Miljö och livsstil

Economics of happiness – varför lokala ekonomier är så viktiga

På en blogg som heter Lite lyckligare passar det ju bra att tipsa om en hemsida som heter Local Futures – Economics of Happiness. Helena Norberg-Hodge grundade föreningen som står bakom sidan redan 1975 och har jobbat för att stärka lokala kulturer och ekonomier sedan dess.

En av de bästa böcker jag läst på sistone är hennes bok Local is our future. Den tar upp problem som globaliseringen bidragit till och visar hur ett systemskifte till mer lokala ekonomier kan lösa många av dessa problem. Trots alla problem som tas upp är det en hoppfull bok som visar på lösningar! Och det börjar med hållbar matproduktion. Inte minst under tiden med Covid-19 ser vi hur vår globala marknad för livsmedel leder till utsatthet och svält.

The Economics of Happiness (film), gratis pdf och läsvärd blogg

Vi ska skriva mer om det som boken tar upp så småningom. Tills vidare tipsar vi om filmen The Economics of Happiness. Den är mycket sevärd.

Läs gärna den här gratis-pdf-en, LOCALIZATION: essential steps to an economics of HAPPINESS som också skrivits av Helena Norberg-Hodge (som faktiskt är svensk men bott utomlands i många år.) Den tar upp i princip samma saker som Local is the future.

Det finns också mycket mer läsvärd information på bloggen.

Vad kan var och en göra?

Som enskild konsument kan det kännas rätt hopplöst att påverka. Men om vi alla börjar med att köpa mer lokalt odlad mat och kött från djur som fötts upp nära oss, så bidrar vi på ett av de viktigaste sätten som finns till lokala ekonomier. Våra konsumtionsmönster påverkar efterfrågan och köper man lokalt blir det lättare för lokala producenter att kunna verka och sälja sina produkter. Det är dessutom bra för vår miljö och hälsa.

Vi kan förstås tänka så här när det gäller alla våra inköp. Gynna den lilla lokala butiken i stället för att handla på nätet, åtminstone oftast! Små ändringar är bättre än inget.