Hälsa,  Kost och näring

Detox – stötta kroppens avgiftning på ett naturligt sätt

Funderat på att göra en detoxkur eller cleanse av något slag? Eller bara stötta din kropp på bästa sätt? Då är det här inlägget för dig!

Faktum är att kroppen har flera system för avgiftning som jobbar dygnet runt, varje dag! Den bästa detoxen vi kan göra är att stötta kroppens avgiftningssystem – och vad de behöver är främst en massa näring.

Som vanligt är vår vinkel baserad på det vi lärt oss genom att studera Root cause protocol och all forskning och erfarenhet det baseras på.

Även om mycket självklart är förenklat är det här är ett långt inlägg som kan kännas komplext eller överväldigande; hoppa direkt till den del du är mest intresserad av, tex ”Topp 20 för bättre detox”, ”Detox enligt Root cause protocol” eller läs gärna hela!

Innehållsförteckning:

  1. Behövs detoxkurer?
  2. Olika slags gifter att ”detoxa”
  3. Översikt över kroppens avgiftning – detox
  4. Detox enligt Root cause protocol
  5. Detoxreaktioner eller ”utrensningssymptom”
  6. Leverns avgiftning fas 1 och 2 – översikt
  7. Leverns avgiftning fas 1 – bioaktivering
  8. Leverns avgiftning fas 2- bioinaktivering/konjugering
  9. Transport av gifter, efflux – fas 3
  10. Njurarnas avgiftning – fas 4
  11. Matsmältningssystemets roll i avgiftningen – fas 5
  12. Övriga avgiftningssystem
  13. Topp 20 för bättre detox
  14. Anna Sparres podcast 4Health om ”Detox i verkligheten”

1. Behövs detoxkurer?

Vi lever i en värld full av olika gifter och lockelser och det är inte konstigt att många i sitt sökande efter hälsa och mer energi använder sig av olika detoxkurer eller ”cleanse”. Visst kan man uppleva (kortvariga?) positiva effekter av en ”detoxkur”, men beroende på kurens utformning och ens egen hälsa och balans (biokemi) vill vi ändå varna för att det också kan ha riktigt negativa konsekvenser, både på kort och lång sikt.

Faktum är ju att kroppen har flera system för avgiftning som jobbar dygnet runt, varje dag! Den bästa detoxen vi kan göra är att stötta kroppens avgiftningssystem – och vad de behöver är främst en massa näring.

Ofungerande avgiftningsorgan kan ge många symptom, tex allmän trötthet, dålig mage, dålig hud, dålig sömn, dålig kroppslukt, humörsvängningar och huvudvärk.

Levern är väldigt viktig men vi har fler avgiftningssystem som alla hänger ihop och påverkar varandra:

  • Lever
  • Tarmen
  • Njurar
  • Lymfsystemet
  • Huden
  • Lungor

För att alla biokemiska processer i kroppens avgiftningssystem ska fungera behöver alla byggstenar och kofaktorer finnas på plats, dvs näringsämnen. Hela tiden och inte bara en vecka eller månad då och då.

Sellerijuice, zeoliter (TRS), olika örtblandningar, alger som chlorella och spirulina, leverkurer, lavemang (enemas), fasta, vegan– eller juicekurer kan upplevas positivt och ha sin plats. Problemet är dock att detoxkurer riskerar:

  1. leda till obalans i kroppens olika avgiftningsfaser vilket kan skapa mer oxidativ stress och olika ohälso- och utrensningssymptom. Många detoxkurer gör att kroppens avgiftningssystem sätts i gång väldigt kraftigt och det är då viktigt att alla steg i avgiftningen hänger med. Om inte alla ”avgiftningsvägar” är ”öppna” så att giftiga ämnen kan tas om hand och/eller transporteras ut på rätt sätt kan oxidativ stress och inflammation faktiskt öka!
  2. leda till att man utarmar kroppen på viktiga näringsämnen som är viktiga för att skapa energi och hjälpa kroppen med avgiftning på sikt.

Handlar detoxkuren om att dra ner på, eller helt sluta med tex alkohol, kaffe, nikotin, högprocessad mat, gifter i hudvårds– och städprodukter och istället lägga till äppelcidervinäger, citron, örter i lagom mängd, äta näringstät mat som bra kött, benbuljong, lever, fågel, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär och bra fetter och bara använda giftfri hudvård är vi dock helt för det!

När vi ger vår kropp en chans att komma i balans genom att få i oss bra mat med mycket näring, röra på oss lagom, andas rätt, dricka rent vatten, fokusera på sömnen, minska stress och exponering för olika gifter kan den själv läka och klara av mer påfrestningar. Vårt immunförsvar blir bättre, vi får bättre maghälsa, finare hud och mer energi!

I det här inlägget beskriver vi hur vi kan ge de olika avgiftningsorganen lite extra stöd och kärlek. Något som kan behövas i vårt hektiska samhälle fullt av olika ”stressorer”.

Börja alltid försiktigt med allt, en sak i taget, och känn efter hur din kropp reagerar. Det är lätt att bli otålig, vi vet, men att se läkning långsiktigt är värt det!

Levern är ett avgiftningsorgan men lagrar inte gifter utan bearbetar dem med hjälp av enzymer och en massa näringsämnen som däremot lagras i levern – det gör det även till det mest näringstäta vi kan äta!

Tillbaka till innehållsförteckning

2. Olika slags gifter att ”detoxa”

Vad är det vi tänker att vi behöver ”detoxa” då? För mycket alkohol, tobak, socker, fett, tungmetaller eller ”slaggprodukter”?

Allt det kan ju helt klart vara en belastning för kroppen (beroende på vilket fett eller socker det handlar om) och många skulle må bra av att både sluta överlasta kroppens avgiftningssystem och samtidigt stötta sina avgiftningssystem med näring varje dag.

De gifter många kanske främst tänker på är nog de som finns i vår miljö och mat, sk xenobiotika. Men det är kanske inte är lika många som tänker på att vår kropp också producerar ämnen som kan ses som gifter, speciellt om vi har obalanser och saknar näring för att skapa energi och utföra alla biokemiska processer korrekt.

Avgörande för hur en reagerar på gifter är vilken näringsstatus och balans din kropp har och hur just din avgiftning därmed fungerar.

Många gifter är fettlösliga och när inte avgiftningssystemen hänger med lagras eller fastnar de ofta i fettceller i olika organ där de kan stanna länge.

Hjärnan och de endokrina (hormonella) körtlarna är organ med mycket fett där gifter kan ackumuleras, vilket kan leda till både hjärndysfunktion (trötthet, hjärndimma etc) och hormonell obalans (ömma bröst, oregelbunden mens, acne, trötta binjurar, tidigt klimakterie). Vissa gifter är även kopplade till ökad risk för cancer, tex glyfosat.

2.1 Interna gifter – tex ”slaggprodukter” och östrogenöverskott

Gifter som bildas inne i vår kropp genom vår metabolism, dvs ämnesomsättning, kallas interna eller endogena gifter. De brukar även kallas ”slaggprodukter. Vid låg energiproduktion i cellerna är det större risk att fler interna gifter eller slaggprodukter skapas. Det betyder alltså att ju sämre kroppens metabolism, dvs ämnesomsättning, fungerar desto mer gifter eller ”slaggprodukter” skapas.

Exempel på interna gifter är restprodukter från ämnesomsättningen som mjölksyra och urea (urinämnen), men även ämnen som tex candida som produceras av mikroorganismer som jästsvampar.

Olika hormoner kan också agera som en slags gift i kroppen, speciellt om det blir obalans. Östrogenöverskott är vanligt och det kan handla om dels höga värden som lagras i fettceller pga dålig avgiftning, dels obalans pga för lågt progesteron men också pga för mycket obundet järn som binder med östrogen. Östrogen kan nämligen agera som en ”back-up”-antioxidant om kroppen saknar andra viktiga antioxidanter (som ceruloplasmin/biotillgänglig koppar) som behövs vid mycket oxidativ stress pga obundet inflammatoriskt järn.

Vid obalans kan östrogen och andra interna gifter alltså lagras i kroppens celler.

Själva avgiftningen kan också skapa gifter, sk fria syreradikaler, (ROS), när inte de olika avgiftningsfaserna är i balans eller vi inte kan producera tillräckligt med energi i våra celler.

2.2 Externa gifter – tex alkohol, nikotin och miljögifter

Externa eller exogena gifter är ämnen som kommer in utifrån, genom munnen, huden, inandning eller intravenöst.

Vi utsätts för en lång rad olika slags gifter, här är bara några exempel:

  • Läkemedel, tex paracetamol
  • Tungmetaller och andra miljögifter i luft, vatten, jordar och därmed även vår mat. Vanliga expempel är arsenik i ris och vin, dioxiner och PCB i fisk från Östersjön, kvicksilver i insjöfisk och bly i spannmål, grönsaker och vilt.
  • Bekämpningsmedel (köp ekologiskt när du kan!)
  • Ftalater, BPA och andra gifter i plaster
  • Gifter och kemikalier i hudvårds– och städprodukter, tex aluminium, silikoner och parabener
  • Flour eller flourid och bromerade flammskyddsmedel i textilier
  • Klorerade kolväten och högflourerade ämnen (PFAS), tex i teflonstekpannor, impregneringsmedel i kläder
  • Mögel är ett gift som tyvärr är mer förekommande i vår innemiljö än många tror och som kan ställa till med stora hälsoproblem. Läs gärna mer på Lisas innemiljö & hälsa.
  • Transfetter och dåliga omega 3 oljor (PUFAs)
  • Glukos/fruktossirap (high fructose corn sirup)
  • Alkohol, kaffe och nikotin är också gifter som kroppens avgiftningssystem behöver ta hand om och vanliga orsaker till överbelastning.
  • Ämnen som är naturligt förekommande i mat, tex järn, oxalater och fytinsyra kan också agera som gifter i överskott, framförallt i en obalanserad kropp.

