Enneagrammet,  Personlig utveckling

Enneagrammet – ett verktyg för självkännedom – länkar att börja med

Här har vi samlat bra länkar om Enneagrammet samt en mycket kortfattad beskrivning om vad det är. För mer ingående beskrivning om varför Enneagrammet kan hjälpa oss bli mer hållbara i livet läs här.

Innehåll på sidan:

Vad är Enneagrammet?

Enneagrammet är ett användbart verktyg för att förstå sig själv och andra bättre. Det hjälper oss att få syn på våra mönster och att börja agera mer medvetet. Man kan säga att personlighet är en slags rustning som vi sätter på oss för att skydda oss. Vi utvecklar olika mönster/strategier för att hantera livet/världen. Enneagrammet menar att de finns nio olika grundstrategier med olika världsbild, underliggande motiv, grundrädsla, mm. Sen finns det en massa nyanser som tex instinkter, vingar/flyglar, stöd- och stresspilar. Det är komplext men det är ju vi människor också!

Självinsikt är grunden för att kunna utvecklas och självinsikt ger medvetenhet om egna styrkor, motivation och utvecklingsområden. Förståelse för att andra har andra strategier hjälper oss att acceptera olikheter och att även dra nytta av det.

Enneagrammet kan användas av alla utifrån var vi själva är och visar på våra egna personliga utvecklingsvägar, både utifrån psykologiska och andliga aspekter.

Enneagrammet har gett oss väldigt mycket, både i vår personliga utveckling och även i våra förhållanden med våra kära män och i övriga relationer.:-) Här har vi skrivit mer om Enneagrammet.

Längst ner på sidan finns länkar till tester om du vill ta reda på din egen strategi. Ett test kan aldrig säkert användas för att bestämma ens Enneagram-typ/strategi men det kan ge en indikation.

Eftersom Enneagrammet är ett öppet verktyg som ingen äger rättigheterna till finns det mycket bra gratisinformation att ta del av. Här kommer en del bra länkar att börja med.

Enneagrammet på svenska

Enneagrammet på engelska

Chestnut Paes Enneagram institute är den enneagramskola vi känner oss mest besläktade med. De har mycket bra beskrivningar av typerna på sin hemsida.

Enneagram institute är också ett bra ställe att läsa mer. Även The Narrative Enneagram har mycket bra information.

Podcaster på engelska som vi gillar:

  • Enneagram 2.0 med Beatrice Chestnut och Uranio Paes
  • The Enneagram Journey med Suzanne Stabile
  • Typology med Ian Morgan Cron är ok men inte vår favorit. Vissa gäster är dock bra!
  • Personality hacker; de första avsnitten med Beatrice Chestnut är en mycket bra introduktion. Beatrice är med i avsnitt nr. 169, 192, 193, 267, 285, 286, 287, 302, 347
  • The Art of Growth – Enneagram panels har många intressanta avsnitt, speciellt de tidiga med paneler, dvs intervju/samtal med flera personer med samma strategi/typ.

Böcker på engelska 

The Complete Enneagram av Beatrice Chestnut – Här kan man verkligen gå på djupet med Enneagrammet. Det är en omfattande bok och inte för den som bara vill ha en enklare översikt. Beatrice beskriver instinkterna och hur det tillsammans med ens grundtyp bildare en egen undertyp väldigt bra, vilket för många är en nyckel till att verkligen hitta sin typ. Mer om instinkterna här

Instinkterna är sexuell (eller intim), social och självbevarande. Personalitycafe.com har många utdrag från boken om varje undertyp som man kan söka på. 

The 9 Types of Leadership: Mastering the Art of People in the 21st Century Workplace av Beatrice Chestnut – Det här är en bra introduktion till Enneagrammet, på engelska. Ganska lättläst.  

Beatrice och Uranio har också en ny, lite enklare bok om Enneagrammet, The Enneagram guide to waking up. Den kan vi verkligen rekommendera.

The Road back to you av Ian Morgan Cron och Suzanne Stabile – En lättläst och ganska ”pratig” men trevlig bok.  

The Wisdom of the Enneagram av Don Richard Riso och Russ Hudson – En riktig klassiker. Relativt lättläst, pedagogisk och utförlig.  

The Enneagram in Love and Work Understanding Your Intimate and Business Relationships av Helen Palmer – En lite äldre bok med mycket visdom men kanske inte bäst att börja med.

The Enneagram: A christian perspective av Richard Rohr och Andreas Ebert.

För en mer spirituell vinkel rekommenderar vi Sandra Maitris The Spiritual Dimension of the Enneagram och A.H. Almaas Keys to the Enneagram

Det finns massor med andra Enneagram-böcker men de här är nog några av de mest kända och lättillgängliga.

YouTube

Chestnut Paes Enneagram Academy – Våra absoluta favoriter!
Många bra videos uppdelade i olika spellistor.

NewSchoolCommoweal – Intressanta paneler med olika Enneagramtyper som berättar om sig själva.

Instagram

Ninetypesco är en av de bästa och där finns mängder av bra information även om Steph inte uppdaterat på ett tag nu.

Tester och att hitta sin egen typ/strategi

Ett test kan aldrig säkert användas för att bestämma ens Enneagram-strategi men det kan ge en indikation. För vissa stämmer de flesta tester helt klockrent (tex för oss) men för de flesta gör de inte det. Man måste helt enkelt läsa beskrivningar av de olika strategierna/typerna och lära sig mer om systemet. För oss var det mycket givande att förstå mer om instinkterna som Beatrice Chestnut beskriver dem. Se länkar till hennes böcker och podd längre upp.

Vill man göra ett test så finns några gratis alternativ här:


Enneagramtester – Välj mellan 2, 90 eller 180 val… eller allihop

Framtid.se har ett helt ok test på svenska. De nämner inte numren i resultatet utan har hittat på egna benämningar på de olika strategierna tyvärr. Det gör det lite svårt att hitta de olika strategierna om man inte är så insatt.

PSTypes Enneagram Test är på engelska och mer omfattande.

The Art of growth har också helt ok gratistester, både för grundtyp, instinkt och en variant för ungdomar och föräldrar.