
Hormonell obalans – gå till grunden, naturligt, och få mer energi
Det här inlägget vänder sig till främst kvinnor i fertil ålder som misstänker att deras olika hälsoproblem, tex brist på energi, ojämna humör, lust, akne, viktuppgång, sömnproblem, sköldkörtel-, menscykel- eller fertilitetsproblem är kopplade till hormoner och som vill balansera detta på en naturlig väg.
Män kan självklart också ha problem med hormonell obalans, men kvinnors hormoner varierar mer över tid vilket många gånger gör oss känsligare.
Innehåll på sidan:
- Varför ska du läsa just det här inlägget om hormoner?
- Orsaker till hormonell obalans
- Har du hormonell obalans?
- 12 sätt att förbättra din metabolism och balansera dina hormoner naturligt
- Några avslutande ord och tips för mer information
Varför ska du läsa just det här inlägget om hormoner?

Förutom att beskriva orsaker till hormonell obalans kommer vi även ge dig konkreta tips och verktyg för att balansera dina hormoner på ett så naturligt sätt som möjligt – ett sätt som skiljer sig lite från de råd som ofta ges inom vanlig och även mer alternativ vård.
Vi kan redan nu säga att det handlar om att förbättra din metabolism genom att balansera mineraler, förbättra näringsstatus och minska all typ av stress. Metabolism kallas även ämnesomsättning och handlar om kroppens förmåga att tillgodogöra sig och omvandla näring till energi samt göra sig av med gifter.
Många lösningar fokuserar på att åtgärda, eller trycka ned, enskilda symptom istället för att faktiskt gå till grunden med de underliggande orsakerna. Obalanser riskerar då att visa sig som andra ohälsosymptom senare.
Att ta enskilda tillskott eller mediciner räcker i princip aldrig – vi behöver ta ett lite större grepp för att gå till grunden med problemen. Annars är risken stor att de kommer tillbaka, men kanske in en annan form. Oavsett vilka symptom du har är lösningen faktiskt ofta liknande!
Inom sjukvården är hormonersättning som p-piller (som stänger ner menscykeln), levaxin eller andra syntetiska hormoner, olika typer av antidepressiva läkemedel, sömnmedel eller olika krämer (i värsta fall roaccutan för akne, undvik det) standardlösningar. Ofta får vi tyvärr inte information om de negativa konsekvenser de här ”lösningarna” kan ha, dvs nya obalanser och näringsbrister. I värsta fall blir kvinnor även avfärdade och deras upplevelser inte tagna på allvar.
Andra mer funktionsmedicinska angreppssätt kan vara att gå på olika restriktiva dieter, träna hårdare, ta olika kosttillskott (ofta i syntetisk, isolerad form) eller någon annan form av hormonersättning, tex östrogen eller progesteron i mer naturlig form.
Med det sagt förstår vi verkligen behovet av läkemedel (och mer syntetiska tillskott) som ett sätt att ta oss över svåra perioder. Alla kan behöva hjälp av en ”krycka” ibland, men vi rekommenderar att du ser de här åtgärderna som just ett tillfälligt stöd samtidigt som du fokuserar på att balansera dina hormoner på ett mer naturligt och långsiktigt hållbart sätt. Ingen skulle ju hoppa på kryckor hela livet med ett häftstift, eller flera, i foten, för att kosta på oss en förenklad parallell.
Orsaker till hormonell obalans

