Hälsa

Bonustips – extra stöd för energiproduktion vid postcovid

Här finns tips för dig som har långvariga problem efter covid och även eventuella misstänkta biverkningar av vaccin, båda troligen relaterade till spikproteinet i viruset SARS-cov-2.

Basen för att hjälpa kroppen komma i balans och kunna producera energi är att fokusera på att öka magnesium, biotillgänglig koppar (kroppens viktigaste antioxidant) och minska obundet överskottsjärn, men de här tipsen kan vara en hjälpsam bonus.

Bonustips – extra stöd för energiproduktion vid postcovid

Innehåll på sidan:

 1. Inledning – postcovid och biverkningar av vaccin
 2. Lathund – börja stegvis
 3. Antioxidanter, flavonoider och fytokemikalier
 4. Övriga tillskott för bättre energi och avgiftning
 5. Mediciner
 6. Energibehandlingar

1. Inledning – postcovid och biverkningar av vaccin

Många upplever tyvärr långvariga, kvarstående problem efter covid-19, så kallad postcovid. Även biverkningar som skulle kunna vara kopplade till vaccin mot covid-19 är ett faktum. Trötthet, hjärndimma, nedsatt immunförsvar, högt blodtryck, yrsel, blodproppar, andningssvårigheter, hjärtproblematik, hormoniella problem, utslag mm är bara några av alla symptom.

Det finns självklart ingen exakt sanning tillgänglig (”missing information equals missing thruth”), men väl indikationer på att det är spikproteinet i SARS-CoV-2, både från infektion och vaccin, som för många bidrar till långvariga hälsoproblem. Det kan finnas flera olika orsaker. När våra celler pga obalanser och brister på näringsämnen inte kan producera energi kan många olika problem bli följden.

Vi vet att obalanser är vanligt i vårt samhälle fyllt av stressorer, och det verkar också korrelera med ökat antal ACE2-receptorer på våra celler. ACE2-receptorer är den främsta metoden för hela viruset SARS-CoV-2 och spikproteinet att komma in i cellerna och ställa till problem.

Här kommer därför tips på några olika ”ämnen” och behandlingar som mer specifikt på olika sätt verkar kunna stötta kroppen energiproduktion och avgiftning, både under en covid-infektion och efter.

Obs 1 Vi rekommenderar att man alltid börjar med att stötta kroppen med tipsen i inlägget ”Återhämtning efter covid-19 (eller annan sjukdom)” och vid behov lägger till något av ämnena nedan. Alltid med försiktighet och oftast som en kortare kur.

Obs 2 Vi har inte länkat alla källor, tex baseras flera av råden på tips från erfarna RCP-konsulter. Vi uppmanar er att själva söka mer information om respektive ämne vid intresse.

Obs 3 Ej medicinsk rådgivning, endast information

Tillbaka till innehållsförteckning

2. Lathund – börja stegvis

Vi förstår att många har begränsat med energi och det här kan kännas komplicerat och ”mycket”. Ta därför allt ett steg i taget (och börja försiktigt). Varje steg kan ge dig mer energi att gå vidare med nästa steg.

 1. Binjuredricka – kalium, natrium och naturligt c-vitamin.
 2. Magnesium – först mineral/magnesiumdroppar i vatten under dagen, sen annan sort, tex malat, glycinat eller magnesiumvatten av oxid och kolsyrat vatten.
 3. Retinol (dvs riktigt a-vitamin) – Torskleverolja från Rositas. Om det är för dyrt, ät ca 150g nötlever varje vecka eller ta tillskott. Ät på sikt både lever och torskleverolja. Ger även d-vitamin i rätt balans med a-vitamin.
 4. Sluta med mat som är inflammatorisk och tillskott som kan ge obalanser, speciellt järn.
 5. Fokusera på vila och stresshantering
 6. Börja med något av ämnena som stöttar kroppens avgiftningssystem nedan, tex tallbarrsvatten eller te som är billigt och bra.
 7. Testa enzymet serrapeptase som ska tas på tom mage. Har du råd även CoQ10 eller andra tillskott för energi och avgiftning.
 8. Ta någon form av tillskott som hjälper till att binda gifter. Gärna kiselgur (diatomactous earth) men många rekommenderar även chlorella och aktivt kol.
 9. Testa metylenblått – en medicin som verkar mer riskfri än de flesta.
 10. Inför stegvis hela Root cause protocol

