Personlig utveckling

Happier med Gretchen Rubin

När det handlar om lycka finns det en person som vet mer än de flesta och hon råkar även vara en av våra inspirationskällor. Kanske ingen slump att vi kallar hemsidan ”Lite lyckligare”. 🙂  

Gretchen Rubin har skrivit flera böcker varav ”The Happiness project” var hennes första bästsäljare. Den handlar om hur hon under ett år systematiskt går in för att bli lyckligare i vardagen; både genom till synes små saker som att bädda sängen varje dag och sjunga i duschen till mer genomgripande livsstilsförändringar som att träna och äta hälsosamt. Varje månad fokuserar hon på ett område i livet och i december kan hon sedan sammanfatta vad som faktiskt funkade och bidrog till ett lyckligare liv. Och vad som inte passade just henne, som tex meditation! 

Lyckoforskning på ett praktiskt sätt

Vi gillar hur hon använder aktuell forskning för att komma fram till olika strategier att själv prova, och utifrån sin egen fantastiska förmåga att se samband, skapar olika listor som sammanfattar hennes slutsatser på ett engagerande och inspirerande sätt. Bl.a. har hon skapat 12 budord om vad som gör just henne lycklig; viktigt då vi ju alla är olika och det är lätt att snegla på vad som gör andra lyckliga och tro att det gäller för alla. Det är också en av punkterna i Gretchens kanske viktigaste lista; hennes ”Eight splendid truths” – universella påståenden om lycka.  Kan låta klyschigt men med så många klyschor är de ju så sanna!  

Mer av Gretchen!

”The Happiness project” inspirerade henne också till fler böcker; ”Happier at home”, ”Better than before” (om hur vi kan skapa och behålla de vanor vi faktiskt vet gör oss lyckligare), ”The Four Tendencies” (om hur vi genom att bli medvetna om hur vi svarar på inre och yttre förväntningar kan skapa förutsättningar för att skapa vanor som hjälper oss bli lyckligare ) och sist men inte minst ”Outer order, inner calm” (om hur ordning och reda kan bidra till ett mer harmoniskt liv). Älskar dem alla! 

Här är ett bra ställe att börja inspireras av Gretchen https://gretchenrubin.com/collection/new-to-gretchen-rubin-start-here/  

Hemsidan är en outsinlig källa till inspiration med många blogginlägg och även test för att hitta sin ”Tendency”. Vi är båda ”Questioners. Kanske därför vi hela tiden ifrågasätter vedertagna ”sanningar” och fortsätter söka svar på olika frågor:-).  

Gretchen har även en podcast sen många år med sin syster som är TV-producent/författare i Los Angeles, ”Happier with Gretchen Rubin”. Rekommenderas!