Järn är ett kapitel för sig, mer om det under ”Detox av järn – viktig mineral men även inflammatorisk tungmetall”.

Dosen gör giftet som det brukar sägas. Något som kan vara bra är inte automatiskt bättre i högre dos och något som är giftigt i hög dos behöver inte vara det i låg dos. Det handlar om balans.

Många kemikalier agerar som ”xenoöstrogener” dvs de härmar östrogen i kroppen. Det gäller tex bekämpningsmedel som glyfosat, ftalater, BPA i plaster, parabener i hudvård, parfymer och PFC’s i tex teflon mm. Även om vi behöver östrogen kan det bli väldigt allvarligt med den stora exponering vi har för den här typen av gifter.

Viktigt att ta hänsyn till är även den sk ”cocktaileffekten”, dvs vilken påverkan olika kombinationer av gifter/substanser får. Många gånger har något bedömts som ofarligt i en isolerad studie, men man har inte tagit hänsyn till hur det samverkar med andra gifter i kroppen.

Gott med kaffe och bubbel och helt ok ibland i en kropp i balans men kan vara värt att avstå en period för att avlasta våra avgiftningssystem

Tillbaka till innehållsförteckning

3. Översikt över kroppens avgiftning – detox

Vår kropp har som sagt flera system för avgiftning, eller biotransformation som är ett mer vetenskapligt uttryck för avgiftning. Det beskriver de kemiska ändringar som gör att vi omvandlar olika gifter till en form som kroppen kan göra sig av med, dvs eliminera genom tex avföring, urin och svett.

Omvandlingarna sker med hjälp av olika enzymfunktioner och andra kemiska processer som alla kräver mycket olika näringsämnen – mineraler som magnesium, vitaminer och andra antioxidanter, aminosyror (beståndsdelar i proteiner) mm.

Kroppens avgiftningssystem består av lever, njurar, tarm, lungor, hud och lymfsystem. De har olika uppgifter men är alla mycket viktiga och jobbar tillsammans.

Celler i alla olika organ måste kunna producera energi och göra sig av med avfallsprodukter för att fungera optimalt, och det kräver som sagt mycket olika näringsämnen.

Avgiftningen går i flera olika faser och alla faserna behöver vara i balans. Vissa pratar om endast två faser som sker främst i levern, men det finns fler som är minst lika viktiga.

  1. Giftiga ämnen, ofta fettlösliga, kommer till levern genom blodet och görs i fas 1 om till vattenlösliga men ofta väldigt reaktiva ämnen. Kräver mycket magnesium och antioxidanter.
  2. I fas 2 binds de till andra ämnen, dvs konjugeras så att de kan föras ut från kroppen utan att göra skada. Kräver också mycket magnesium, koppar, B- och C-vitaminer och aminosyror (beståndsdelar i proteiner) som glycin, taurin, kolin, cystein, metionin mm.
  3. I fas 3 transporteras ämnena som bildats i fas 2 ut ur cellerna i levern (efflux) och vidare till blodet med hjälp av transportproteiner.
  4. Fas 4 sker i njurarna där vattenlösliga ämnen förs över till urinen för att sedan kunna lämna kroppen.
  5. Fas 5 är elimineringen eller helt enkelt avföringen. Galla är också ett ämne som konjugerar (dvs binder till) gifter. Det sker i tarmen och därefter kan gifter som inte förts till njurarna utsöndras med avföringen. Det är alltså viktigt att gå på toaletten varje dag för att gifter inte ska kunna återanvändas och tas upp i kroppen igen.
  6. Kvinnor har även en fas 6 som är menstruationen. Det är ett sätt att bl.a. göra sig av med överskott av järn.

Kroppen använder sig dessutom av svett, hår, utandning och saliv för att föra ut ämnen ur kroppen. 

Eftersom mellanprodukterna som bildas i fas 1 är väldigt reaktiva, dvs farliga, behöver faktiskt fas 2 vara snabbare än fas 1. Annars riskerar reaktiva ämnen att lagras i olika celler.

Så länge vi har alla kofaktorer, dvs näring, som behövs i fas 2 funkar det bra. Men om fas 1 är extra aktiv pga att vi utsätts för mycket gifter eller att fas 2 är nedsatt av någon anledning (tex näringsbrister men även genetiska faktorer), så kan obalanser mellan faserna uppstå. Detta bidrar till bildandet av fria radikaler, oxidativ stress, och slutligen skadade vävnader och inflammation i kroppen.

Faktiskt verkar även den cirkadiska rytmen spela viss roll för leverns avgiftning, även om systemen jobbar hela tiden. Viktigt att sova på regelbundna tider och stötta den cirkadiska rytmen på olika sätt. Läs gärna mer här.

Efter att du läst alla delar i inlägget är det förhoppningsvis tydligt att vi riskerar att skapa problem med tex en väldigt ensidig juice- eller raw vegan detoxkur och även långvarig fasta som inte ger kroppen alla aminosyror eller annan näring den behöver. Å andra sidan kan vi även få problem av en för fett- och proteinfokuserad kost som inte ger alla antioxidanter kroppen behöver.

I båda fallen kan vi uppleva positiva effekter eftersom vi utesluter inflammatorisk mat. Beroende på ens egen problematik kan kurer även upplevas positiva för att läka olika obalanser som tex problem med njurar (oxalater tex), galla (fett) eller SIBO (fibrer mm).

Det viktiga är dock att kuren endast är kortvarig med målet att succesivt införa olika näringsrika livsmedel och därmed inte riskera att skapa nya obalanser.

Tillbaka till innehållsförteckning

4. Detox enligt Root cause protocol

4.1 RCP stöttar kroppens avgiftningssystem

Root cause protocol som vi förespråkar rekommenderar inget detox-program eftersom det lätt kan ge för stora utrensningar, dvs just obalanser i avgiftningsfaser, och oavsiktliga konsekvenser för många redan obalanserade kroppar. Detox kräver dessutom att kroppen kan producera mycket energi vilket kräver att våra binjurar fungerar bra och vi har tillräckligt med magnesium i cellerna (vilket många inte har).

Fokus är istället att på ett så naturligt sätt som möjligt ge kroppens alla organ och avgiftningssystem – levern, njurar, tarm, lungor, hud, lymfsystem – all näring de behöver för att återställa balansen av mineraler, främst järn, koppar och magnesium. Viktigt är även att sluta med saker som förstör balansen i kroppen – inflammatorisk mat, giftiga tillsatser i mat-, hygien- och städprodukter samt dåliga tillskott (D-vitamin, askorbinsyra, citrat, kalcium, zink, järn mfl).

Att ge kroppen alla näringsämnen den behöver hjälper oss faktiskt med den bästa detoxen vi kan få och ger oss även mer energi och bättre hälsa. När kroppen kommer i balans kan den läka och avgiftningssystemen fungera bättre.

Det finns en hierarki både bland gifter och näring och RCP är utformat för att i logiska steg ge kroppen både mineraler, vitaminer, aminosyror och fetter som behövs för att stötta avgiftningssystemen. Konstanta utrensningssymptom när nya saker introduceras är ett tecken på att vi behöver stärka våra binjurar först vilket är fas 1.

Vissa saknar lite extra fokus på att stötta levern i början av RCP men även här är det viktigt att gå försiktigt fram. Först efter att ha jobbat på sin mineral- och näringsstatus 6-9 månader rekommenderas vissa leverstöttande örter som tex mariatistel.

Viktigt att komma ihåg är även det som kommer innan fas 1, dvs fas X, som bla innebär att ge blod. Den viktigaste avgiftningen i RCP är nämligen av järn, se mer nedan.

I hårmineralanalyser kan olika tungmetaller visa sig högt, tex aluminium eller även koppar. Det hänger ofta ihop med överskott av järn i celler och för lite biotillgänglig koppar, dvs koppar bundet i rätt enzymer. När vi fokuserar på att öka biotillgänglig koppar och magnesium kan kroppen bättre ta hand om andra gifter och rätta till obalanser, tex i tarmflora och hormoner.

Inte mariatistel men likt! Kraftfull ört så var försiktiga.

4.2 Detox av järn – viktig mineral men även inflammatorisk tungmetall

Vår naturliga avgiftning har ett problem och det handlar om just järn. Järn är väldigt viktigt för att transportera syre och skapa energi vilket kan vara anledningen till att vi inte har någon naturlig väg att bli av med det förutom att blöda. Varför skulle vi då vilja bli av med järn när det är så viktigt och vi ofta hör att så många har brist?