Tyvärr kan vi inte säga mer exakt vad du ska köpa, hur mycket du ska ta, vilken sort och när. Det är så olika vad vi har för problem och förutsättningar, både vad gäller tid, pengar och energi vilket gör det omöjligt att råda om vad som är bäst för just dig.

Gå gärna med i FB-gruppen Magnesium och hälsa så kan vi tipsa där, eller skicka ett mail! Ej medicinsk rådgivning.

Tillbaka till innehållsförteckning

3. Antioxidanter, flavonoider och fytokemikalier

Antioxidanter, flavonoider och fytokemikalier är olika molekyler som stöttar kroppens olika avgiftnings- och immunsystem på olika sätt. Läs gärna mer om det här.

Här är några som verkar vara speciellt hjälpsamma vid postcovid.

 • Tallbarrsvatten, te och essens – tallbarr men även bark innehåller både mycket c-vitamin och andra antioxidanter och fytokemikalier, fokus här främst suramin och skikminsyra. Tallbarr har både antibakteriella- och antiinflammatoriska egenskaper och kan även hjälpa mot allergier.

  Tänk på att fråga markägare om lov innan du plockar tallbarr.

  Tallbarrsvatten kan man göra enkelt genom att lägga några barr i ett glas vatten och låta dra. Det går att fylla på vatten eftersom man dricker det.

  Tallbarrste kan man göra genom att klippa sönder tallbarr och koka ca 10 minuter. Det verkar kunna hjälpa mot koagulering av blodet, blodproppar och replikering av virus.

  Här finns tallbarrsenzym att köpa. Suramin har använts som en antiparasitisk medicin och är kraftfullt så var lite försiktig med ren suramin som essens eller olja.
 • Maskros, fänkål-, stjärnanis-, schisandra-, johannesört- och vallörtste – innehåller bla shikminsyra som verkar kunna hjälpa till att neutralisera spikprotein och även virus som eventuellt blivit aktiverade när immunsystemet sätts ner. Koka ca 10 min för att frigöra oljan i fröerna/växten. Drick gärna flera koppar varje dag.

 • Andra örter som har mycket shikiminsyra är gingko biloba, vetegräs och lakrisrot.

 • Svartkumminolja kan hjälpa till att minska inflammation och stärka immunförsvaret. Det verkar även kunna minska viral replikation av spikprotein och virus. Tillsammans med honung har det visat det positiva resultat för behandling av covid.

 • Quercetin – finns i mycket frukt och grönsaker, speciellt äpplen och lök, och är en naturlig antihistamin som hjälper bla till att hantera mastceller som kan bli aktiverat av virus. Finns också som tillskott.

  Quercetin har också antivirala egenskaper och verkar hindra spikproteinet att binda till ACE2-receptorer, neutralisera viruset och förhindra att det replikerar. Det kan också hjälpa till att minska inflammation, rensa slem och stötta immunsystemet.

  Rekommenderas ofta tillsammans med C-vitamin (fokusera på naturligt, inte askorbinsyra som många tyvärr likställer med C-vitamin) och zink (finns mycket i bla ostron, lever och pumpafrön). Quercetin binder även järn som (väldigt förenklat) kan bli obundet vid inflammation och skapa oxidativ stress.
 • Citrusfrukt och pepparmint – innehåller bla hesperidin som liksom quercetin har antivirala egenskaper.
 • Gurkmeja/kurkumin – också naturliga antihistaminer och ”järnbindare” med anti-inlfammatoriska egenskaper.
 • Vissa menar att sommarmalört (Artemisia annua), en ört som innehåller ämnet artemisinin och bla används inom traditionell kinesisk medicin för sina antiinflammatioriska, antibakteriella och antioxidant-egenskaper, också har antivirala egenskaper och fungerar lite som Ivermectin. Aremisinin har använts mot malaria då det verkar kunna hjälpa till att döda parasiter.