Hormoner är kemiska budbärare som tillsammans med nervsystemet styr mycket som händer i kroppen, bla vår ämnesomsättning, stressrespons, reproduktion och menscykel, sömn, vårt mående, tillväxt och mycket mer.
Hormoner utsöndras av olika körtlar och organ, bla hypofysen, hypotalamus, binjurarna, sköldkörteln, äggstockarna och bukspottskörteln, det så kallade endokrina systemet.
De här organen och körtlarna ingår i olika hormonsystem som jobbar tillsammans för att kontrollera och hålla hormonnivåerna i kroppen i balans. En liten förändring triggar andra förändringar i olika ”feedbacksystem”, och om en eller flera hormoner är i obalans kan det leda till många olika ohälsosymptom. Obalans är lätt hänt i vårt samhälle fyllt av olika stressorer.
Stress av många olika slag är nämligen i princip alltid roten till obalanserade hormoner – stress gör att vi förlorar viktiga mineraler som behövs för enzymer som driver produktionen av energi i våra celler. Utan cellenergi fungerar alla funktioner i kroppen sämre – även de system som jobbar för att producera och reglera hormoner i kroppen.
Stresshormoner påverkar både sköldkörtelhormoner, hormoner som styr matsmältning och könshormoner vilka i stor utsträckning påverkar hur vi mår, både psykiskt och fysiskt. Effekterna kan visa sig på många olika sätt och det blir lätt en dålig spiral med fler och fler olika symptom och stressorer. Med stressorer menar vi alla typer av krav som ställs på kroppen, både psykiskt, fysiskt och metabolt och som gör att olika stresshormoner och signalsubstanser utsöndras.
Förutom stressen över att ha för mycket att göra, inte känna kontroll, känna sig otillräcklig, medvetna eller omedvetna rädslor och trauman, konflikter etc., är över- eller underträning, sömnbrist, näringsbrister, dålig mat, blodsockersvängningar, infektioner, gifter (tex mögel) med mera vanliga stressorer.
Oavsett om du själv upplever saker som ”stressiga” eller inte kan det alltså vara en stress (något som kräver en fysiologisk reaktion) för kroppen, vilket i förlängningen påverkar alla hormonsystem. Det kan kännas bra att gå på stresshormoner som adrenalin och kortisol, men på sikt får det många negativa konsekvenser eftersom kroppen måste prioritera bort andra funktioner.
Stress är energikrävande och gör att vi snabbt ”bränner igenom” massa mineraler och andra näringsämnen – något som också det lätt blir en negativ spiral. Mineraler och näringsämnen är nämligen helt avgörande för att kroppens metabolism ska fungera bra, vilket i sin tur är avgörande för vår hormonella balans.
Metabolism, eller ämnesomsättning med ett annat ord, förknippas ofta med vikt, men handlar om så mycket mer. Det kan beskrivas som alla biokemiska processer i kroppen, allt från hur kroppen omvandlar näring till energi, producerar rätt hormoner och avgiftar sig. Allt som ser till att processerna fungerar bra ökar ämnesomsättningen och gör att vi har energi och upplever bra hormonhälsa, tex bra kroppstemperatur, humör, sömn, tarmrörelser, fertilitet, hud och hår etc. Allt som saktar ner de biokemiska processerna, dvs näringsbrister och andra stressorer, minskar vår ämnesomsättning och upplevda hälsa.
Det är ingen quick fix, men små förändringar kan göra stor skillnad. Visst kan man behöva undvika och sluta med vissa saker, men också fokusera på att lägga till bra (och goda) saker!
Det hoppfulla är att du själv kan ta makten över din hälsa och mående och det behöver varken vara dyrt eller särskilt svårt. Om du redan provat olika sätt att fixa din hormonhälsa, utan resultat, eller fått höra att ”det sitter i ditt huvud”, hoppas vi att du här kan hitta något som faktiskt fungerar. Fokus behöver vara att lägga en grund som gör det möjligt för kroppen att komma i balans.
Först exempel på hormonell obalans och dess symptom.
Tillbaka till innehållsförteckning
Har du hormonell obalans?