Jo problemet är att vi i dagens samhälle gör många saker som inte är naturliga för kroppen. Vi har järnberikat mat (med ej biotillgängligt, dvs användbart järn), vi använder mediciner, tillsatser, tillskott (tex askorbinsyra, citrat, D-vitamin, zink) mm som förstör biotillgängligheten av koppar, vilket gör att kroppens återvinningssystem för järn inte fungerar bra.

Saknas rätt kopparberoende enzymer, dvs koppar bundet på ett sätt som gör att kroppen kan använda det, kan inte järnet från döda blodceller som ”ätits upp” av makrofager (ätarceller) cirkulera ut i blodet igen där det bundet i hemoglobin ska transportera syre. Vi upplever då att vi har brist på järn, men egentligen har det fastnat i våra celler där det oxiderar (rostar!) och ställer till med massa problem.

Järn är nämligen väldigt reaktivt och skapar oxidativ stress (reactive oxygen species – ROS, inte bra) när det inte är bundet i rätt proteiner/enzymer i kroppen. Vi behöver därför hjälpa kroppen med den avgiftningen, samtidigt som vi jobbar på att öka biotillgänglig koppar (ceruloplasmin främst) som kan reglera järnet. Järn fastnar speciellt gärna i leverceller (makrofager i levern, sk kupffer celler).

En viktig del av avgiftning/detox enligt RCP är alltså att hjäpa celler i levern och andra avgiftningsorgan att bli av med järn. Järn kan mobiliseras från våra celler när vi börjar ge kroppen mer näring så att införa något sätt att bli av med eller binda det är viktigt. Effektivast är att ge blod men det kan ta en tid att bli redo för det – binjurarna behöver ofta stärkas först.

Andra bra sätt att hjälpa kroppens avgiftning av järn är:

  • Äppelcidervinäger – Med moder, dvs ofiltrerad är bäst. Kung Markatta har bra. Ta någon tsk eller msk i vatten direkt innan mat. Även bra för levern och matsmältningen.
  • Fermenterad mat/grönsaker – bra även för tarmfloran. Innehåller mycket C-vitamin så ät helst inte tillsammans med järnrik mat.
  • Quercetin – finns mycket i lök, äpplen mm och även som tillskott (se upp så det inte är askorbinsyra eller andra tillsatser som på stopplistan). Även bra vid histaminproblematik.
  • Kurkumin (gurkmeja/turmeric)
  • Kiselgur (Diatomaceous Earth, DE) – tas separat från mat och andra tillskott eller mediciner, minst två timmar efter och en timme före, för järnbindande effekt och för att inte även kelera (binda) andra mineraler. Ett bra tillfälle kan vara direkt innan man lägger sig eller, om man ändå vaknar, mitt i natten. Se bild nedan för en leverkur med kiselgur.
    Det finns även andra fördelar med kiselgur; det ger kisel (silica), är bra mot parasiter och hjälper till med produktion av ceruloplasmin. Köp en sort som är ”food grade”, tex här eller en variant här som även har nässlor.
  • IP6 – tas separat från mat och andra tillskott, minst två timmar efter eller en timme före, se kiselgur. Vi tar faktiskt mitt i natten när vi ändå ofta vaknar till.
  • Apolactoferrin – viktigt att det är APOlactoferrin som betyder att järnet saknas så att lactoferrinet ”drar åt sig” järnet. Hjälper även till att göra järn biotillgängligt och öka Hb. Tas helst lite från mat. Finns här och här. Colostrum kan ha liknande effekt.
  • Svettas – effektivt sätt att utsöndra järn. Både genom att träna och genom infraröd/vanlig bastu. Ta det försiktigt bara, bastu kan ge stor utrensande effekt! Det är också viktigt att se till att få i sig nog med elektrolyter (ta binjuredricka och magnesium).
  • Ricinoljeomslag – sist men inte minst – kladdigt men ska vara effektivt för att minska järn i levern och även gallblåsan. Även bra mot histaminproblematik och mycket annat. Här finns mer information.
    Man behöver nog inte göra den mest omständliga kuren för att få något resultat, en gammal handduk indränkt i bra, värmd ricinolja med en plastpåse och värmeflaska eller dyna på i ca 45 min – 1 timme verkar vara ok! Det kan dock vara bäst att börja med ännu kortare tid eftersom en del får starka utrensningssymptom.
Kiselgur kan även användas som en ”leverkur” direkt på morgonen. Ta 1 tsk kiselgur, 1 tsk olivolja och citronjuice (helst färsk ekologisk) i ett glas ljummet vatten, lägg dig sedan att vila ca 20 minuter igen. Tipstack till Liv Halvorsen

Tillbaka till innehållsförteckning

5. Detoxreaktioner eller ”utrensningssymptom”

Detoxreaktioner eller ”utrensningssymptom” är väldigt vanligt när vi börjar ge kroppen rätt näring och förutsättningar att läka. Eftersom många symptom och kroniska sjukdomar är resultatet av många års näringsbrister och obalanser då vi inte kunnat avgifta oss ordentligt kan våra celler vara fulla av ackumulerade gifter och det är viktigt att ta det långsamt när du börjar något nytt.

Läkning är inte alltid linjär och vi behöver ha tålamod. Obalanser som byggts upp under lång tid tar tid att rätta till, men det går!

Gifter lagras alltså i fettceller när våra avgiftningssystem blir överbelastade och fas 2 inte hänger med i fas 1.

Om man tex fastar, går ner i vikt snabbt eller mobiliserar mycket gifter från vävnader med hjälp av örter, men inte har all näring som krävs för fas 2 eller har trög mage eller lymfsystem, kan gifterna stanna i kroppen och tas upp igen. Det kan skapa ännu mer problem än innan. Kroppen kan även skicka ut gifter genom huden om inte andra elimineringsvägar fungerar som de ska.

Symptom på utrensning kan vara många:

  • huvudvärk
  • diarre
  • illamående
  • influensaliknande symptom
  • hjärndimma
  • ångest
  • yrsel
  • oregelbundna hjärtslag
  • PMS
  • ömma bröst
  • acne
  • utslag
  • med mera

Vi måste också kunna producera nog med energi i mitokondrierna, dvs cellernas kraftpaket, för att alla processer ska kunna fungera bra.

Även att endast börja ge sin kropp näring, tex magnesium, kan göra att mycket händer i kroppen – enzymfunktioner kräver ofta magnesium för att fungera och enzymer sätter alltså igår saker i kroppen och avgiftningen. Det är viktigt att alla system hänger med och det är anledningen till att man inom Root cause protocol rekommenderar att införa alla steg långsamt, ett och ett och i små doser.

Tillbaka till innehållsförteckning

6. Levern avgiftning fas 1 och 2 – översikt

Levern är ett stort organ med många viktiga uppgifter, bla avgiftning. De första två faserna i kroppens avgiftning, biotransformation, sker främst i levern.

Giftiga ämnen som antingen skapats på olika ställen i kroppen genom vår metabolism (ämnesomsättning) eller vi fått i oss genom mat, inandning eller huden samlas i blodet och tas upp av leverns celler. De giftiga ämnena är ofta fettlösliga och behöver göras om till vattenlösliga ämnen för att kunna transporteras ut från kroppen.

I fas 1 reagerar de giftiga ämnena med enzymer som förbereder dem för att tas om hand i fas 2 då ämnena omvandlas till mindre farliga vattenlösliga ämnen. Fas 1 kallas med ett mer vetenskapligt namn för bioaktivering och fas 2 för bioinaktivering eller konjugering.

Tillbaka till innehållsförteckning

7. Leverns avgiftning fas 1 – bioaktivering

Här blir det ganska tekniskt i första delen, 7.1, för att bli mer fokus på hur vi kan stötta leverns avgiftning i andra delen, 7.2. Hoppa direkt dit om du tycker det bli för mycket med biokemin bakom!

7.1 Hur fungerar leverns avgiftning fas 1?

Bioaktiveringen, dvs fas 1 i leverns avgiftning, kan liknas vid förbränning. Enzymer främst från CYP450-familjen jobbar med de giftiga ämnena i olika kemiska processer som oxidation, reduktion och hydrolys för att förbereda dem för fas 2. Det innebär bla att de oxiderar gifterna vilket skapar mycket reaktiva ämnen, sk fria radikaler (reaktiva syreföreningar, ROS).

De här mellanprodukterna är ofta många gånger värre än de ursprungliga ämnen som kroppen ville göra sig av med och behöver snabbt tas om hand av nästa fas 2 – bioinaktivering/konjugering – där antioxidanter och andra enzymer jobbar med dem och gör dem mindre reaktiva/farliga.

För mycket fria radikaler kan skada kroppens celler främst där de skapas, dvs i levern, men även lagras i fettceller varifrån de kan bli svåra att göra sig av med. Det kan göra oss känsligare för kemikalier, skapa hormonella obalanser och har kopplats till skador på DNA.

Det är därför viktigt att fas 2 fungerar bra och inte är långsammare än fas 1. Samtidigt som det kan bli problem om fas 1 är för snabb vill vi ju att den ska fungera bra så kroppen tar hand om alla gifter.

Det viktigaste är balans och det är återigen därför det är viktigt att gå försiktigt fram med tex detoxprotokoll, tillskott och kurer. Vi kan bli att må väldigt dåligt om fas 1 är för snabb i förhållande till fas 2.