Liten påminnelse: Många rekommenderar zink, d-vitamin och c-vitamin för postcovid och det är absolut viktiga mineraler och vitaminer och kanske har de sin plats i en akut situation, trots negativa konsekvenser på längre sikt. Vi uppmanar dock alla att försöka få i sig dem i en naturlig biotillgänglig form som kroppen känner igen och kan tillgodogöra sig utan att skapa nya obalanser, inte som isolerade, syntetiska tillskott. Ostron, skaldjur, lever, torskleverolja och naturligt c-vitamin är tex toppen!

Tillbaka till innehållsförteckning

4. Övriga tillskott för energi och avgiftning

 • Enzymer – Matsmältningsenzymer kan vara en bra sak, men här handlar det främst om enzymer som hjälper till att bryta ner överflödigt protein. De ska därför tas separat från mat så att de ”skyddas” från matsmältningsprocessen och kan komma dit de ska.

  Serrapeptase är ett proteolytiskt enzym vilket betyder att det stöttar nedbrytningen av överflödigt, ”ej levande”, protein. Det verkar kunna hjälpa till att absorbera och lösa upp död vävnad, blodproppar, plack i artärer, slem i luftvägarna och inflammation av olika slag. Serrapeptas har alltså antiinflammatoriska egenskaper och verkar även kunna minska smärta. Tas på fastande mage.

  Nattokinase är ett naturligt enzym som finns i natto, en fermenterad japansk sojaprodukt och liknar lumbrokinase. Det är känt för att bla kunna minska blodproppar och kan tas med eller utan mat.

  Lumbrokinase är ett kraftfullt enzymkomplex som hjälper till att förhindra blodproppar och skulle kunna ha potential att skydda mot hjärtattack och stroke bla.
Bild från https://www.townsendletter.com/article/lumbrokinase-an-enzyme-for-more-than-just-circulatory-health/
 • CoQ10Koenzym Q10 är- en vitaminlik molekyl som finns framförallt i mitokondrierna, cellernas ”kraftstationer”. Det är en antioxidant och hjälper till att hålla järn under kontroll inne i mitokondrierna vilket gör att elektroner kan flöda korrekt och energi kan skapas. Utan energi fungera inte alla biokemiska processer optimalt, inte heller tex immunsystemet och avgiftning.

  Många tillskott innehåller även annat vi inte vill ha men här är några som är ok. Priserna varierar beroende på hur hög dos de innehåller. 100 mg verkar lagom per dag. Ta med mat då fett hjälper till med upptag.

  Ett tillskott som skulle kunna vara intressant i sammanhanget är Cellexir som kombinerar CoQ10 med flera andra näringsämnen som hjälper kroppens celler skapa energi.

 • NAC N-acetylcystein – är ett derivat av aminosyran cystein som är en svavelaminosyra och förstadie till glutation, en av kroppens viktigaste antioxidanter som också hjälper till med avgiftning.

  NAC verkar ha en slemlösande effekt, stötta immunsystemet, minska virusreplikation, blodproppar och pro-inflammatoriska cytokiner som IL6. NAC godkändes som en medicin 1985 och FDA varnade nyligen för det och menar att det inte bör marknadsföras som ett tillskott. Det är dock ett populärt tillskott och finns att köpa både i USA och i Sverige.

  Vi rekommenderar i princip alltid att äta mat eller tillskott baserade på mat för att ge kroppen de byggstenar den behöver, även för att skapa glutation. Men det finns tillräckligt med indikationer på att NAC kan vara positivt vid postcovid för att inkludera det här.
En variant av kiselgur med nässlor och åkerfräken
 • Inför någon form av tillskott för att binda gifter i tarmen.

