Kost och näring,  Root cause protocol,  Stress,  Symptom och ohälsa

Histaminintolerans – vad är det och vad gör man åt det?

Vad är histamin och histaminintolerans?

Histamin är ett hormon och signalsubstans som bl.a. är en del av immunförsvaret och bildas framförallt i vita blodkroppar och mastceller. Histamin kan sägas vara vårt sanna stresshormon. Precis som andra stresshormoner behöver det inte vara dåligt så länge vi är i balans och kan reglera histaminet så det inte är konstant aktiverat. Rätt reglerat fyller histamin en viktig funktion i kroppens immunförsvar för att bekämpa infektion, parasiter och skador, för att reglera hormoner, i matsmältningssystemet och som neurotransmittor.

Histamin är det som utsöndras från mastcellerna när man är allergisk och reagerar på något främmande ämne man (av olika orsaker) inte tål. Ibland kan man dock reagera på mat som man vanligtvis tål och det utan att faktiskt se någon direkt allergisk reaktion. Då kan man ha blivit histaminintolerant (HIT).

När vi har fått obalanser (i tarmflora, hormoner/enzymer och mineraler) kan vi hamna i ett läge där kroppen tillverkar för mycket histamin och inte heller klarar av att bryta ner histaminet. Man kan då få negativa, allergiliknande reaktioner, men även extrem trötthet eller huvudvärk, magbesvär, hjärtklappning och blodtrycksfall.

Histaminintolerans kan yttra sig som en ”vanlig” allergisk reaktion med snuva, nysningar och klåda eller mycket mer allvarligt som en anafylaktisk chock. Histaminintolerans är dock inte en allergi, utan snarare en enzymbrist som uppstår när man har brist på enzymet diaminoxidas, DAO, som bryter ner histamin.

Kopplingen till histamin kan vara svår att upptäcka. Man brukar likna histaminintolerans vid en hink som sakta fylls på och plötsligt rinner över. Det tar ca tre dygn att bryta ner histamin och klarar kroppen det händer inget. Har man problem att bryta ner histaminer kan det dock komma oförklarliga symptom långt efter man ätit något.

För den som vill läsa mer om histamin är det här en omfattande artikel – Histamin and histamine intolerance. Det som saknas är dock kopplingen till grundproblemet, nämligen brist på biotillgänglig koppar. Samma med den här kortare artikeln. Mer om biotillgänglig koppar nedan.

Det positiva är att det går att läka histaminintolerans! Det mindre positiva är att det kräver mycket tålamod och tid.

Histamin i mat

Vid histaminintolerans kan det vara en bra idé att under en period äta en låghistaminkost för att minska inflammationsprocessen som den allergiska reaktionen för med sig, samtidigt som man åtgärdar grundorsaken (dvs brist på biotillgänglig koppar och obalans i mineraler, se nedan).

Förutom att kroppen själv tillverkar histamin som en naturlig del av immunförsvaret tillförs nämligen även kroppen histamin via mat, och ämnen i viss mat kan även göra så att kroppen utsöndrar överskott av histamin i tunntarmen. Histamin är kemiskt sett en biogen amin och biogena aminer bildas även i mat.

Exempel på mat som innehåller mycket histaminer och gör att kroppen frisläpper histaminer eller blockerar DAO är tex lagrad ost, fisk (speciellt feta, inlagda och rökt fiskar), skaldjur, torkat kött, skinka och salami, surkål, citrusfrukter, jordgubbar, nötter, alger, svart och grönt te, vin och annan alkohol.

Biogena aminer (histamin, tryptamin, tyramin, serotonin, fenyletylamin) uppstår när aminosyror omvandlas (dekarboxyleras) till olika aminer. Det sker vid bakteriell aktivitet som en del av den naturliga processen vid nedbrytning av organiskt material. (Från Wikipedia)

SIGHI är en omfattande och beprövad lista för livsmedel som innehåller och/eller frisätter histamin.

Man kan dock inte alltid säga att ett livsmedel är högt eller lågt i histamin generellt utan det handlar mycket om hantering. Histaminhalten i mat ökas när den lagras och när den inte är helt färsk. Det är därför viktigt att äta mat som är så färsk som möjligt samt undvika processad mat. Histamin bildas hela tiden när mat ligger i kylskåp så att frysa matrester och ta fram är ett bra tips för att minska histamin.