Risken är rätt stor att du har någon form av hormonell obalans då vi lever i ett samhälle med många olika faktorer som belastar vår kropp och psyke och de råd vi ofta får tyvärr lämnar en del övrigt att önska.
Vi har definitivt en del hormonell obalans fortfarande – många år med p-piller, näringsfattig och järnberikad mat, alkohol och sena nätter, mycket psykisk stress, kontraproduktiva syntetiska tillskott i jakt på hälsa, med mera, har satt sina spår. Men vi är mycket tacksamma för att ha hittat de lösningar vi gjort som hjälper oss må riktigt bra utan någon medicin. Kalla händer och fötter, låg kroppstemperatur, lite akne, några extrakilon och celluliter känns överkomligt men är tydliga tecken på låg ämnesomsättning, trög lever och östrogenöverskott (samt ofunktionell järnmetabolism). Vi jobbar på det med men inser att obalanser en byggt upp under lång tid också kommer ta tid att komma helt till rätta med!
Symptom på hormonell obalans
Symptomen på hormonell obalans kan vara många och är väldigt vanliga. Det betyder inte att det är ”normalt” och något vi bara ska acceptera som en del av att vara kvinna. Några exempel:
- Akne och andra hudproblem
- Låg energi, trötthet
- Huvudvärk och migrän
- Humörsvängningar, irritation, gråtmildhet och nedstämdhet
- Depression och ångest
- Sömnproblem, svårt att somna, vaknar mitt i natten eller för tidigt
- Svårt att slappna av, ”wired but tired”
- Hjärndimma
- Oregelbunden, kraftig och/eller smärtsam menstruation
- Utebliven mens
- PMS och PMDS (innefattar flera andra symptom)
- PCOS (polycystiskt ovariesyndrom)
- Endometrios
- Fertilitetsproblem
- Myom
- Sköldkörtelproblem (innefattar flera andra symptom)
- Kalla händer och fötter
- Låg kroppstemperatur
- Förstoppning och andra magproblem
- Svullna eller ömma bröst
- Dålig eller överdriven aptit
- Viktuppgång eller viktnedgång
- Mycket celluliter
- Låg eller hög puls
- Håravfall
- Låg sexlust
- Torra slemhinnor
- Värmevallningar
Vi kan se de olika symptomen som kroppens sätt att kommunicera med oss och tala om att något inte är helt som det ska. De kan verka till synes väldigt olika och bero på olika typer av hormonella obalanser.
Alla hormonella obalanser är dock egentligen uttryck för samma sak, dvs obalans i mineraler till följd av stress av många olika slag. Det leder till en ofungerande metabolism eller ämnesomsättning, dvs sämre fungerande förmåga att omvandla näring till energi och göra sig av med gifter.
Olika hormonella obalanser
Den första hormonella obalansen som uppstår är ofta kroniskt förhöjda eller obalanserade stresshormoner, dvs främst kortisol, adrenalin och noradrenalin.
Våra hormonsystem, det sk. endokrina systemet, samarbetar och många hormoner påverkar varandra. Kroppen strävar efter homeostas, dvs jämvikt, och för mycket av något hormon gör att andra hormoner utsöndras för att återställa balansen.
Binjurarna är de första som svarar på olika stress och de har också som uppgift att producera en stor mängd andra hormoner. När kroppen måste prioritera stresshormoner kan det leda till brist på det viktiga könshormonet progesteron som är ett förstadie till kortisol.
För lite progesteron leder lätt till östrogenöverskott. Östrogen är också ett viktigt könshormon men för mycket kan leda till problem. Östrogenöverskott kan både handla om för lite progesteron i förhållande till östrogen, men också att östrogen av olika anledningar är för högt i absoluta tal.
När binjurarna inte kan svara på rätt sätt och se till att vi får nog med energi får sköldkörteln agera back up. Det kan leda till obalanserade sköldkörtelhormoner och olika sköldkörtelproblem. Sköldkörtelsjukdom föregås alltså i princip alltid av andra hormonella problem grundade i problem med vår metabolism, dvs förmåga att omvandla näring till energi och avgifta oss.
Några andra viktiga hormoner, prohormoner (förstadier till andra hormoner) och signalsubstanser (hormoner agerar också som signalsubstanser) som lätt kan komma ur balans är melatonin, serotonin och oxytocin som bla bidrar till att reglera sömn, mående och immunförsvar, insulin och glukagon som reglerar blodsocker och testosteron och DHEA som är andra könshormoner.
Saknas förutsättningar för att producera hormoner i rätt balans leder det lätt till olika symptom, som bland annat de ovan.
Alla delar hänger ihop och påverkar varandra och att endast ta tillskott av ett visst hormon, mineral eller vitamin kan lätt leda till nya obalanser. Vill du istället gå till grunden med problemen och balansera dina hormoner naturligt rekommenderar vi att du börjar fokusera på punkterna nedan!
Tillbaka till innehållsförteckning
12 sätt att förbättra din metabolism och balansera dina hormoner naturligt
För att vår metabolism ska fungera bra och rätt balans av hormoner produceras måste kroppen få rätt förutsättningar. Får den det är kroppen fantastisk på att läka. Med det sagt är läkning ofta inte är linjär, när vi ändrar något kan nya symptom uppstå. Det är därför viktigt att börja stegvis, ta det försiktigt och hela tiden försöka lyssna på kroppen.
Här är 12 punkter som hjälper kroppen få rätt förutsättningar för att producera energi inne i alla celler vilket är avgörande för att alla biokemiska processer ska fungera bra. Kort handlar det om att stötta vår metabolism genom att börja med ett antal saker och sluta med ett antal saker – det mesta hänger ihop och kan skapa bra eller dåliga spiraler.
Obs. Ej medicinsk rådgivning och vi rekommenderar att ta en sak i taget (följ tex stegen i RCP) och börja långsamt, dvs med mindre mängd av allt.
1. Hantera stress

Börja: Med andningsövningar, EFT/knackning, meditera eller andra metoder för stresshantering. Var lika snäll mot dig själv som mot andra och hitta sätt att öka din självkännesdom.
Sluta: Hålla andan eller andas ytligt, vara ständigt ”uppkopplad”, köra över kroppens signaler och döva känslor med olika stimuli/stressorer.
Varför: Stress av alla slag är i princip alltid roten till obalanserade hormoner. Enzymer är det som får saker att hända i kroppen, tex att energi och rätt hormoner skapas. Mineraler som bla magnesium är det som gör att enzymer kan fungera då de ”låser upp” de enzymatiska processerna. Stress gör att mineraler förbrukas väldigt snabbt och obalans i mineraler leder till problem med energiproduktion, sämre metabolism och en dålig spiral av ökade stresshormoner på bekostnad av andra viktiga hormoner.
EFT/knackning är vetenskapligt bevisat att minska stress och ångest och hjälper oss komma ner i kroppens lugn- och ro system. Först då kan kroppen återhämta sig. Vi har haft väldigt bra resultat med EFT/knackning och rekommenderar det varmt. Det är ett fantastisk sätt att känna och omfamna sina känslor för att sedan kunna omvandla dem till något positivt. Undertrycka och omvedvetna känslor och trauman är en stor bov i all ohälsa så försök ta hjälp att bearbeta det om du kan.
Meditation är också ett väldokumenterat sätt att minska stress och må bättre. Det handlar inte om att ta bort alla tankar utan att ge kroppen och psyket en stund för reflektion och perspektiv, att känna inåt. Mediation kändes länge väldigt svårt för oss men är nu en uppskattad stund för att landa i oss själva som hjälper oss hitta pausen mellan stimuli och respons. Däri ligger friheten som Viktor Frankl berömt sa. Kan vi kan du! Det finns otaliga vägledda meditationer på tex Youtube.
2. Rör dig lagom

