, nämligen järn, koppar och magnesium.

RCP hjälper till att återställa balansen av de här mineralerna. En kropp som är utarmad på viktiga mineraler och vitaminer kan inte skapa energi (ATP) eller göra sig av med avfall, och oxidativ stress och inflammation ökar.

Det protokollet syftar till är att få igång ”återvinningssystemet” för järn och därmed minska på inflammatoriskt järn samt minska kroppens ”förbränning” av magnesium. Att öka biotillgänglig koppar (ceruloplasmin), dvs. koppar som är bunden i olika kopparberoende enzymer, är en väldigt viktig del av protokollet då det krävs för att reglera järn i kroppen. Det är även viktigt för massa andra funktioner i kroppen som hjälper oss skapa energi.

Att järn är missförstått kan du läsa mer om här och här.

När vi ger kroppen alla byggstenar den behöver och får igång återvinningssystemet för järn kan kroppen återställa mineralbalansen i våra celler och reparera sig själv. Inflammation minskar och vi kan må bättre och få mer energi!

Uttryckt på ett annat sätt:  

  1. Biotillgänglig koppar konverterar tvåvärt järn (Fe 2+ ) till välgörande trevärt järn (Fe 3+)
  2. Utan tillräckligt med biotillgänglig koppar kommer obundet tvåvärt järn att åka runt i kroppen och orsaka oxidativ stress / inflammation / rost, dvs. grundorsaken till i princip alla hälsoutmaningar.
  3. Därför är fokus i RCP att öka biotillgänglig koppar vilket kommer att minska oxidativ stress och därmed minska förbränningen och förlusten av magnesium.
  4. Vilket hjälper oss reparera cellulär mineralobalans och därmed må bättre!

Läs vidare om hur man börjar med Root cause protocol.

Här är några länkar till artiklar om järn och biotillgänglig koppar/ceruloplasmin: