
Vi har slutat med D-vitamin
Många tar D-vitamin som tillskott på vintern och tycker att de mår bra av det. Vi hade också läst och hört att det var viktigt på vintern när inte solens strålar är nog starka för att vi ska kunna tillverka vår egen D-vitamin och åt därför D3 + K2 på vintern. Jag, Marie tog rätt lite och sparsamt medan Jenny var ”duktigare”. Enligt hårmineralanalys resulterade det i lågt kalium och för högt kalcium, en vanlig biverkning har vi lärt oss nu.
Det här inlägget kommer att handla om varför vi nu är övertygade om att det är en dålig idé att ta D-vitamin som tillskott, varför man kan känna sig piggare och friskare av att ta det och hur man kan se till att D-vitaminnivåerna i kroppen är bra på naturlig väg.
- D-vitamintillskott eller inte?
- Hur mycket D-vitamin behöver vi?
- D-vitamin är ett hormon
- Varför kan man känna sig piggare och friskare av D-vitamintillskott?
- Solen är bästa källan till D-vitamin
- Alternativ till tillskott
- Fler inlägg om D-vitamin
- D-vitamintillskott är en industri
- Källor om D-vitamin
D-vitamintillskott eller inte?
Det är ett komplicerat tema och vi gör inget anspråk på att vara experter men vi har läst väldigt mycket information sammanställd av kunniga personer som i sin tur läst oerhört mycket forskning. Här har vi försökt sammanfatta det viktigaste på ett lättfattligt sätt.
Många kunniga och kloka personer rekommenderar tyvärr stora doser av D-vitamin (och andra syntetiska vitaminer). Och i ett akut tillstånd kan det säkert vara ok under en kort period. Men det går inte till roten med varför man har brist till att börja med och ställer tyvärr till med andra problem i längden.
D-vitaminbrist är inte orsaken till sjukdom utan ett tecken på obalans i våra mineraler, tex. magnesium. Man måste skilja på korrelation och orsak!
Läs mer om varför du inte ska ta D-vitamintillskott.
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
Det rekommenderade dagsbehovet ligger på 10 mikrogram, men det beror förstås på hur mycket man är i solen. Om man är gammal eller sällan är ute i solen är dagsbehovet 20 mikrogram = 800 IE enligt Livsmedelsverket.
Hur kan vi få i oss det då?
- Två ägg innehåller ca 1,7 mikrogram D-vitamin. Har hönorna fått vara ute i solen innehåller äggen mer D-vitamin!
- Hundra gram inlagd sill innehåller 11,27 mikrogram D-vitamin
- Hundra gram pinklax innehåller 8,23 mikrogram D-vitamin
- Hundra gram champinjoner innehåller 8,23 mikrogram D-vitamin.
- Hundra gram fett från grisar som fått gå utomhus innehåller 70 mikrogram D-vitamin!

D-vitamin är ett hormon
D-vitamin är egentligen inte ett vitamin eftersom vi kan bilda det själva med hjälp av solen. Den aktiva formen av D-vitamin är ett hormon, eller snarare secosteroid (dvs. liknande en steroid som tex kortisol, testosteron, östrogen och kolesterol). Och då kommer vi till frågan varför man kan känna sig piggare och friskare av D-vitamintillskott?
Varför kan man känna sig piggare och friskare av D-vitamintillskott?
Många känner sig piggare av att ta D-vitamin som tillskott och menar att de inte blir sjuka på vintern lika ofta när de tar det. D-vitamin är en secosteroid, lite som kortison och påverkar därför kroppen på ett kraftfullt sätt. Det dämpar immunsystemet och reducerar inflammation på kort sikt.
Vissa tycker också att värk minskar när de tar D-vitamin. Det som händer är att kalciumnivåerna ökar i kroppen och i vävnader. Kalcium kalcifierar vävnad så att vävnaden förlorar sin känslighet och signalförmåga. Inte riktigt det vi vill åt!
Visst kan man alltså känna sig piggare ett tag av D-vitamin men är riskerna för negativa bieffekter värt det? Är det inte mycket bättre att få i sig D-vitamin på ett naturligt sätt?!
Här är några bra artiklar:
Excess Vitamin D: Too Much Of A Good Thing?
Vitamin D Deficiency Study Raises New Questions About Disease And Supplements
The truth about vitamin D: Fourteen reasons why misunderstanding endures
Why I don’t take vitamin D supplements
Youtube: Presentation av Prof. Trevor Marshall, 2018, om ”Vitamin-D: To D or not to D.”
Solen är bästa källan till D-vitamin
De flesta är överens om att solen är den bästa källan till d-vitamin. Myndigheter menar att i Sverige, mitt på dagen under april/maj till augusti/september, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart 2-3 gånger i veckan för att täcka behovet av D-vitamin. Det är mycket effektivt och kan ge runt 10 000 E, vilket är femdubbla dagsbehovet. D-vitamin lagras sen i kroppen och kan användas då solens strålar inte kan omvandlas till D-vitamin.
En enkel tumregel är att solen måste stå i minst 45 grader över horisonten för att vi effektivt ska bilda D-vitamin. Annars filtreras den mesta UVB-strålningen bort i atmosfären.
När kroppen själv bildar D-vitamin från solen så kan vi inte få för mycket D-vitamin eftersom kroppen omvandlar D-vitaminet till andra metaboliter.
Alternativ till tillskott
I gamla Sovjetunionen lät man barn samlas runt en UVB-lampa för att få D-vitamin! Kanske vill vi inte ha det precis så här i Sverige men faktum är att UVB-lampor fungerar bra för att få D-vitamin.
