Root cause protocol,  Stress

Hantera din stress med EFT-knackning (tapping) – bra länkar

EFT står för Emotional Freedom Techniques och är ett enkelt och effektivt sätt att hantera stress och trauma samt förändra begränsande mönster. På bara några minuter kan knackning lugna vårt nervsystem och hjälpa oss komma ner i vårt parasympatiska, lugn-och-ro-system, minska stresshormoner och förbättra vårt välmående och hälsa.

Vi beskriver här lite mer vad det innebär, hur man knackar och länkar till bra sidor, appar, videos och podcasts där du både kan hitta mer information och knacka med.

Här är några länkar med videos på svenska du kan använda för att börja knacka nu på en gång!

Svenska:

Engelska:

Innehåll på sidan

Vad är EFT-knacking/tapping?

EFT-knackning (tapping) kombinerar knackningar på olika akupunkturpunkter med ett slags ”skript” som liknar ACT, acceptansterapi eller KBT, kognitiv beteendeterapi; en slags affirmationer som du antingen säger högt eller tänker för dig själv. Du knackar på dig själv så det kan göras både ensam, med hjälp av en terapeut eller med en video som stöd.

Fokus är att på ett kärleksfullt och accepterande sätt ändra begränsande tanke- och beteendemönster och minska vår stressrespons för det vi knackar på. EFT-knackning skapar en närvaro i kroppen som hjälper oss komma i kontakt med känslor, tankar och förnimmelser samtidigt som det stimulerar nervsystemet att slappna av. Tillsammans ger det ofta en direkt ökad känsla av lugn, glädje och trygghet. Här beskriver en erfaren EFT-utbildare mer om hur det fungerar.

Det kan låta märkligt och ”flummigt” men effekten är väldokumenterad i många vetenskapliga studier, något som går att läsa om bla på EFT-förbundets hemsida. Både Socialstyrelsen i Sverige och American Psychology Association erkänner EFT som en evidensbaserad metod för behandling av fobier, ångest, depression och PTSD. Psykologisk akupressur kan man också kalla det!

EFT kan användas för allt som vi på något sätt skulle vilja ändra eller känna mer lugn runt. Det kan handla om både direkt upplevd stress eller starka obehagliga känslor eller mer odefinierad oro samt smärta, fobier och trauman av olika grad. Undertrycka, omedvetna känslor och trauman är en stor bov i all ohälsa så försök ta hjälp att bearbeta det om du kan.

EFT kan även användas för att uppnå sina mål och överkomma hinder som gör att vi upplever att vi fastnat i livet. Listan kan göras lång helt enkelt och vi skulle säga att det går att knacka på i princip allt!

Från att vi hörde om EFT-knackning tog det oss en tid att komma till skott och testa, men nu är det något vi rekommenderar till alla. Både vi själva och andra i vår närhet har upplevt fantastiska resultat under väldigt stressiga perioder. EFT är en viktigt del av Root cause protocol och vi förstår varför, då effektiv stresshantering är så centralt för att kunna läka och minska den negativa spiral av ohälsa som långvarig stress leder till.

Hur knackar man?

Det finns många olika varianter på EFT/knackning och olika terapeuter använder det lite olika, ofta i kombination med tex EMDR, Eye movement desensitization reprocessing eller NLP, neurolingvistik.

I stort följer alla de här stegen, men vissa hoppar över en del punkter eller fokuserar mer på knackningarna än själva orden.