Mat som brukar anses som låghistamin:

  • Färskt kött och köttfärs (kylt eller fryst)
  • Nyfångad fisk
  • Kyckling och annan fågel
  • Äggula och väl tillagad äggvita
  • Färska frukter – med undantag för jordgubbar, kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya.
  • Färska grönsaker – med undantag för tomater, aubergine, paprika, spenat, ruccola och avokado.
  • Potatis, majs (ej gmo)
  • Naturligt glutenfria spannmål, tex amarant, hirs, ris, (ej bovete)
  • Ev. dinkel och andra urveten som emmer och enkorn samt råg och glutenfri havre
  • Paranötter
  • Kokosmjölk
  • Färskost eller fetaost av får- och get, ricotta
  • Smör och ghee, ister, grädde
  • Olivolja och kokosolja
  • De flesta gröna bladörter
  • Örtte

Man måste dock lyssna på sin kropp och hitta sin egen antiinflammatoriska, låghistaminkost. Stress och dålig sömn påverkar även histamin negativt, som så mycket annat. Låt därför inte stressen över att undvika histamin ta över från fokus på näring.

Färskmalet kött innehåller mycket näring och mindre histamin än färdigmalet – ta hjälp av barn:-)

Symptom på histaminintolerans

Vi fick upp ögonen för histamin för ca 6 år sedan då Jennys dotter fick problem med magen och Jenny undersökte kopplingar till mastceller och mastocytos. Mastocytos innebär att man har för mycket mastceller i olika ansamlingar i kroppen, antingen inne i kroppen eller på huden. Det finns helt klart en koppling; mastceller och histaminer påverkar varenda cell i kroppen så symptomen kan vara vitt skilda. Många som har diffusa problem med magen, klåda och hjärtklappning kan ha en histaminkänslighet. Det kan även yttra sig som tex oförklarlig trötthet och huvudvärk.

De vanligaste symptomen på histaminintolerans/känslighet är:

  • Mag- och tarmbesvär, tex illamående, kräkningar, magknip, buksmärtor, uppblåst mage, gaser och förstoppning och diarré om vartannat
  • Hudbesvär, tex eksem, nässelutslag, värmekänsla och svullnad, flush (rödflammig hud), klåda och rodnad
  • Astma och allergiliknande besvär som nästäppa, nysningar och rinnande näsa
  • Huvudvärk och migrän
  • Trötthet och dåsighet
  • Irritation, humörsvängningar, koncentrationsproblem
  • Hjärtklappning, ökad puls, hjärtarytmier, blodtrycksfall, yrsel
  • Ångestliknande symptom och/eller panikattack
  • Tryck över bröstet, svårt att andas, klump i halsen
  • Brännande känsla i mun och svalg
  • Håravfall
  • Insomnia
  • Känslighet mot sol och värme
  • Känsla av törst

Det kan vara svårt att få en diagnos på histaminkänslighet eller andra mastcells-symptom inom vården. Det går att testa nivåer av DAO som kan visa tecken på histaminintolerans, men det är inte säkert att det visar korrekt.

En lösning kan som sagt vara att prova en låghistaminkost och även naturliga antihistaminer och se om det hjälper mot symptomen. Det är bra att låta kroppen får vila från de inflammatoriska processer som för mycket histamin utlöser.

Histamin ändrar elektrolytbalansen genom att ”tvinga” ut magnesium och kalium ur cellerna och ”tvinga” in sodium och kalcium i cellerna. Vi vet att balansen är viktig och magnesium är centralt för många olika processer i kroppen, så det är inte en bra funktion.

Tar man istället allergimedicin i form av antihistamin kvarstår inflammationen och kan skapa andra ohälsosymptom.

Orsaker till histaminintolerans

Det råder olika åsikter om vad som är orsaken till histaminintolerans. Dels anses det bero på genetiska problem med att producera DAO, dvs enzymet som ska bryta ner histamin, dels kan det bero på för hög alkoholkonsumtion eller mediciner som minskar mängden DAO, dels tros det bero på för stort intag av processade eller lagrade livsmedel med mycket histaminer.

Miljögifter som mögel kan också vara en viktig orsak som måste elimineras för att kunna läka helt.