Börja: Röra dig på ett glädjefyllt sätt varje dag, gärna lite varje timme för att hålla igång blod- och lymfflödet. Styrketräna, promenera och stretcha på olika sätt.
Sluta: Hålla andan eller andas ytligt, fokusera på högintensiv träning som löpning, crossfit eller liknande och däremellan sitta stilla långa perioder under dagen.
Varför: Rörelse är väldigt viktigt för vårt välbefinnande och för att hantera stress, det kan hjälpa oss landa i kroppen och hitta balans mellan tanke, känsla och kropp. Men för mycket och intensiv träning kan också bli en stress för kroppen. Att hitta just sin egen nivå av rätt rörelse kan vara svårt men avgörande för balanserade hormoner.
Att det är bra att röra sig, i den utsträckning man kan, är nog något alla som är intresserade av hälsa är överens om. Det stärker immunförsvaret, motverkar stress, sänker blodsocker och insulinpåslag, förbättrar sömnen mm. Rörelse ska dock ge energi, inte göra dig tröttare dagen efter. Det behöver inte vara maxad träning utan kanske promenader, trädgårdsarbete, dans eller styrketräning i den mån kroppen är redo för det. Mer är inte alltid bättre och har du hormonella problem är det klokt att sluta med högintensiv träning ett tag och se hur kroppen reagerar.
3. Fokusera på sömnen

Börja: Lägg dig i tid och läs en bok eller lyssna på något, planera för 7-8 timmars sömn eller mer om du behöver, gör dig i ordning för sängen tidigt på kvällen, kanske direkt efter middag!
Sluta: Titta på mobilen eller andra skärmar det sista du gör innan du ska sova, dricka för mycket kaffe och alkohol.
Varför: När vi sover kommer vi lättare in i det parasympatiska nervsystemet, dvs vårt lugn och ro-system då kroppen återhämtar sig, stresshormoner minskar och många viktiga hormoner produceras. Bla menar vissa att både levern och hjärnan avgiftar sig som mest effektivt när vi sover vilket är viktigt för hormonbalans. Sömnbrist leder till större sug efter snabb energi, mer stresshormoner och sämre fokus på hur vi egentligen vill leva vilket lätt bidrar till en ond spiral.
Hormoner påverkar sömnen, men vi kan även göra mycket för att hjälpa sömnen på traven och därmed återhämtning och energiproduktion och bidra till en bra spiral. Många av de övriga punkterna bidrar till bättre sömn och du kan även läsa mer om hur du förbättrar din sömn här (egen erfarenhet av stor sömnbrist vänd till, oftast, fantastisk sömn:-)).
Nu finns många sätt att mäta kvaliten på vår sömn, tex HRV – heart rate variability som är ett mått på hur väl vi återhämtat oss och det går även att med appar se hur din sömnkvalitet är. Det är såklart alltid viktigast att känna efter själv hur du mår men för vissa kan det vara hjälpsamt, kanske främst för att fokusera på återhämtning!
4. Ät tillräckligt med näringsrik mat

Börja: Äta nog med kalorier av näringrika råvaror i så bra kvalitet som möjligt – lever, benbuljong, skaldjur, fisk, kyckling, kött, ost, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär, smör och andra bra fetter.
Sluta: Fokusera på vikt, äta lågfett- och lågkaloriprodukter, undvika bra kolhydrater, äta dåliga högprocessade fetter (margarin, majs-, solros- och sojaolja mm) och högprocessad mat.
Varför: För lite kalorier kan signalera svält och göra att hypofysen som signalerar till andra organ att producera viktiga kvinnliga hormoner ”stänger av”. Näring är avgörande för att kroppens ska kunna producera energi och utföra alla viktiga biokemiska processer.
De flesta behöver runt 2000 kalorier eller mer för att ge kroppen trygghet, speciellt vid hög stress. Det kan låta mycket och det kanske inte går att öka till den nivån genast, men målet är att öka metabolismen, dvs ämnesomsättningen, och ”svält” får motsatt effekt.
Vi är alla olika i fråga om exakt vilken balans av protein, kolhydrater och fett vi mår bra av men vi rekommenderar inte någon restriktiv diet som keto, vegetarian eller ens paleo utan fokuserar på näring från mat producerad på så hållbart sätt som möjligt (för dig i din situation).
Att äta strikt ketogent, dvs. extremt lite kolhydrater kan kännas bra och ge tex ökat fokus. Det verkar dock i längden vara negativt för många med sköldkörtel- eller binjureproblematik. Det är en energikrävande process för cellerna att omvandla fett och protein till glukos (glukoneogenesen) för att sen producera energi. Har vi då redan låg energiproduktion (pga. låg metabolism) kan det bli en för stor belastning för kroppen och bidra till ännu mer obalans i hormoner.
Vissa kan behöva utesluta viss mat, tex gluten, mjölkprodukter eller histaminrik mat, under en läkningsprocess. Det är positivt för de flesta att äta naturligt glutenfritt.
5. Stabilisera ditt blodsocker