Läs mer om att höja dina D-vitaminnivåer på ett naturligt sätt.
Fler inlägg om D-vitamin
D-vitamintillskott är en industri
Går du till en hälsokostaffär och frågar efter bra tillskott för att må bättre är chansen stor att du blir rekommenderad D-vitamin. Många funktionsmedicinare och vanliga läkare rekommenderar också D-vitamin och menar att det finns studier som stöder det. Dock menar vi att det är på alldeles för svaga grunder och studierna visar på korrelation, ej orsak. Lågt D-vitamin, 25(OH)D tyder på inflammation och brist på magnesium.
Men hur kunde det bli så här? Varifrån kommer rekommendationerna om att öka intaget av D-vitamin? Den här artikeln beskriver i detalj hur det gick till, ”The man who sold America on vitamin D – and profited in the process”
Här är en till artikel, Why are so many people popping vitamin D?
Källor om D-vitamin
Facebook-grupper:
- Magnesium advocacy group – discussing the Root Cause Protocol
- Secosteroid hormone D
- Magnesium och hälsa
Artiklar om D-vitamin på therootcauseprotocol.com med länkar till olika vetenskapliga källor:
https://therootcauseprotocol.com/category/research/hormone-d/
Forskning
Den här studien ”Relationship between 25-Hydroxyvitamin D, 25(OH)D, and All-cause and Cardiovascular Disease Mortality” visar att det inte finns någon fördel av att ha lagrat D-vitamin över 21 ng/mL (USA-mått, Metric ca 50 nmol/L).
Inflammation and Vitamin D: The Infection Connection – US National Library of Medicine, National Institutes of Health
Vitamin D: More May Not Be Better – Johns Hopkins 2013
Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III, Deng, X, et al. (2013)
Exploring the role of vitamin D in type 1 diabetes, rheumatoid arthritis, and Alzheimer disease: new insights from accurate analysis of 10 forms, Iltaf Shah 1, Andrea Petroczi, Declan P Naughton
Pathobiology of magnesium deficiency: a cytokine/neurogenic inflammation hypothesis, W B Weglicki 1, T M Phillips
Vitamins A and D take centre stage, J Rodrigo Mora, Makoto Iwata, Ulrich H von Andrian
“Vitamin D: The alternative hypothesis”, Albert et al
Har vi för mycket kalcium så driver det på inflammation eftersom det sänker kroppens förmåga att absorbera magnesium. Protective effect of calcium deficiency on the inflammatory response in magnesium-deficient rats, Fraņoise I Bussière, Elyett Gueux, Edmond Rock, Andrzej Mazur, Yves Rayssiguier
Uppföljningen av en studie om D-vitamin, calcium och cancer visar ingen fördel av tillskott:
Studie från 2007: J.M. Lappe et al. “Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial.” AJCN. Vol. 85. June 1, 2007. doi:10.1093/ajcn/85.6.1586.
Studie från 2017: J. Lappe et al. “Effect of Vitamin D and Calcium Supplementation on Cancer Incidence in Older Women.” JAMA. Vol. 317. March 28, 2017.
Bra artiklar på nätet:
- Tillskott av D-vitamin kan göra mer skada än nytta. Evidensbaserade tröskelvärden för D-vitaminstatus saknas ännu. Håkan Melhus, professor, överläkare, institutionen för medicinska vetenskaper, Karl Michaëlsson, professor, överläkare, institutionen för kirurgiska vetenskaper; båda Uppsala universitet
- The Calcium Wars: Magnesium deficiency causes heart disease
- Why supplemental vitamin D is NOT the answer
- The Truth About Vitamin D: Fourteen Reasons Why Misunderstanding Endures Author: Amy Proal
- Vitamin D Deficiency Study Raises New Questions About Disease And Supplements
- The truth about vitamin D: Fourteen reasons why misunderstanding endures
- Science behind vitamin D
- Why I don’t take vitamin D supplements
- Youtube: Presentation av Prof. Trevor Marshall, 2018, om ”Vitamin-D: To D or not to D.”
4health med Anna Sparre
Anna Sparre introducerade Morley Robbins för många hälsointresserade personer i Sverige, bland annat oss. Vi är så tacksamma för att hon delar med sig av sin kunskap och nyanserade inlägg.
- Vitamin D – vara eller icke vara?
- D-vitamin i Corona-tider
- Torskleverolja – en riktig hälsokur
- Koppling mellan tillskott av D-vitamin och symtom på celiaki/ glutenintolerans
- Kopplingen D-vitamin och Magnesium
Podcasten 4health med Anna Sparre:
- 225: D-vitamin. Mineralerna i din kropp (2) Svensk sammanfattning av avsnitt 219
- 219: Morley Robbins – D-vitamin. Mineralerna i din kropp (2)
Anna Hallén
Kunniga Anna Hallén skrev tidigt om D-vitamin och ifrågasatte rekommendationerna om att ta stora mängder tillskott av D-vitamin. Det är vi tacksamma för eftersom det gjorde oss lite mer försiktiga med att ta D-vitamin. Anna ligger alltid i framkant av forskningen och är verkligen värd att följa!
- Vitamin D (2020)
- D-vitamin och järn
- D-vitamin år 2018
- Och fler tidigare blogginlägg!
Ann Fernholm
Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och Dr. i molekylär bioteknik och skriver mycket om barn och socker, kostråd och vetenskap, mm. Hennes inlägg om D-vitamin är verkligen läsvärda.