Så hur får vi då balans mellan fas 1 och fas två i avgiftningen? Jo genom att:

  1. minska vår exponering för dåliga ämnen som snabbar på fas 1 (pga att kroppen känner att den vill göra sig av med dem) och samtidigt
  2. öka intag av näring som balanserar både fas 1 och fas 2.

Kom ihåg att alla faser i avgiftningen pågår hela tiden i kroppen, samtidigt!

7.2 Hur stöttar vi leverns avgiftning fas 1?

Enzymfunktionerna i fas 1 påverkas av olika ämnen och faktorer; vissa stimulerar eller skyndar på dem, vissa saktar ner eller hämmar dem och vissa balanserar också de olika faserna.

– Ämnen att minska – stimulerar enzymaktiviteten i fas 1 och skapar reaktiva ämnen

  • Kemikalier/gifter som finns både i luften, rengöringsmedel, hudvårdsprodukter, lösningsmedel, dioxiner och PCB etc.
  • Mediciner och läkemedel som sömnmedel, p-piller, sulfa-baserade mediciner mm
  • Kaffe, nikotin och alkohol
  • Tillsatser i mat som är hårt processade, tex proteinpulver, härdade fetter och fröoljor som majs, solros, soja

+ Ämnen att öka – stimulerar fas 1 men balanserar samtidigt fas 2

  • Magnesium krävs för över 4700 enzymfunktioner, bla för CYP450-familjen
  • Flavonoider, naturligt C-vitamin (ej askorbinsyra), glutation, ceroplasmin/biotillgänglig koppar – antioxidanter som behövs i fas 2
  • Vitamin B1, B2, B3, B12 – finns i bla lever, näringsjäst utan tillsatser, bipollen, riskli, rå vitlök, solroskärnor, linfrö, havre, mejeriprodukter, kött, fisk, ägg.
  • Kål i olika former innehåller indol-3-karbinol som stimulerar fas 1 men även svavel som hjälper fas 2 att fungera bra. Kålgrönsaker är lite omtvistat och vissa menar att det är bäst att undvika vid sköldkörtelproblematik.

+ Saker som bromsar fas 1 men har andra positiva effekter i kroppen

  • Naringenin, dvs en fytokemikalie/flavonoid i citrusfrukter speciellt i grapefrukt
  • Quercetin – finns i tex lök, äpplen, bär, te och ginko bilboa
  • Kurkumin – aktivt ämne i gurkmeja
  • Chili och cayenne
  • Aminosyran N-acetylcystein, NAC

+ Saker som bromsar/balanserar fas 1 och uppreglerar/stimulerar fas 2

  • Mariatistel – använd med försiktighet, någon vecka i taget först när du förbättrat din mineral- och näringsstatus då det är kraftfullt och kan sätta igång mycket
  • Ellaginsyra – finns i bär som hallon, granatäpple och valnötter

– Saker som bromsar enzymaktiviteten i fas 1

  • Kemikalier och tungmetaller
  • Läkemedel som tex antihistaminer, benzodiazepiner, protonpumpshämmare (mot sura uppstötningar) och läkemedel mot svampinfektioner
  • Endotoxiner (gifter) från tarmbakterier
  • Syrebrist, stillasittande, sämre blodflöde genom levern, ålder – järn ackumuleras och skapar oxidativ stress och sämre energiproduktion

Det pratar ofta om olika gener som gör att man har problem med avgiftning, tex COMT eller MTHFR, men vi menar att det viktigaste är vilken miljö vi utsätter oss för, dvs våra levnadsvanor och omständigheter, eftersom det påverkar vilka gener som ”slås av och på” – sk epigenetik.

Tillbaka till innehållsförteckning

8. Levern avgiftning fas 2: Konjugering eller bioinaktivering

På samma sätt som för fas 1 går vi här in på biokemin i fas två i första delen, 8.1, och skriver mer om hur du kan stötta de olika avgiftningsvägarna i andra delen, 8.2. Det går såklart bra att hoppa direkt dit om du vill fokusera mer på vad du kan göra än underliggande biokemi!

8.1 Hur fungerar leverns avgiftning fas 2?

I fas 2 är det alltså dags för de reaktiva, giftiga ämnena från fas 1 att göras om till mindre farliga vattenlösliga ämnen som kroppen kan göra sig av med. En del giftiga ämnen kan även gå direkt till fas 2. Det här sker också främst i levern och kräver många olika näringsämnen.

Genom bioinaktivering eller konjugering (sammanfogning) reagerar det giftiga, reativa ämnet med andra molekyler (tex glutation, glycin, glucoronsyra och sulfat). Det blir då mindre reaktivt, dvs mindre farligt och även vattenlösligt vilket betyder att det kan föras ut genom olika kroppsvätskor som galla (i tarmen), urin eller svett.

Konjugeringen katalyseras, dvs sker, med hjälp av sk transferasenzymer som flyttar kemiska grupper från ett ämne till ett annat. Det finns olika kombinationer av transferasenzymer som kan jobba på olika gifter.

Man pratar om olika avgiftnings- eller ”konjugeringsvägar (conjugation/detox pathways”) som behöver en mängd olika aminosyror, vitaminer och mineraler för att fungera.

Aminosyror finns i proteiner och det är alltså en stor anledning till att en rawfood eller juicedetox (dvs lite protein) inte är bra för att stötta avgiftning på sikt. Finns inte alla byggstenar kan inte avgiftningsvägarna fungera bra.

Många av de här transferasenzymerna behöver magnesium för att fungera. Enzymer får saker att hända i kroppen men magnesium är nyckeln som låser upp funktionen.

Se 8.2 nedan för mer information om vilken mat som innehåller de viktiga ämnena.

8.2 Hur stöttar vi leverns avgiftning fas 2?

Superantioxidanter – glutation och biotillgänglig koppar

Glutation kallas kroppens egna superantioxidant och konjugering genom glutation är kanske leverns viktigaste avgiftningsväg. Vad de flesta inte är medvetna om är hur beroende glutation är av magnesium och biotillgänglig koppar. För att fungera optimalt behöver glutation återvinnas och det görs med hjälp av glutation peroxidas som är ett kopparberoende enzym.

Biotillgänglig koppar och magnesium är fokus inom Root cause protocol och faktiskt de viktigaste näringsämnena att fokusera på. Vi avråder från flera tillskott som förstör för just viktiga kopparberoende enzymer (ceruloplasmin uttryckt i ferroxidasfunktion)

Vi rekommenderar inte heller tillskott av glutation då det viktigaste är att se till att få en hållbar egen produktion genom att ge kroppen allt den behöver, speciellt magnesium, retinol och koppar i biotillgänglig form.

För att bilda/stimulera produktion av glutation och biotillgänglig koppar behövs även aminosyror, vitaminer och andra mineraler och antioxidanter. Mer om hur vi kan se till att få i oss all den här näringen nedan!

Aminosyror

  • Glycin – aminosyra som finns i kollagenrik mat, tex skinn och ben på kyckling och fisk, buljong kokad på ben, brosk, räkskal, fiskben, kycklingskrov och fötter. Glycin kan även själv konjugera med gifter. Glycin är en aminosyra som ofta är bunden till magnesium vilket vi rekommenderar. Kollagen och gelatin har också mycket glycin och kan tas som tillskott. Välj en ren sort som tex Clean Collagen eller Nordic Superfood by Myrberg.
    En liten varning dock att vissa blir ”speedade” av glycinat beroende på ens GABA/glutamat-balans.
  • Glutamin – kroppens mest förekommande aminosyra som den kan producera själv men som också finns i många olika livsmedel som kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter, mejeriprodukter och grönsaker som tex rå persilja, koriander och spenat.
    Glutamin är populärt som tillskott för bla tarmen, men vi rekommenderar det främst genom mat.
  • Cystein och metionin – viktiga aminosyror som innehåller svavel. Finns bla i ägg, kött, höns, skaldjur och fisk och även mjölkprodukter, baljväxter, kålväxter, avokado och frön. Försök alltid köpa så bra kvalitet som möjligt.
    Vissa rekommenderar tillskott av NAC, N-acetylcystein – vi avråder från det då det är ett ”anti-koppar”-ämne.
    Av de här aminosyrorna kan kroppen själv tillverka de andra svavelrika aminosyrorna – cystin, glutation och taurin.
  • Taurin – kroppen kan producera den själv om den har alla byggstenar, men finns också mycket i ägg, mjölkprodukter, kött, fisk och bönor. Taurin är väldigt viktigt både för leverns avgiftning, för gallproduktion och mycket mer. Produktionen avtar ofta med åldern och taurin är en aminosyra som rekommenderar som tillskott i fas 3 av Root cause protocol.
Benbuljong ger många nyttiga aminosyror, tex glycin, och även mineraler

Mineraler

  • Magnesium – är svårt att få nog av genom mat och rekommenderas att tas i olika varianter. Det är antingen bundet i en aminosyra eller salt.
    Klorid är bra för många, tex i magnesiumdroppar, badsalt eller lotion.
    Epsomsalt är magnesiumsulfat och innehåller alltså även svavel, också bra för bad eller fotbad, men ta det försiktigt då det stimulerar avgiftning. Malat, glycinat och taurat är andra vanliga bra sorter. Även hydroxid eller oxid är bra om det blandas i vatten men har dålig effekt i tablettform. Undvik citrat.
  • Koppar – nötlever, skaldjur, bipollen och naturligt C-vitamin är biotillgängliga källor – tillskott av koppar kan vara hjälpsamt och som det visat sig tom nödvändigt pga att mat förlorat mycket av sitt kopparinnehål, men ta det försiktigt och kombinera med kofaktorer. För att göra koppar biotillgänglig, dvs ”laddas in i rätt enzymer” behövs också retinol. Lever ger båda.
  • Svavel – Förutom viktiga svavelinnehållande aminosyror, grönsaker (tex kålgrönsaker som broccoli och lök), och salt (epsomsalt) rekommenderar en del MSM som tillskott. Det kan verka väldigt utrensande så var försiktig. Inget vi rekommenderar.
  • Selen – paranötter (två om dagen kan vara bra), makrill, tonfisk, njure, musslor mm
  • Zink – ostron, skaldjur, nötlever mm. Rekommenderas ej som tillskott eftersom det lätt blir obalans/leder till för lite koppar.
  • Jod – finns mycket i kelp, sjögräs, skaldjur och fisk

Läs mer här om varför vissa former av vitaminer och mineraler inte rekommenderas som tillskott.