 1. Känns först efter vad du vill knacka på, vad är du stressad över, vilket problem, känsla eller beteende vill du ändra?
 2. Känn efter var i kroppen känslan sitter, tex bröstet, axlarna etc.
 3. Bedöm hur intensivt du upplever problemet eller känslan, tex på en skala 1-10.
 4. Formulera en mening som balanserar problemet/obehaget med en form av acceptans, tex ”Även fast jag känner så här så accepterar jag mig själv”, eller ”tänk-om” jag skulle känna/tänka/bete mig annorlunda.
 5. Knacka på de olika akupunkturpunkterna medan du fokuserar på och säger olika korta versioner av problemformuleringen, tex den här känslan, min känsla osv.
 6. Ta en paus, andas djupt och reflektera över hur det känns nu.
 7. Upprepa proceduren med fokus på de tankar, känslor och kroppsförnimmelser som dyker upp. Kanske har känslan ändrats? Knacka då på det med en ny formulerad mening enligt 4.
 8. Vänd det negativa till en positiv affirmation, tex ”trots att jag känner mig XXX” är jag ok.
 9. Fortsätt tills du känner större lugn, acceptans eller så länge du har tid.
 • Här finns en beskrivning av själva knackprocessen på EFT-förbundets sida.
 • Här är en 15-minuters video om vad EFT-tapping är, hur det fungerar och hur man gör med Dr Peta Stapleton som är en psykolog som forskat mycket på EFT. Vid 9:50 börjar en demonstration.
 • Här är Dr Peta Stapletons ”Ultimate Tapping guide” som pdf.
 • Här är en kortare svensk Tapping-manual i word.
 • Här är en 1 minuters introduktion till de olika akunpunkturpunkterna.
 • Tapping 101 – Videos på engelska med introduktion och instruktioner

Vi har knackat både genom att följa en app, videos på Youtube och Instagram, själv, i grupp och tillsammans med en terapeut. Allt från några minuter till drygt en timme. Alla sätt är bra men har du möjlighet att ta hjälp av en terapeut är det många gånger extra effektivt, speciellt i början. Det hjälper dig att gå till botten med just det du själv vill/behöver fokusera på och verkligen få resultat.

Länkar till EFT-terapeuter

 • Här finns en lista på terapeuter som är med i EFT-förbundet.

  Vi har gått till Joanna med Knackpunkten och kan varmt rekommendera henne. Hon erbjuder även en gratisknackning och online-träning i grupp.

  Vi har även träffat flera av terapeuterna i listan och känner stort förtroende för att de kan bidra på ett bra sätt, så kolla runt vem du känner kan passa just dig!
 • För knacking mer inriktat på trauma finns en speciellt utvecklad teknik, Trauma Tapping Technique. Här finns en lista med utövare av det.
 • Kjell och Ann-Sofie Forsberg med EFT-Sweden har också utvecklat konceptet Mindful tapping med mindre fokus på ”skriptet” än ”ursprungs”-EFT, men vi upplever att även fler jobbar så. Här finns en lista med ”Mindful tappers”.

EFT-knackning på svenska

Joanna ArmstrongKnackpunkten

Madeleine Magnusson

Jonna Stark – EFT Tapping

Fler svenska videos

Mer på svenska om EFT-knackning (tapping)

EFT-tapping på engelska

The Tapping Solution

The Tapping Solution, grundat av syskonen Nick, Jessica och Alex Ortner har både många videos på Youtube, en podcast och en app där man kan hitta en del gratistapping.

Det finns massa olika teman och längd så kolla gärna runt för att hitta din favorit. Här är några förslag:

Tapping Solution har också en film om EFT-tapping – The Tapping Solution Documentary Film: A Revolutionary System for Stress-Free Living – 1:24:08 samt en podcast – Tapping Q & A – Getting the most out of tapping and EFT.


EFT-universe

Här finns otaliga videos både från grundaren Dawson Church själv, Amanda Miller med flera att tappa med. De har en massa olika fokusområden som tex stress och rädsla.

Trauma Tapping Technique

Vid stort trauma kan en anpassad teknik som kallas Trauma Tapping Technique vara lämplig att börja med.

Peaceful heart network är en organisation grundad av Gunilla Hamne och Ulf Sandström som jobbat mycket i Afrika bla – här finns många Videos på Youtube. Gunilla är också intervjuad i podcasten Forest of thought med Ingrid Rieser – How our bodies can resolve trauma.

Fler EFT-tapping videos på engelska

Det finns verkligen hur mycket som helst men här är några korta videos som förslag:

Tveka inte – det finns med all säkerhet någon form av EFT-tapping som är hjälpsam för dig också!