Vi grundar vår beskrivning på vad Morley Robbins (som skapat Root cause protocol vilket vi rekommenderar för alla) genom sina långvariga studier av vetenskaplig data kommit fram till, nämligen att histaminintolerans, som så mycket annan ohälsa, ofta hänger ihop med cellulär obalans av mineraler. Histaminintolerans (och även andra mastcells-relaterade problem) beror på brist på biotillgänglig koppar (ceruloplasmin) samt obalans i mineraler, främst brist på magnesiuim och överskott av obundet inflammatoriskt järn.

Enzymerna som vi behöver för att bryta ner histaminer, DAO, MAO och HNMT, är även alla beroende av biotillgänglig koppar och B6 för att fungera ordentligt. Ett annat ord för ferroxidasenzym, den riktiga markören för biotillgänglig koppar, är histaminas. Ferroxidas/biotillgänglig koppar reglerar alltså histaminer.

Även om överskott av järn inte direkt skapar histaminintolerans är obalansen mellan koppar, järn och magnesium en bidragande orsak till inflammatoriska processer som i sin tur stimulerar promotorer för histamin (tex väteperoxid och gastrin).

Ferroxidasenzymet transporterar järn från enterocyterna (tarmcellerna). Om det inte finns nog med ferroxidas kan inte järn komma ut från enterocyterna, vilket leder till oxidation (rost) och ökad förekomst av patogener som bakterier, parasiter och virus som frodas på järn. Det skapar en obalans i tarmfloran.

Obalans i tarmfloran innebär att de täta bindningarna i tarmen, som har en magnetisk bindning, får problem med energi och “faller isär”. Det är det som kallas ”läckande tarm”. Det beror på att när järn ansamlas i enterocyterna så börjar magnetismen försvagas. Cellerna åker isär och partiklar från mat och andra ämnen kan komma igenom tarmen in till blodet och orsaka en allergisk reaktion. Då har man en histaminkris!

Komplex bild av hur histaminintolerans uppstår och hur man kan åtgärda det med hjälp av Root cause protocol – Tack till Toni Little (RCPC)

Vi har läst om många som fått så stora obalanser att de har otaliga symptom och endast tål en handfull livsmedel. Vi vet dock även att det går att läka. I FB-gruppen Magnesium advocacy group – discussing the Root cause protocol finns flera som vittnat om det. Yasmina, The low histamine chef, läkte också en mängd olika symptom på histaminintolerans. (Tyvärr lever hon inte längre pga mastcells-sjukdom. Jag önskar hon hade känt till RCP; kanske hade det varit den felande pusselbiten för hennes ohälsa.)

Att läka histaminintolerans

Börja med Root cause protocol

Root cause protocol adresserar histaminintolerans på flera sätt:

  1. Höjer magnesiumnivåer. En av magnesiums viktiga funktioner är att skapa de histamin-metaboliserande enzymerna DAO, MAO och HMNT.
  2. Ökar ceruloplasmin som reglerar alla biogena aminer av vilka histaminer är de mest besvärliga.
  3. Minskar lagrat järn och ökar biotillgänglig koppar/ferroxidas, vilket leder till mindre inflammation och sänker förbränningen av magnesium.
  4. Hanterar stress och frigör olösta känslomässiga problem och rädslor som kan bilda energiblockeringar som i sin tur hindrar kroppen från att uppnå metabolisk balans. RCP rekommenderar EFT/Tapping och/eller Naet/Allergy Tx. Naet/Allergy Tx finns inte i Sverige men många får bra resultat av olika behandlingar som tex biomagnetisk, bioresonans eller bowen-terapi. Vi har pratat med och läst om flera där detta varit ett viktigt steg mot en lösning på histaminproblematik. Det finns otroligt mycket som stressar kroppen och stresshantering kan inte underskattas!

Histaminintolerans – hinder för att öka biotillgänglig koppar = moment 22?

För att läka histaminintolerans behöver vi alltså öka vår biotillgängliga koppar/ferroxidas. Det är något som hela Root cause protocol syftar till. Här kan dock ett moment 22 uppstå. Histaminintolerans kan nämligen vara ett stort hinder för läkning eftersom flera mycket näringsrika livsmedel som rekommenderas för att öka biotillgänglig koppar som lever, bipollen, surkål och annan C-vitaminrik mat som citrusfrukter också innehåller mycket histamin eller gör att kroppen frisätter histamin.