Urval av bra magnesiumsorter

Vitaminer, andra antioxidanter och fytokemikalier

  • Naturligt C-vitamin – surkål, kål, paprika, kiwi, citrusfrukter mm. Ta ej askorbinsyra som förstör biotillgänglig koppar.
  • Retinol, dvs riktigt A-vitamin – nötlever, torskleverolja (Rositas eller Jigsaw), ägg, smör, fet fisk mm. Viktigt för att hjälpa till att göra koppar biotillgängligt.
  • Vitamin B1, B5 – vitlök (rå) för B1, bipollen, näringsjäst utan tillsatser. Vissa rekommenderar tillskott av B1 i form av allithiamin men det kan verka väldigt utrensande så var försiktig.
  • Vitamin B9, dvs folat/folsyra – lever, bönor, gröna grönsaker
  • Vitamin B12 – Finns endast i animaliska källor som nötlever, kött, skaldjur, ägg. mjölk och ost.
    B-vitaminer som syntetiska tillskott tas inte upp lika bra som från mat där alla kofaktorer finns naturligt och det kan även utarma kroppen på kalium så var lite försiktiga med det.
  • E-vitamin – fettlöslig vitamin och som vanligt med oljor från växtriket oxiderar det lätt. Det är därför viktigt att hitta en bra källa, tex ekologisk, hållbart framställd röd palmolja tex härhär och här. Röd ekologisk palmolja är inte alls samma sak som den ”vanliga” palmoljan som vi bör undvika av många anledningar. Vetegroddsolja och fullkornsprodukter har också E-vitamin.
  • Ellaginsyra – antioxidant (polyfenol) som finns i bär som hallon, granatäpple och valnötter.
  • Limonen – antioxidant och smakämne som finns i citrusfrukter (ej grapefrukt som dock stimulerar avgiftningsenzymer på andra sätt) och även kummin och dillfrön.
  • Indol-3-karbinol är en fytokemikalie. Fytokemikalier är kemiska ämnen som finns i växter men inte räknas som näringsämnen men ofta har andra positiva egenskaper. Finns i kål i olika former och speciellt i broccoligroddar. Kålgrönsaker innehåller även svavel/sulfat som hjälper fas 2 att fungera bra.
    Kålgrönsaker är lite omtvistat – vissa menar att det är bäst att undvika vid sköldkörtelproblematik medan andra menar att det är väldigt bra för hormonella problem. Lagom kanske är bäst här?
  • Kurkumin, dvs det aktiva ämnet i gurkmeja är både en stark antioxidant och fytokemikalie som har många positiva egenskaper.
  • Maskrosrot och mariatistel är kraftfulla örter som stöttar levern. Ta det försiktigt!
  • Svartkumminolja är också en stark antioxidant som visat sig stötta levern.
Närodlad ekologisk broccoli ger både antioxidanter, svavel och indol-3-karbinol (DIM) som förutom att stötta avgiftningssystem sägs vara bra för att reglera hormoner.

Tillbaka till innehållsförteckning

9. Transport av gifter, efflux – fas 3

När gifterna gjorts om till vattenlösliga ämnen behöver de transporteras ut från leverns (och även andra organs) celler och in i blodet. Det görs med hjälp av transportproteiner som också är en viktig del av avgiftningen. Transportproteiner används också för att transportera ämnen från tarmen tillbaka till lever (tex galla) och njurar (gifter).

Det är inte helt lätt att hitta enkel information om exakt hur de påverkas men vi vet att de behöver energi vilket kräver magnesium och annan näring och påverkas av allmän giftbelastning.

10. Njurarnas avgiftning – fas 4

Njurarna har flera viktiga funktioner varav en är avgiftning av vattenlösliga ämnen. Ämnena, eller ”metaboliterna” från de första avgiftningsfaserna i levern kan antingen följa gallan ut ur kroppen genom avföringen, eller återupptas av blodet och sedan hamna i njurarna som filtrerar bort gifter och metaboliter och utsöndrar dem ur kroppen med urinen.

Njurarna filtrerar hela vår blodvolym flera gånger varje dag så de jobbar hårt och kan absolut behöva stöd i vår moderna värld full av belastningar.

Njurarna behöver många av samma näringsämnen som levern för att fungera bra.

Här är saker som kan stötta njurarnas avgiftning:

  • Magnesium
  • Vitamin B2 och B6
  • Maskros och nässlor
  • Antioxidanter som ingefära, gurkmeja, citrusfrukter, tranbär och andra bär. Man kan även köpa D-mannose som är den aktiva ingrediensen i tranbär och är något många tycker fungerar bra mot urinvägsinfektion.
  • Kaliumrik mat som tex vattenmelon, rotfrukter och pumpafrön
  • Vatten – drick dock inte överdrivet mycket då det kan göra att vi utarmas på mineraler. Allt vi dricker borde egentligen innehålla bra mineraler, tex mineraldroppar, eller örter!

Njurstenar

Alla saker som stöttar njurarna är även bra för njursten men här är några extra tips:

  • Har du belastade njurar och njurstenar kan det vara hjälpsamt att äta en lågoxalatkost ett tag. Oxalater finns mycket i rödbetor, spenat, persilja nötter, choklad, rabarber, jordgubbar Läs mer om det här.
  • Njurstenar kan också bero på tillskott av D-vitamin då det kan bidra till kalcifiering. Även tillskott av kalcium. Läs mer om det här.
  • Magnesium hjälper till att reglera kalcium så ytterligare en anledning att långsamt föra in fler sorter
  • Äppelcidervinäger (ca 2 msk i vatten) hjälper till att lösa upp njurstenar
  • Örten Chanca piedra ska vara mycket bra mot njursten
  • Ricinoljeinpackningar över njurarna
Mineraldroppar är bra att ha i allt vatten vi dricker!

Tillbaka till innehållförteckning

11. Matsmältningssystemets roll i avgiftningen – fas 5

Tarmen och matsmältningen är liksom lever och njurar faktiskt helt avgörande för kroppens avgiftning.

  1. Näringsupptag och matsmältning – För det första är det viktigt att tarmen kan ta upp all näring från mat och även eventuella tillskott som behövs för leverns och njurarnas avgiftning. Näringsupptaget sker främst i tunntarmen men nedbrytningen, dvs matsmältningen börjar redan i munnen när vi tuggar maten, fortsätter i magsäcken och vidare i tarmarna med hjälp av både magsyra och olika matsmältningsenzymer.
  2. Avgiftning med hjälp av galla och bukspott – För det andra behöver vi tillräckligt med galla och bukspott som både hjälper till att bryta ner fett i maten och konjugerar, dvs binder till gifter i tarmen.
  3. Bakterier i tarmen – tarmflora – För det tredje behöver vi förbättra vår tarmflora genom att minska järn i tarmcellerna, enterocyterna. Järnet göder nämligen dåliga bakterier, skapar obalans/dysbios och bidrar till läckande tarm och olika magproblem.
  4. Att få ut gifter ur kroppen – eliminering – Sist men inte minst är det viktigt att få ut ämnena som skapats i fas 2 ur kroppen med hjälpa av avföringen. Har vi för långsam matsmältning (förstoppning) riskerar oönskade ämnen att tas upp av tarmcellerna igen. Det är väldigt viktigt att gå på toaletten minst en gång om dagen, gärna fler.
Bild från Wikipedia som är ok för fri användning – tack!

Tillbaka till innehållsförteckning

11.1 Näringsupptag och matsmältning

Att äta näringsrik mat, dvs rena, ej högprocessade råvaror av så bra kvalitet som möjligt är ju en grund i att få i sig näring. Men för att kunna tillgodogöra sig näringsämnena i maten är vår matsmältning också mycket viktig. Matsmältning eller egentligen matspjälkning är nedbrytningen av mat till komponenter som kroppen kan ta upp och använda sig av som bränsle, dvs olika näringsämnen.

