Höj din D-vitamin naturligt
För att vi ska kunna få de positiva effekterna av D-vitamin måste aktiv D-vitamin vara i rätt balans med lagrad D-vitamin. Vi måste kunna omvandla D-vitamin till rätt form som vi har nytta av.
Varken D-vitamin från tillskott av D2 eller D3 (vi avråder från tillskott av D dock), från mat eller det vi får från solljus är i den form som vi behöver. För att få tillgång till den aktiva formen är det ett antal metabola omvandlingar som måste fungera. För att kroppen ska kunna göra dessa metabola omvandlingar behövs näringsämnen, tillräckligt med magnesium är tex helt avgörande.
- D-vitamintillskott måste omvandlas till aktivt D-vitamin
- Kroppen kan omvandla solljus till D-vitamin
- Höj dina D-vitaminnivåer på ett naturligt sätt
D-vitamintillskott måste omvandlas till aktivt D-vitamin
Den biologiskt aktiva formen av D som vår kropp behöver benämns dvs 1,25(OH)2 (kalcitriol). Kärt barn har många namn! Varken tillskott (D2 eller D3) eller D-vitamin i mat (D2 – ergokalciferol från växter eller D3 – kolekalciferol från animalier) är i den aktiva formen, utan det måste omvandlas till den.
Det är tre metabola omvandlingar som omvandlar kolekalciferol (vitamin D3 – pre-vitamin D) till lagringsformen 25(OH) (kalcidiol) och till aktiva formen 1,25(OH)2 (kalcitriol). Detta sker främst:
- under huden
- i levern och
- i njurarna
Alla dessa omvandlingar kan endast ske när kroppen har tillgång till magnesium i nog stor mängd.
Kroppen kan omvandla solljus till D-vitamin
Det finns ett lager av kolesterol (eller egentligen 7-hydrokolesterol) under vår hud som aktiveras av solen (UVB-strålar) och då omvandlas till D-vitamin.
- Lättast för kroppen att omvandla är när UVB-strålar från solen verkar på 7-dehydroxi-kolesterol i huden. Det här är det mest effektiva sättet att ge kroppen D-vitamin.
- Att vara rädd för mättat fett och kolesterol är alltså inte bra om man vill se till att kroppen har nog med D-vitamin.
- För att omvandlingen av kolesterol till den aktiva formen av D-vitamin, 1,25(OH)2 (kalcitriol) ska fungera krävs att kroppen har tillgång till alla näringsämnen som behövs för omvandlingen, framförallt magnesium. Se bild av magnesium- och D-vitaminmetabolismen nedan.
Magnesium behövs för omvandling till aktivt D-vitamin
Bilden ovan visar hur D-vitamin först måste omvandlas genom hydroxylering till kalcidiol, lagringsformen av D (vanligtvis betecknat 25(OH)D, eller bara ”25-D”) i levern och sedan hydroxyleras ytterligare till kalcitriol, den aktiva formen av D-vitamin (1,25(OH))2 D eller bara ”1,25D”) i njurarna.
Det är 1,25-D-formen som är biologiskt aktiv, som binder till vitamin D-receptorn (VDR) och aktiverar immunförsvaret och massor av viktiga biologiska funktioner, såsom kalciumabsorption i tarmen. Levern och njurarna måste ha tillgång till alla näringsämnen, främst magnesium, för att kunna göra dessa omvandlingar effektivt.
Bilden ovan kommer från artikeln ”Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III” vars slutsats bland annat är att högre intag av magnesium ledde till mindre risk för brist på D-vitamin.
Se också ”Testa dina D-vitaminnivåer”
Höj dina D-vitaminnivåer på ett naturligt sätt
Några saker du kan göra för att höja din D-vitaminnivå på ett naturligt sätt och samtidigt inte störa andra funktioner i kroppen är:
- Fokusera på att öka ditt intag av magnesium (var dock försiktig och se samtidigt till att få tillräckligt med andra elektrolyter; natrium och kalium för att inte skapa andra obalanser). Ett sätt är att ta binjuredricka, se ”Hur man börjar med Root cause protocol” under Start fas 1. Magnesium är som beskrivits ovan avgörande för att omvandla all form av D-vitamin till aktivt, biotillgängligt D-vitamin.
- Se till att äta nog med kolesterol, dvs fett från djurriket. Det krävs för att kroppen ska kunna omvandla solljus till D-vitamin. Kroppen kan tillverka eget kolesterol men är levern belastad är det svårare. Det är en myt att kolesterol är farligt, tvärtom är det viktigt för många funktioner i kroppen förutom omvandling av D-vitamin till aktiv form.
- Ät rosmarin i de former du kan komma på. Det hjälper till att ”rensa” VDR-receptorerna vilket hjälper D-vitaminnivån.
- Se till att vara ute i solen, utan solskyddsmedel och solglasögon för att fylla på lagren av D-vitamin under den ljusa årstiden. Har man bra mineralnivåer kan det vara tillräckligt. Man ska självklart sola försiktigt men faktiskt är risken med att sola överdriven.
Solen är förstås viktig året om av andra anledningar än att få D-vitamin så fortsätt gå ut hela året. - Sollampa kan vara ett alternativ om man inte kan bygga på lagren tillräckligt av olika anledningar. Det finns psoriasislampor att köpa, tex här. Det behövs en armatur att sätta den i med rätt sockel. Finns tex här. Den ska såklart användas med försiktighet. Börja med några sekunder och sola inte mer än 4 minuter. Det är lätt att bränna sig. Tänk på att skydda ögonen!
- Torskleverolja från Rositas innehåller D-vitamin i rätt kombination med A-vitamin (retinol). Det är dock rätt dyrt och ett alternativ är att se till att äta mycket fet vildfångad fisk som tex sardiner och makrill. Man kan också beställa torsklever att äta!
- Fett från djur som fått vara ute i solen innehåller mycket D-vitamin. Bacon från glada grisar är alltså rikt på D-vitamin likaså tex gåsfett och kycklingfett. Men bara om djuren fått vara ute i solen.
- Järnöverskott i levern stör enzymet som ska omvandla D-vitamin till den aktiva formen. Fokusera därför på att öka biotillgänglig koppar som hjälper till att minska inflammatoriskt överskottsjärn genom att äta mycket retinol och naturligt C-vitamin. Men som alltid, känn efter i kroppen och ta inte för mycket av torskleveroljan. Läs mer under Root cause protocol.
- Vitamin K2 (som Weston A. Price kallade ”Activator X”) är mycket viktigt men det är inte ok att ta D-vitamin bara man tar K2 samtidigt. Root cause protocol rekommenderar att få i sig K2 genom mat och då främst animaliska källor, men även natto om man äter det! Emuolja har mest K2 men är kanske lite svårt att få tag på… Ankfett har också riktigt mycket K2 men äggula, smör eller ghee och lagrad hårdost är helt ok källor till K2.