Börja: Äta frukost inom en timme från du vaknar, äta var 3-5 timme, fokusera på att få nog med protein, balansera med fett och kolhydrater i varje måltid, ät nog med kalium (ca 3000-4700 mg per dag). Drick gärna lite äppelcidervinäger i vatten ca en halvtimme innan maten.
Sluta: Fasta, dricka kaffe på tom mage, utesluta alla bra kolhydrater från grönsaker och frukt, äta för lite protein eller obalanserade måltider, överträna, äta för mycket industriprocessade kolhydrater.
Varför: Stabilt blodsocker är väldigt viktigt för kroppen och den har därför många olika mekanismer för att balansera det, vissa i sig en stress för kroppen.
Vid för lågt blodsocker, tex efter lång fasta, utsöndras bla stresshormonet kortisol för att genom sk glukoneogenes höja blodsockret. Det är en väldigt energikrävande process där levern lite förenklat omvandlar icke-kolhydratkällor till glukos, dvs bränsle till våra celler.
Men för högt blodsocker är också en stress för kroppen och kan leda till insulinresistens, PCOS och andra hormonella obalanser.
Att få i sig tillräckligt med näring regelbundet är en nyckel till stabilt blodsocker. Svårast kan vara att få in ordentligt med protein till varje måltid, inkl. mellanmål så fokusera på det. Tajmingen kan också spela stor roll och här går vi också lite emot många andra råd om tex fasta som faktiskt kan vara en onödig stress vid obalanserade hormoner, trötta binjurar och/eller belastad lever.
Mineraler som kalium och magnesium är också väldigt viktiga och äppelcidervinäger har visat sig väldigt bra för att minska blodsockertoppar. Hallonbladste kan vara hjälpsamt för blodsockret och hormoner i allmänhet.
I princip är även alla övriga punkter i inlägget viktiga faktorer för att balansera blodsockret. Allt hänger ihop!
6. Se till att få dagsljus och jorda dig

Börja: Gå ut varje dag, gärna flera gånger och på både för- och eftermiddag, se till att få sol i ögonen (indirekt) så ofta det går, gå barfota.
Sluta: Använda solglasögon hela tiden, sitta inne framför en skärm hela dagarna och smörja in hela dig med solskyddsmedel så fort solen tittar fram.
Varför: Dagsljus och sol hjälper oss inte bara att balansera melatonin och kortisol som reglerar vår dygnsrytm (den cirkadiska rytmen som styr vår sömn), sol är viktigt för så mycket! De hjälper oss aktivera biotillgänglig koppar, skapa D-vitamin och vilket bidrar till att kroppens alla system fungerar bättre.
Att få sol är inte helt lätt på våra breddgrader men man får göra så gott man kan! Några minuter mitt på dagen under den mörkaste tiden kan göra stor skillnad. Under den varmare årstiden är det gäller det att sola försiktigt men har man byggt upp ett skydd tidigt klarar vi så mycket mer än vi ofta fått lära oss. Har vi dessutom nog med retinol (riktigt a-vitamin) och mineraler (se punkt 7 och 8 nedan) klarar vi mycket mer sol och kan utnyttja dess positiva effekter på bästa sätt.
Att jorda sig betyder att ha kontakt med jorden på något sätt, tex gå barfota ute, bada eller använda någon typ av jordningshjälpmedel. Det stöttar alla hormonsystem genom att vi får elektroner som kroppen kan använda för energiproduktion.
7. Stötta binjurarna