Här kan det bli en dålig spiral då högprocessad kost med lite näring både är svårare att smälta (kräver både mer magsyra och galla) och ger oss brister på viktiga näringsämnen som krävs för att skapa magsyra och enzymer. En ensidig kost utan nog med aminosyror, vitaminer och mineraler kan ge samma resultat.

Magsyran eller magsaften i magsäcken ska vara sur och för lite magsyra kan alltså leda till dåligt smält mat och näringsupptag. Halsbränna och sura uppstötningar beror faktiskt ofta på att vi har för lite magsyra. Syran dödar också många bakterier som kommer med maten.

Några grundläggande saker att tänka på för matsmältningen är:

  1. Att tugga maten ordentligt är en bra början. Då skapas enzymer (amylas) i saliven som hjälper till att börja bryta ner maten.
  2. Det är även viktigt att försöka äta i lugn och ro. Vi behöver vara i det parasympatiska nervsystemet för att rätt enzymer för att matsmältningen ska fungera bra. Gör gärna några andningsövningar eller ta några djupa andetag och slappna av innan du börjar äta. ”Rest and digest” som det heter av en anledning!
  3. Att ta lite äppelcidervinäger (gärna ofiltrerad med moder) i vatten strax innan eller till maten stimulerar magsyran och är bra för matsmältningen. Börja med en tsk och öka upp till den mängd du känner du mår bra av. Citron fungerar också och även tillskott av saltsyra (HCl) kan vara bra.
  4. Behövs mer hjälp, tex om du ser att avföringen har mycket osmält mat och/eller fett så kan det vara hjälpsamt att ta något form av matsmältningsenzymer eller saltsyretabletter.
  5. Magnesium, kalium och natrium är viktiga för att både enzymer och saltsyra ska kunna bildas samt för att magmunnen överst i magen ska stängas.

11.2 Avgiftning och nedbrytning med galla och ”bukspott”

Galla bildas av levern och lagras i gallblåsan så det här avsnitten hade även platsat under leverns avgiftning.

När maten kommer från magsäcken till tunntarmens första del (tolvfingertarmen) blandas den med galla som som portioneras ut från gallblåsan via gallgången framförallt när fettrik mat kommer dit.

Gallan för med sig enzymer, gallsalter och även billirubin som ger avföringen en mörkare färg. Gallan är väldigt viktig då den sönderdelar fett i maten och hjälper till att ta upp fettlösliga vitaminer som A, E, D och K.

På väg till tarmen fäster även gallan med gifter, patogener (dvs dåliga bakterier, parasiter, svampar) och överskott av hormoner, tex östrogen. Gallan har liknats vid pac-man som slukar allt i sitt spår och den är helt avgörande för hur bra vår avgiftning fungerar.

När gallan kommer till tarmen binder den med fibrer och gifter förs vidare ut ur kroppen med avföringen. Den mesta gallan återvinns faktiskt från tarmceller, ut i blodet och tillbaka till levern genom portalvenen. Det här kallas för enterohepatiska kretsloppet och är viktigt både bla för att säkertställa att vi har tillräckligt mycket gallsyror för att bryta ner mat och absorbera näring och för att hjälpa kroppens avgiftning.

I gallgången kommer även bukspott från bukspottskörteln ut och blandas med maten. Bukspott består bla av bikarbonat och enzymer (främst lipas) som när de kommer ut i tolvfingertarmen aktiverar andra enzymer som hjälper till att bryta ner bla proteiner.

Gallan bildas ju i levern och det som är bra för levern är också bra för gallan, dvs olika aminosyror, mineraler, vitaminer, antioxidanter och olika fytonäringsämnen. Det gäller även bukspottskörteln. Bra fetter (kolesterol) är viktiga eftersom gallsyran bildas av kolesterol. Kroppen kan förvisso producera det själv men det är en viktig byggsten för många saker, tex som en byggsten i alla kroppens celler och för att producera olika hormoner.

Värt att nämna som extra stöd för gallan och bukspottskörteln är:

  • Äppelcidervinäger och citron
  • Bittra örter stimulerar både gallan och matsmältningen. Exempel är maskros, malört, rölleka och rosenblad. Man kan antingen använda örtteer eller köpa droppar med bitterörter.
  • Bittra gröna växter, tex ruccola, brysselkål och endive
  • Rödbeta och kronärtskocka
  • Taurin och kolin – aminosyror som finns mycket i ägg, kött och fisk och inte minst lever
  • Magnesium, gärna som magnesiumbikarbonat (magnesiumoxid/hydroxid blandat med kolsyrat vatten). Magnesium behövs för över 3700 enzymfunktioner och bikarbonat är en del av bukspottet.
  • Örten Chanca piedra ska vara mycket bra mot både gallsten och njursten
  • Pepparmynta, kamomill, kardemumma, anis, apelsinskal är milt bittra och bra som te.
  • Även kakao (hög kakaohalt) och kaffe är bittra och kan hjälpa i måttliga mängder

Både levern och bukspottskörteln samlar mycket järn vilket leder till sämre funktion och oxidativ stress.

  • Ricinoljeinpackning är en bra riktad åtgärd för att stötta levern och bukspottskörteln och minska järn, förutom de vanliga stegen i Root cause protocol.

11.3 Bakterier i tarmen – tarmflora

Först skriver vi kort om vår syn på tarmflora, 10.3.1, och sen kommer en del med konkreta tips för att balansera tarmfloran, 10.3.2.

11.3.1 Hur påverkas vår tarmflora

Vår tarmflora, dvs de bakterier och andra mikroorganismer som finns i tarmen, är något som fått mer och mer uppmärksamhet inom forskningen. Den är definitivt inte färdigstuderad och det finns många olika åsikter om vad som är bäst för vår maghälsa. Sambandet med vår hälsa är dock tydligt. För lite bra bakterier och för många dåliga gör att vi inte kan ta upp näring från maten ordentligt och skapar även interna gifter.

Vi behöver ha balans och som så mycket annat påverkas tarmfloran av vår näringsstatus och mineralbalans. Förutom vad vi äter påverkas även tarmhälsan av stress, mediciner och andra gifter. Fungerar inte våra övriga avgiftningsorgan bra blir belastningen på tarmen högre.

Har vi för lite magsyra, enzymer och galla bryts inte maten ner ordentligt i tunntarmen och maten blir istället näring för olika bakterier i tjocktarmen.

Det kan även hända att bakterier ”klättrar upp till tunntarmen där det inte ska vara mycket bakterier. Det kallas för SIBO och tros vara orsak till många vitt skilda problem. Bakterierna tillverkar en massa gaser när de ”äter” som kan skapa problem med uppblåsthet och magont.

Något som dock är rätt okänt, men ett faktum, är att dåliga bakterier (även tex borrelia) och mikroorganismer frodas i en miljö med mycket järn. Det gäller även olika typer av parasiter och jästsvampar (tex candida).

För SIBO och candida rekommenderas i mer alternativa kretsar ofta någon typ av elimineringsdiet eller ”cleanse”, med extremerna vegansk chlorella-kur (tex Body cleanse Sweden/Dr Morse) eller karnivor (tex Funmed). Inom vården är det istället tex låg-FODMAP och antibiotika som gäller, om de ens anser att det existerar någon bakterie- eller svampöverväxt/dysbyos i tarmen.

Vi ser också att någon typ av läkande kost, eller elimineringsdiet kan vara på sin plats medan vi jobbar på att komma mer i balans. Att fokusera på näringsrik mat och undvika högprocessad mat, glukossirap, dåliga fetter (industrioljor, tex majs, solros, soja och även raps och margarin) och tillsatser är grundläggande och ingår som STOPP i RCP.

Vår grundinställning är att människor kan äta väldigt mycket, dvs både kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär, mjölkprodukter, baljväxter och spannmål (helst bra behandlade, dvs blötlagda och/eller syrade) bara vi är i balans – det gäller mineraler, vitaminer, hormoner och inte minst tarmflora. Tyvärr är ju många obalanserade vilket ofta är anledningen till olika intoleranser och överkänsligheter.

Hela Root cause protocol går ut på att minska järn som sitter fast i cellerna samt öka biotillgänglig koppar och magnesium som behövs för avgiftning och en bra tarmflora. Många som börjar med protokollet vittnar om bättre matsmältning.

Att börja införa Root cause protocol och eventuellt även någon typ av elimineringskost under en period är något vi rekommenderar.

11.3.2 Tips för att balansera tarmfloran

Här är ett antal tips på saker att införa som, utöver stegen i RCP, kan vara hjälpsamma för att balansera/läka tarmfloran. Börja alltid försiktigt men lägre dos än rekommenderat på förpackningar!