Vår bror tog binjuredricka, dvs kalium, natrium och naturligt c-vitamin och mådde toppen på det. Han började även med nötleverkapslar och fick mycket energi. Efter några veckor kom dock bakslaget; illamående, mage i uppror och kräkningar. Visade sig att han gått alldeles för snabbt fram och fått histaminproblem. Plus kanske inte levde ett helt stressfritt, eller låghistamin/renlevnadsliv i övrigt:-) Efter långsammare introduktion gick det bra.

Att äta låghistaminkost, jobba på stress och införa naturliga antihistaminer är därför bra samtidigt som man:

  1. inför alla ”Stopp
  2. inför de ”Start” man kan, som tex mineraldroppar, kalium och natrium, magnesium, lämnar blod eller inför andra steg för att bli av med järn, äter mat med mycket retinol (smör, grädde, ägg) etc.
  3. Inför små, små mängder av mat som ökar biotillgänglig koppar (lever, bipollen och naturlig C-vitamin).

Tanken är inte att man ska leva på låghistaminkost hela livet utan kunna öka biotillgänglig koppar/ferroxidas och minska sin histaminkänslighet.

Tips för att kunna införa näringsrik mat som ökar biotillgänglig koppar:

  • Vissa börjar med små smulor av Innate C-400 och ökar långsamt på.
  • Vi har läst om de som ångat brysselkål och druckit spadet. Det innehåller en del C-vitamin och är ett mycket skonsamt sätt att få i sig det på. Öka mängden långsamt.
  • Andra kan tåla vissa C-vitaminrika bär eller grönsaker, tex acerola cherry, camu camu, blåbär, mango, brysselkål, kolrabbi och broccoli. Pulver av de här livsmedlen (ej upphettat över 30 grader) kan vara att tips.
  • Vissa tål färsk lever bättre än frystorkad. Ett tips är att köpa färsk, fryst lever och halvtina för att skära små bitar man fryser in och tar som ”piller”. Det går fint att äta rå lever men vill man kan man förstås tillaga levern först.
  • Att ta någon typ av matsmältningsenzym eller saltsyretablett strax innan mat kan hjälpa. Tänk också på att tugga riktigt ordentligt!
  • Öka intag av naturliga antihistaminer/mastcellstabiliserare.

Några naturliga ”antihistaminer”/mastcellstabiliserare:

  • Quercetin – finns i äpplen, lök och andra grönsaker, frukter och bär. Finns även som tillskott
  • Bromelain – finns i ananas men också som tillskott
  • Tulsi/holy basil/sweet thai basil
  • Kurkumin, dvs den aktiva delen av gurkmeja
  • Svartkummin frön och olja (nigella sativa)
  • Ricinoljeomslag kan vara hjälpsamt då ricinolja innehåller quercitin. Man behöver nog inte göra den mest omständliga kuren för att få något resultat, en gammal handduk indränkt i bra, värmd ricinolja med en plastpåse och värmeflaska eller dyna på i ca 45 min – 1 timme verkar vara ok! Här är en video med instruktioner (3 min).
  • Nässlor (finns olika bud)
  • Vissa menar att intag av oraffinerat salt hjälper dem med minskad stressrespons när de får ett histaminanfall. Andra förespråkar kalium och bikarbonat.
  • Att ge blod och alternativ till att binda järn är en mycket viktig del av att minska histaminreaktioner. Läs mer om att ge blod och alternativ här.

RCP rekommenderar Nature’s Sunshine HistaBlock som innehåller flera av de här ingredienserna men är lite svårt att få tag på i Sverige.

Några naturliga antihistaminer som kan hjälpa vid histaminintolerans och mastcellsproblematik

Jobba med lymfsystemet

RCP fokuserar inte så mycket på lymfsystemet men vi har förstått att det är en viktig del av kroppens system för avgiftning och immunförsvar och därmed viktigt för att hantera histaminintolerans. Histamin och granulerande mastceller kan även skapa inflammation som bidrar till att ytterligare överbelasta vårt lymfsystem.

Läs mer om lymfsystemet och hur du kan stötta det här. Det finns flera videos om egenvårdsmassage på youtube, tex här.

Att läka histaminintolerans är inte lätt, man måste ha otroligt mycket tålamod och lita på processen. Kroppen kan läka när den får rätt förutsättningar! Läs gärna om Kristan som läkt stora känsligheter både för sig själv och sina barn för inspiration!