Börja: Med ”binjuredricka”, dvs blandning av kalium, natrium och naturligt c-vitamin – läs mer här om olika varianter. Eventuellt även adaptogener som ashwaganda i ett senare steg.
Sluta: Stressa, överträna, sova för lite, äta för lite och näringsfattigt, använda syntetiska isolerade tillskott som d-vitamin, askorbinsyra, zink och järn.
Varför: Stress startar alltså igång många processer som är energikrävande och gör att kroppen förbrukar mycket näring. Binjurarna tar första smällen och ofta när vi får intoleranser av olika slag är det ett tecken på svaga binjurar och det kan göra stor skillnad i energi och mående att stötta dem med mycket naturligt c-vitamin, kalium och natrium. Men börja försiktigt!
Binjurarna är två små organ som har som uppgift att producera en stor mängd hormoner i kroppen, bla stresshormonet kortisol. Binjurarna ingår i stressaxeln tillsammans med hypofysen och hypotalamus i hjärnan och de har ett nära samarbete för att utsöndra och reglera olika hormoner och signalsubstanser som gör att kroppen reagerar på rätt sätt på all stress vi utsätts för.
Problem kan uppstå när det här systemet efter långvarig stress av många olika slag, både psykisk, fysisk, metabolisk och miljö, blir ”överansträngt” och saknar tillräckligt med näring för att producera energi för att svara på rätt sätt på stress.
Det finns tre olika stressfaser, alarm, motstånd och utmattning och vi kan vara i de första länge, speciellt om vi ger kroppen lite av det den behöver. Det kommer dock betyda att binjurarna måste prioritera andra hormoner istället för de vi vill ha, tex progresteron, vilket leder till många olika hormonella besvär. För mycket påfrestning/krav/stress utan tillräckligt med återhämtning och näring gör att vi till sist hamnar i utmattning. Då har hormonsystemen i princip helt ”stängt av” och vi blir tvingade att vila.
Beroende på vilken stressfas vi är kan olika adaptogener som tex ashwaganda och rosenrot ge olika effekt – vissa klarar det inte alls och för andra är det precis rätt. Ta därför gärna binjuredricka först och fokusera på de andra punkterna innan du börjar med det.
8. Förbättra din magnesiumstatus

Börja: Ta mineral/magnesiumdroppar, magnesiumvatten/bikarbonat eller bada i magnesiumsalt. Öka sedan upp till fler olika bra sorter.
Öka intag av kofaktorer till magnesium, bla mineralet bor, bikarbonat (tex som magnesiumvatten eller i bad) och vitamin B6 (från mat, tex lever, näringsjäst utan tillsatser, bipollen).
Sluta: Ta magnesiumtillskott med citrat eller oxid, ta tillskott som stör magnesium, bla d-vitamin, kalcium och järn, öka magnesium utan att balansera andra elektrolyter och stötta binjurarna (se punkt 7 Stötta binjurarna)
Varför: Många mineraler är viktiga men magnesium är i topp för att få en bättre hormonbalans och mer energi. Det behövs för att ”låsa upp” flera tusen olika enzymfunktioner i kroppen, lite som nyckeln som gör att bilen kan starta. Mineraler aktiverar alltså enzymer som i sin tur gör att hormoner kan produceras.
Magnesiumbrist kan lätt leda till en dåligt spiral av stress och hormonobalans då stresshormoner försämrar upptaget av magnesium och ökar utsöndringen av magnesium genom urinen. Brist på magnesium ökar i sin tur utsöndringen av stresshormoner (främst kortisol och aldosteron) oerhört mycket.
Högt kortisol och andra stresshormoner kan bla störa sömnen och göra att du känner dig ”wired but tired”, höja blodsockret vilket kan minska insulinkänslighet, göra att vi går upp i vikt eller inte minskar i vikt och göra att kroppen får brist på progesteron. Progesteron används nämligen för att göra kortisol. Brist på progesteron kan ge PMS, trötthet, nedstämdhet, humörsvängningar, akne mm.
Magnesium kan hjälpa mot PMS, smärtsam menstruation, ångest, matsug, huvudvärk, förstoppning, högt blodtryck och i princip alla hormonella besvär.
Bor är ett viktigt, men missförstått mineral, som många har brist på och som hjälpt många må bättre under klimakteriet.
9. Öka biotillgänglig koppar för att få järn funktionellt