Se även ”Detox av järn” ovan för sätt att binda och bli av med inflammatoriskt järn

  • Benbuljong – innehåller mycket glycin och mineraler, väldigt läkande och stöttar även avgiftning.
  • Surkål och andra syrade grönsaker som kimchi – bättre än probiotika då det innehåller många fler olika bakterier och ger näring till bra bakterier. Börja försiktigt bara.
  • Vattenkefir eller kombucha – ger bra bakterier till tarmen. Gott också!
  • Aloe vera – hjälper tarmen komma i balans. Köp en ren sort, tex här.
  • Resistent stärkelse – ”prebiotika”, dvs mat för goda bakterier. Tex kokt, kyld potatis/potatismjöl, bönor, ris, omogna bananer. Viktigt att känna av hur en själv reagerar då vissa kan bli mer ”gasiga”.
  • Örter som persilja och koriander
  • Kiselgur eller diatomaceous earth (DE) kommer som fas 3 i RCP men kan vara värt att använda tidigare vid behov mot parasiter och för att binda gifter, bla järn. Här finns en variant som även innehåller nässlor och kisel i form av åkerfräken.
  • Aktivt kol – kan hjälpa att binda gifter i tarmen. Används försiktigt endast kortvarigt vid behov.
  • Chlorella – en alg som både kan öka bra bakterier, hjälpa med avgiftning och förhindra återupptag av giftiga ämnen i tarmen. Använd dock med försiktighet. Finns många både positiva och negativa vittnesmål. Koriander är en ört med liknande egenskaper.
  • Eventuellt oreganoolja – väldigt starkt och antibakteriellt (som antibiotika). Ska endast användas med försiktighet som kort kur, gärna i kapselform (hjälpte mig vid en trolig matförgiftning som gav uppblåst mage, illamående och smärta under några veckor).
En typ av ”grön drink” som rekommenderas

11.4 Att få ut gifter ur kroppen – eliminering

Vill du läsa om varför regelbunden eliminering, eller med andra ord avföring är viktigt så läs nedan, 10.4.1. Vill du hoppa direkt till hur du kan hjälpa den på traven läs under 10.4.2.

11.4.1 Vad påverkar eliminering (avföring) och varför är det viktigt

Precis som tarmflora och vad som påverkar den är rätt omtvistat finns olika bud för vad som krävs för bra, regelbunden eliminering eller med andra ord, avföring. Många menar att vi behöver nog med fibrer som kan binda till gallan och avfallsprodukter. Andra menar att det är viktigt med nog med fett och protein och att undvika för mycket fibrer.

Kanske ligger sanningen någonstans mittimellan och vi är alla olika vad vi mår bra av beroende på vår egen biokemi. Det är som alltid är viktigt med balans, både vad gäller fett, protein och kolhydrater men också mineraler och bakterier!

Klart är i alla fall att vi behöver ha en regelbunden avföring, minst en gång om dagen men gärna 1-3 gånger i bra form och färg för att kroppens avgiftning ska fungera bra.

Tarmens celler arbetar ju med att ta upp näring från maten och föra ut det i blodet så det kan transporteras dit det behövs. Men tarmcellerna har också en avgiftnings- och cirkulationsmekanism som använder samma typ av enzymer som levern.

Tarmcellerna kan alltså föra tillbaka de ämnen de inte vill ha ut i tarmen så de kan försvinna ut med avföringen. Kan vi inte få ut ämnena ur kroppen nog snabbt riskerar de dock att tas upp igen. Finns inte nog med enzymaktivitet kan det även hända att gifter får cirkulera runt här innan de kan tas om hand och ”avgiftas”.

Dåliga bakterier, patogener, ökar ett enzym, beta-glucoronidase, som gör att bioinaktiveringen/konjugeringen i fas 2 kan reverseras, dvs giftiga ämnen släpps fria i kroppen igen. Fungerar då inte elimineringen bra kan det leda till att gifterna tas upp igen. För långsam eliminering är också en vanlig orsak till överskott av olika hormoner som östrogen.

11.4.1 Sätt att motverka för en för långsam eliminering (dvs förstoppning i olika grad) och återupptag av gifter:

  • Magnesium – väldigt viktig för en bra matsmältning och eliminering. Här finns mer information till bra källor.
  • Kalium – finns i många grönsaker och frukter samt fisk och frön. Här finns mer information om källor.
  • Aloe vera – innhåller mycket kalium och hjälper tarmen fungera bra. Köp en ren sort, tex här.
  • Sellerijuice är ju en väldigt hajpad ”detoxkur” och i lagom mängd kan det absolut hjälpa magen. Själva tuggar vi hellre sellerin.
  • Naturligt C-vitaminhär finns mer information om bra källor.
  • Bra fett – tex cocosolja, MCT-olja, smör och olivolja är bra fetter som ”smörjer tarmen
  • Bra fibrer – grönsaker, frukt, ev linfrön. Här måste alla känna efter själva då vissa pga obalanser inte tål fibrer särskilt bra. Välkokade eller sauterade grönsaker är ofta mer lättsmälta.
  • Morotssallad a’la Ray Peat – Fibrerna i morot sägs vara extra fördelaktiga för att rensa upp i tarmen och se till att få ut allt avfall.
  • Bambuskott och välstekta/kokta champinjoner har samma effekt som morotssalladen.
  • Maskrosrot och blad – bitterört som är bra för hela matsmältningen och elimineringen. Som te, som blad att äta eller tinktur.
  • Cascara sagrada – ört som är laxerande. Finns tex här och här.
  • Slippery elm, marshmallowrot och lakritsrot – används vanligtvis tillsammans för maximal effektivitet.
  • Kaffelavemang – rekommenderas inte inom RCP eftersom det anses för ”kraftfullt” och utarmar oss på mineraler, men många menar att det har stora fördelar både för levern, tarmen och lymfsystemet. Det är också ett inslag i det tarmläkande protokollet GAPS.

Tillbaka till innehållsförteckning

12. Övriga avgiftningssystem

Levern, njurarna och tarmen är väldigt viktiga men vårt lymfsystem, hud och lungor och också viktiga organ för avgiftning.

12.1 Avgiftning genom huden

Huden är genomsläpplig och kan både ta upp gifter och eliminera, dvs göra sig av med dem.

Att utsöndra gifter genom hudens porer är en viktig mekanism för avgiftning och avlastar övriga avgiftningssystem. Det bästa sättet att göra det är genom att svettas.

Avgiftningsbehandlingar som omfattar bastubad har funnits långt tillbaka i tiden. Nu finns även infraröd bastu som har visat sig ha ännu bättre avgiftande effekt.

Att svettas genom motion, sol och varma bad är också bra för avgiftning genom huden.

12.2 Avgiftning genom lungorna

Lungorna är livsviktiga för att syresätta kroppen men även viktigt i avgiftningen. När vi andas kommer syre ut i blodet och avfallsprodukter (koldioxid och vatten) följer med ut vid utandning. Genom lungorna andas vi även ut avfallsprodukter i form av gaser som bildas vid ämnesomsättningen. Många av de gifter som kommer in via luftvägarna måste kroppen ta hand om genom levern, medan gaslösliga ämnen går genom lungorna.

Att inte överbelasta lungorna genom att medvetet andas in gifter som rök och andra gifter är självklart första steget.

12.3 Avgiftning genom lymfsystemet

Lymfsystemet eller det lymfatiska systemet börjar få allt mer uppmärksamhet men är fortfarande relativt outforskat. Lite märkligt med tanke på hur viktigt det är för vår hälsa!

Lymfsystemet är en avgörande del av kroppens avgiftningssystem (och immunförsvar) och hjälper också till att hålla vätskebalansen i kroppen stabil genom att leda tillbaka vätska från celler till blodet. Lymfvätskan tar då även med sig döda celler, bakterier, proteiner, mjölksyra och andra interna gifter eller ”slaggprodukter” från lever, njurar och mjälte.

Lymfvätskan transporterar även fett från maten genom tarmen till levern.

Lymfsystemet består av flera olika delar:

  • Lymfvätska leder bort vätska som läckt ut från blodkärl till vävnader tillbaka till blodkärl och transporterar bort avfallsprodukter från celler.
  • Lymfkärlen bär lymfvästskan och är ett nätverk av tunna rör som liksom blodkärlen har grenar in i kroppens alla vävnader, dvs omger alla celler.
  • Lymfnoder (eller lymfknutor) stora som riskorn sitter utspridda längs lymfkärlen speciellt under armarna, i ljumskarna, vid halsen, i bröstet och magen. De fungerar som filter för lymfvätskan och har ”lymfocyter”, dvs en typ av vita blodkroppar som samlar in och förstör bakterier och virus. När lymfvätskan har passerat lymfnoderna renas den och kan sen gå vidare i lymfsystemet.
  • Mjälten, brässen, tonsillerna och benmärgen är organ som är inblandade i lymfsystemet och bla producerar och lagrar lymfocyter som kan användas vid behov.
  • Halsmandlar och blindtarm är också lymfvävnad och tarmen har också många lymfkärl.

Lymfsystemet har ingen ”pump” som blodsystemet (hjärtat) utan är beroende av att vi rör oss och även andas rätt eftersom det får muskler att pressa lymfvätskan framåt. Lymfkärlen har klaffar som gör att lymfvätskan bara kan röra sig åt ett håll. Lymfvätskan rör sig från mindre lymfkärl till större och mynnar till slut ut i två stora lymfkärl i nyckelbensgroparna vid halsen.

Dåligt lymfatiskt flöde in och ut ur lymfnoderna kan leda till inflammation i kroppen.

När lymfsystemet inte klarar av att transportera bort all vätska från vävnader lika snabbt som den ansamlas kan också svullnad skapas. Det kallas lymfödem eller lipödem.