Börja:
- Ta tillskott av torskleverolja från Rositas (ersätter syntetiskt d-vitamin och ger retinol)
- Äta mat med koppar, tex fisk och skaldjur, gärna ostron
- Äta mat med mycket naturligt c-vitamin, tex nässlor, surkål, gröna blad
- Långsamt öka intag av bipollen
- Ge blod om du kan (efter att du fokuserat på att stötta binjurar, ökat magnesium och ätit näringsrikt ett tag) eller inför andra sätt att binda järn
- Äta lever eller ta tillskott av frystorkad lever. Ta eventuellt koppar som tillskott, tex kopparbisglycinat eller Recuperate IQ.
Sluta:
- Ta järn i alla former förutom som mat
- Ta tillskott med syntetiskt citrat eller askorbinsyra i alla former och andra tillskott som förstör biotillgängligheten av koppar
- Äta låg-fett, hög kolhydrat, processad och raffinerad mat
Varför: Järn är mycket missförstått och problemet är faktiskt i princip aldrig att vi har för lite (läs gära mer om det här), utan att järnet inte är funktionellt, dvs inte kan användas på det sätt det är menat i kroppen. Bristen är i själva verket på biotillgänglig koppar, dvs rätt kopparberoende enzymer/ceruloplasmin som krävs för järnet ska cirkulera och användas till att transportera syre i kroppen.
När järn inte är bundet på rätt sätt i kroppen (i olika kopparberoende enzymer/proteiner, tex ceruloplasmin och hephaestin, sk biotillgänglig koppar) fastnar det i olika organ/vävnader/celler och ställer till problem.
Vi vet att det låter märkligt och det är svårt att hitta en plats där en kan läsa all forskning och studier på ett samlat ställe, förutom Root cause protocol som vi är utbildade i och baserar mycket av det vi skriver här på. Mycket forskning visar dock att för många är just järnöverskott i våra vävnader/celler en stor bidragande faktor till olika hälsoproblem, inte minst hormonella problem som tex östrogenöverskott, PMS och klimakteriebesvär.
Vi behöver ca 1 mg järn via maten varje dag men olika faktorer gör att vi lätt får i oss mer, samtidigt som vi får i oss mycket som förstör biotillgängligheten av koppar som ska reglera järnet. Om järnet är oreglerat, dvs. obundet är det mycket reaktivt. Tänk järn som är oskyddat, det rostar. Likaså oxiderar det i kroppen och skapar på sikt olika slags inflammation.
Retinol, dvs riktigt a-vitamin från djurriket, koppar, zink och B-vitaminer i rätt form är viktigt för att kroppen ska kunna skapa biotillgänglig koppar/ceruloplasmin. När vi äter mat som innehåller de här näringsämnena vet kroppen vad den ska göra och vi får en mycket bättre synergieffekt än med enskilda tillskott som riskerar att skapa nya obalanser.
Nötlever innehåller järn ja,, men också koppar och ännu mer retinol som behövs för att ”ladda in” koppar i de kopparberoende enzymerna som alltså är helt avgörande för att reglera järnet i kroppen. Och nej, det lagras inte gifter i lever. Levern processar gifter och ser till att kroppen kan göra sig av med dem. Tvärtom innehåller lever många av de näringsämnen som behövs för att kroppens avgiftning ska fungera. Dock är eko att föredra.

Kom också ihåg punkt 7. Stötta binjurarna och glöm inte punkt 11. Stötta levern nedan. Det är nämligen binjurarna som ska signalera till levern att tillverka ceruloplasmin. När binjurarna är belastade och svaga, vilket de ofta blir av för mycket stress, minskar ceruloplasmin och kan då inte transportera all koppar dit den ska. Det leder till:
- för mycket obundet koppar inne i cellen där det blir ”giftigt” – vi kan uppleva symptom på så kallat kopparöverskott
- för lite bundet koppar -> brist på kopparberoende proteiner/enzymer -> obalanserade hormoner och många ohälsosymptom
10. Stötta levern

Börja:
- Ta taurin (finns tex här) och glycinat (liten varning att vissa blir speedade av det dock), ät gärna benbuljong
- Dricka te med bittra örter som maskros och blad, malört, rölleka, rosenblad eller mariatistel som är en kraftfull ört och ät grönsaker som ruccola, brysselkål och endive
- Använda örter som nässlor, koriander, persilja, kurkumin (gurkmeja), vitlök, ingefära, chili, cayenne i matlagningen
- Dricka citronvatten på morgonen
- Göra ricinoljeinpackning och eventuellt saltvatten och kaffelavemang
- Testa en ”leverkur” med 1 tsk kiselgur, 1 tsk olivolja och citronjuice i ett glas ljummet vatten, drick direkt på morgonen och vila ca 20 minuter eller ta ca 1 tsk kiselgur i vatten skilt från mat, tex innan läggning.
- Fokusera på alla övriga punkter:-)
Sluta: - Dricka mycket alkohol
- Dricka artificiellt sötade drycker, tex läsk och energidrycker samt äta mat och godis med stärkelsesirap och liknande sötning
- Äta mat med dåliga fetter som tex margarin, härdade transfetter och fröoljor som solros, majs och sojaolja
- Med värktabletter och mediciner som inte är helt nödvändiga, tex p-piller
Varför: Levern är inte bara vårt viktigaste avgiftningsorgan utan även ansvarigt för över 500 andra viktiga biokemiska processer, bla att tillverka biotillgänglig koppar/ceruloplasmin (som i sin tur är avgörande för en fungerande metabolism och energiproduktion), reglera blodsocker, konvertera hormoner som T4 till den aktiva formen T3, tillverka och konvertera kolesterol som behövs för bla hormonproduktion och för att producera galla som hjälper till att bryta ner fetter och absorbera fettlösliga vitaminer som är viktiga för hormonproduktion.
Levern är också viktig för att processa och inaktivera hormoner som östrogen så att de kan lämna kroppen genom tarmen. Se mer nedan.
11. Stötta tarmen