Även celluliter, problem med svullna lymfkörtlar eller bihålor, mycket slem, oren hy, kallt fett och oförklarlig värk och domningar kan bero på problem med lymfsystemet. Ärr och slag kan skapa blockeringar.

Saker som kan stötta kroppens lymfsystem:

  • Lymfmassage är en mjukare massage som syftar till att hjälpa flödet röra sig i rätt riktning mot lymfnoderna. Kan göras hos lymfmassör eller som egenvård.
  • Torrborstning är ett annat bra sätt att få igång cirkulationen och lymfflödet. Det hjälper också till att få bort döda hudceller så kroppen lättare kan avgifta sig genom huden. Använd en mjuk borste, rotborste fungerar bra, och borsta med lätta tag!
    Det finns flera videos på hur man gör för att föra lymfvätskan åt rätt håll, mot lymfnoderna, tex här och här.
  • Rörelse, tex promenader och styrketräning aktiverar våra muskler och därmed alltså lymfsystemet. Styrketräning och även riktade övningar som tåhävningarär bra, men att promenera och samtidigt röra armarna över huvudet räcker för att aktivera lymfsystemet. Att hoppa studsmatta försiktigt, mer gunga än hoppa egentligen ska också var bra.
    Här måste vi dock vara försiktiga eftersom vissa med ett stagnerat lymfsystem faktiskt kan bli sämre av för mycket rörelse. Blir du mer svullen efter rörelse måste du ta det ännu lugnare och fokusera på annat stöd för lymfsystemet.
  • Djupandning är ett väldigt viktigt sätt att aktivera lymfsystemet. När vi andas på ett korrekt sätt ända ner i magen aktiveras diafragman som hjälper till att få lymfvätskan att cirkulera. Här finns video med andningsövningar.
  • ”Änglavingar” och lymfatisk yoga kombinerar andning rörelser som är bra för lymfsystemet.
  • Varma bad och bastu samt att duscha varmt/kallt hjälper till att få igång cirkulationen och därmed även lymfsystemet. Att få ut gifter genom att svettas avlastar även lymfsystemet.
  • Örter som maskros, echinacea och ringblomma är exempel på örter som hjälper till att driva ut överskottsvätska som lagrats i kroppen.
  • Ät grönsaker och frukt
  • Drick vatten
  • Äppelcidervinäger är bra för det mesta :-), även lymfsystemet
  • Kompression kan vara hjälpsamt, tex stödstrumpor.
  • Postural träning och faschiabehandling hjälper kroppen komma i balans och tar bort blockeringar som hindrar lymfflödet. Här finns ett kompendium och filmer med lymfatisk egenvård och posturala övningar för bättre hållning, lymfflöde och hälsa!

Mer om lymfystemet:

Lyssna gärna på Anna Sparres podcast 4Health där hon intervjuar Anna Hallén som skapat ett program för att bla läka lymfsystemet, ACT-ALP. Gå även gärna med i hennes facebook-grupp ”Lymfan levern & livet” där det finns mycket information och stöd, eller läs boken med samma namn.

Anna Sparre har även gjort flera podcasts med Anders Lönedal om lymfsystemet, vikten av rätt andning och även om det glymfatiska systemet, dvs hjärnans egna avgiftningssystem.

Även postural träning och faschiabehandling hjälper lymfsystemet då det ger oss en bättre hållning och tar bort blockeringar som stör lymfflödet. Anna Sparre har gjort ett flertal intervjuer med Markus Greus om postural träning eller Optimummetoden.

Lyssna även gärna på fasciaguiden med mycket intressant information. Obs! Vi stödjer dock inte deras rekommendationer om tillskott utan hänvisar där till Root cause protocol som fokuserar på så naturlig form som möjligt för att inte skapa nya obalanser i kroppen.

Tillbaka till innehållförteckning

13. Topp 20 för bättre detox

Detox, dvs avgiftning i kroppen, är inte en engångsföreteelse man bäst åstadkommer genom en veckas rawfood- eller örtkur. Det kan vara ett bra komplement, men faktum är ju att kroppen har flera system för avgiftning som jobbar dygnet runt och vad de främst behöver är massa näring!

För en bra avgiftning i kroppen behöver vi stötta vår lever, galla och njurar, ha en fungerande tarm med bra tarmflora och daglig eliminering (bajs:-)), andas rätt och få igång vårt lymfsystem.

Här är topp 20 lista för saker som stöttar kroppens avgiftningssystem och hjälper oss med en ”detox” på ett så naturligt och skonsamt sätt som möjligt.

Tänk på att införa allt väldigt försiktigt så du ser hur du reagerar då mycket i kroppen kan sättas igång även av små förändringar!

  1. Sluta äta högprocessad mat utan näring med högprocessade, fleromättade oljor (solros, majs, soja och även raps) och margarin, glukossirap och andra dåliga tillsatser.
  2. Minska kroppens belastning av gifter genom att ”gift- och plastbanta”.
  3. Sluta med tillskott som förstör viktiga funktioner och näring i kroppen, tex D-vitamin, askorbinsyra, citrat, kalcium, zink och järn.
  4. Andas rätt, minska stress och tugga maten ordentligt. Avgörande för att kunna smälta mat och ta upp näring som krävs för avgiftning bla.
  5. Fokusera på sömnen – viktigt inte minst för avgiftning av hjärnan genom glymfsystemet. Det verkar som att även levern har en cirkadisk rytm och är extra aktiv vissa tider.
  6. Ät benbuljong – ger glycin och många andra näringsämnen. Även rena former av collagen och gelatin kan vara bra.
  7. Ät nötlever – naturens bästa vitamin och mineralpiller som ger en mängd olika viktiga näringsämnen, bla koppar, zink, retinol och B-vitaminer. Kycklinglever är också nyttigt men har inte lika bra balans mellan järn och koppar. Ostron är också ett superfood!
  8. Stärk dina binjurar med naturligt C-vitamin, kalium och natrium. Naturligt C-vitamin har enzymet tyrosinas i sin kärna som ger koppar i rätt biotillgänglig form. Viktigt för att kunna producera energi och komma i balans.
  9. Öka magnesium – gärna som magnesiumbikarbonat eller epsomsaltbad men många sorter är bra. Krävs för att skapa energi och alla kroppens celler, avgörande för otaliga enzymfunktioner och avgiftning.
  10. Ät biotillgängligt protein/aminosyror av den bästa kvalitet du kan (gräsbetat/vildfångat/eko/svenskt). Kött och fågel av alla slag, fisk som tex makrill, torsk, pinklax, ägg, helfeta mejeriprodukter som smör, ost, yoghurt, ohomogeniserad lantmjölk. Den här maten har även mycket retinol som är viktigt för att skapa biotillgänglig koppar. Även bipollen och näringsjäst utan tillsatser är väldigt näringstätt och ger bla viktiga B-vitaminer.
  11. Ät bra fibrer i en dos som passar dig i den hälsofas/balans du är i. Lättsmälta och näringsrika är tex kokta rotgrönsaker. Morot (gärna som morotssallad), frukt och bär brukar också tålas bra. Syrade grönsaker ger både bra bakterier, näring och fibrer.
  12. Ät bra fett – tex animaliskt fett som ister, feta bitar på animalier, smör eller ghee men även kokosolja och olivolja av bra kvalitet. Viktigt för alla kroppens celler.
  13. Äppelcidervinäger, citron, saltsyretabletter och/eller matsmältningsenzymer innan mat stöttar matsmältningen och levern.
  14. Bittra örter och grönsaker som maskrosrot och blad, malört, rölleka och rosenblad i maten, som te eller tinktur, ruccola, brysselkål och endive. Stöttar alla avgiftningsorgan.
  15. Använd örter som nässlor, koriander, persilja, kurkumin (gurkmeja), vitlök, ingefära, chili, cayenne och inte minst mariatistel som är en kraftfull ört. Stöttar också alla avgiftningsorgan.
  16. Taurin – i mat som kött och fisk och som tillskott är viktigt för leverns funktion.
  17. Kiselgur (diatomactous earth) – som en ”leverkur” direkt på morgonen (1 tsk kiselgur, 1 tsk olivolja och citronjuice i ett glas ljummet vatten, vila ca 20 minuter) eller 1 tsk i vatten skilt från mat, tex innan läggning. Hjälper både lever och tarm med avgiftning.
  18. Ricinoljeinpackning hjälper lever och njurar med avgiftning.
  19. Torrborsta och svettas – bastu, infraröd bastu eller varma bad. Hjälper lymfsystemet att komma igång.
  20. Rör dig lagom för din hälsonivå på ett glädjefullt sätt. Stretcha och jobba på hållningen, tex med hjälp av postural träning.

    Bonus: Se till att få solljus och jorda dig!
Lever är verkligen ett superfood med massor av näringsämnen som hjälper kroppens avgiftningssystem – och nej, den lagrar inte gifter utan bearbetar dem.

Vi rekommenderar alla att börja med Root cause protocol som innehåller många av de här punkterna i logiska, utprovade steg som på bästa sätt stöttar kroppens avgifningssystem. Och så mycket mer!

Tillbaka till innehållförteckning

Detox i verkligheten – Anna Sparres podcast 4Health

Flera delar i det här inlägget är inspirerat av Anna Sparres detox-serie. Lyssna gärna på hennes fantastiska podcast 4Health.