Börja:
- Äta lagom med fibrer för just din mage, tex grönsaker, frukt, ev linfrön. Här måste alla känna efter själva då vissa pga obalanser inte tål fibrer särskilt bra. Välkokade eller sauterade grönsaker är ofta mer lättsmälta.
- Äta Morotssallad a’la Ray Peat – fibrerna i morot sägs vara extra fördelaktiga för att rensa upp i tarmen och se till att få ut allt avfall. Bambuskott och välstekta/kokta champinjoner har samma effekt som morotssalladen.
- Äta mat med mycket kalium och lägg eventuellt till aloe vera och sellerijuice
- Fokusera på bra fett, tex kokos, MCT-olja, smör och olivolja som ”smörjer tarmen
- Äta benbuljong som är väldigt läkande och ett viktigt inslag i de tarmläkande protokollen GAPS och AIP
Sluta: Slänga i dig mat utan att tugga ordentligt (och alla även andra punkter under ”sluta” i det här inlägget).
Varför: Att gå på toaletten regelbundet och tömma tarmen minst en gång om dagen är otroligt viktigt för att vår avgiftning av överskottsöstrogen och andra gifter ska fungera. Fungerar inte det är det nummer ett att fokusera på. Läs mer här för tips om bättre tarmhälsa.
Alla punkterna här samt i övriga punkter, tex magnesium, c-vitamin, benbuljong och bittra örter hjälper tarmen fungera bra.
Alla punkter bidrar till att stötta kroppens avgiftningssystem men lever och tarm är de ställen där vi bla blir av med överskott av östrogen och andra gifter. När de får vad de behöver och kan göra sitt jobb blir vi mindre känsliga för olika gifter – och tvärtom.
12. Minska gifter i din omgivning

Börja:
- Tänka på vilka rengöringsmedel och kropps- och hudvårdsprodukter du använder. Läs innehållsförteckningen!
- Börja använda matlådor av glas istället för plast och vattenflaskor av glas eller stål istället för plast.
- Köp så mycket ekologiskt du har råd med.
Sluta:
- Använda tandkräm med flour, kropps- och hudvårdsprodukter med dåliga ämnen och onödiga kemikalier för rengöring.
- Använda onaturliga doftljus och paraffinljus (stearinljus är bättre)
- Använda mineraloljor
- Använda matlådor och vattenflaskor i plast
- Använda konservburkar med bisfenol A
Varför: Dels är många ämnen direkt hormonstörande och dels är det dumt att belasta våra avgiftningsorgan i onödan mycket. I vår värld omges vi av olika gifter som våra avgiftningssystem ska ta hand om, i luften, i vattnet, i maten och i alla produkter vi använder och omges av. Huden är ett stort organ som tar upp allt vi har på den.
När lever och andra avgiftningsorgan är upptagna med andra gifter har de mindre utrymme att göra sig av med östrogen och andra ”interna” gifter.
Bra länkar med mer information:
Cecilia ”Ila” Lassfolk: Morotsliv
Fanny Lindqvist: Giftfri
Martina Johanssson: Giftfri
Några avslutande ord och tips för mer information
Det kan kännas mycket, vi vet! Men ta en sak i taget och tänk på att inte låta det perfekta hindra dig att ta små steg åt rätt håll.
Kom också ihåg att läkning inte är linjärt. Skriv gärna upp hur du mår, alla symptom och energinivå i början så du kan jämföra och se om något faktiskt förbättrats, fast annat kanske blir sämre till en början. När kroppen får energi kan det hända att andra symptom som varit dolda dyker upp. Att sluta med tex P-piller som tryckt ner symptom kan också göra att nya problem dyker upp. Det gäller att ha tillit och lita på processen.
Vår kropp vill oss så väl, även om det inte alltid känns så, och det är dags att vi uppskattar den för det och ger den så mycket kärlek vi bara kan.
Ett urval av bra källor till mer information av andra med samma fokus som vårt:
Loren Sofia med Innate fertility har mycket kunskap om näring och hormonhälsa som hon delar bla på Instagram, i gratisguider, i sin podcast och i kurser.
Amanda med Hormone healing RD är en annan bra källa till mer kunskap om hur du balanserar dina hormoner naturligt, med fokus på mineraler och näring. Hon har också en podcast och finns på Instagram.
Meg Langston har ett fint instagramkonto med massor av tips för metabol hälsa och bättre hormonell balans. Hon har även en kurs för att ”fixa din menscykel”.
Real food gangstas är inriktade på sköldkörtelproblem men har fantastisk mycket bra information om även andra hormonrelaterade ämnen.