  Vi rekommenderar främst kiselgur som också har antiparasitiska egenskaper och ingår i steg 3 i Root cause protocol. Bör tas på fastande mage, också för att inte binda näring i mat.

  Aktivt kol – kan hjälpa till att binda och neutralisera gifter. Kan dock även binda näringsämnen.

  Även chlorella har starkt avgiftande egenskaper då det stöttar levern och kan hjälpa med avgiftning och förhindra återupptag av giftiga ämnen i tarmen. Ta med försiktighet som allt annat. Finns många både positiva och negativa vittnesmål. Koriander är en ört med liknande egenskaper.
 • ViaCell är ett nyutvecklad tillskott som enligt tillverkaren ”är speciellt utvecklad för att användas för att främja normal cellandning/energiproduktion som kan vara störd av olika anledningar, t ex efter virusinfektion. Viacell’s sammansättning bidrar till att minska trötthet och utmattning och främjar normal funktion i nervsystemet.”
  Det verkar mycket lovande!

Tillbaka till innehållsförteckning

5. Mediciner

Mediciner eller läkemedel är inget vi rekommenderar i första hand, men i en mer akut situation kan det vara något att överväga. Som alltid handlar det om att väga nytta mot risk. Det finns alltid biverkningar med mediciner, precis som med vissa isolerade tillskott.

De mediciner vi listar här är välbeprövade, relativt billiga och har visat tecken på att vara hjälpsamma mot symptom relaterade till covid-19. Vissa finns receptfritt. Prata gärna med din läkare. Ej medicinsk rådgivning såklart!

Metylenblått

Metylenblått är ett slags ultraviolett salt och färgämne som har varit känt inom vetenskapen i över 120 år.

Metylenblått används även som medicin pga sina både antibekteriella, antiinflammatoriska och antivirala effekter och har många olika användningsområden.

Det användes tidigt för att behandla malaria, tills ett patenterbart läkemedel togs fram. Det används också inom akutsjukvård då det har en förmåga att normalisera blodtryck genom att blockera negativa effekter av kväveoxid.

Precis som ivermektin är det med på WHO’s lista över essentiella mediciner, dvs de som utifrån bevis på effektivitet, säkerhet och kostnadseffektivitet bedöms tillgodose befolkningens prioriterade hälsovårdsbehov.

Otaliga studier visar hur säkert en låg dos av metylenblått är, och hur många positiva effekter det kan ge, bla genom att öka cellernas förmåga att använda syre och skapa energi samt minska fria syreradikaler (ROS), dvs oxidativ stress.

Coronaviruset verkar störa hemoglobinets förmåga att transportera syre vilket gör att syresättningen i kroppen minskar, vi blir trötta och orkeslösa. Metylenblått verkar bla genom att hjälpa kroppen konvertera (Fe 2+ ) till välgörande trevärt järn (Fe 3+) vilket hjälper kroppen använda syret igen. Läs mer om varför det är viktigt här.

Metylenblått verkar även bla genom sina starkt antivirala egenskaper. Även In Vitro-studier visar intressanta indikationer på att det genom sin antivirala aktivitet skulle kunna minska den negativa effekten av covids spikprotein. Metylenblått har använts för att behandla covid-19, kanske främst i Indien, med bra resultat.

En närstående har testat 10 droppar metylenblått i vatten morgon och kväll några veckor nu och det verkar ge mycket positiva effekter på ork och energi. Trycket över hjärtat efter ansträngning är nu borta. Om du vill testa, bli inte förvånad när du går på toaletten och det blir blått… Vi har köpt metylenblått här och det ska vara rent och fritt från tungmetaller. Numera finns det också att köpa i Sverige, här.

Tillbaka till översikt mediciner

Ivermectin

I indien fanns Ivermectin till ett billigt pris. Varför framgångar med användning för covid-19 i delstaten Uttar Pradesh förnekas är för oss oförklarligt.

Ivermectin är en mycket välbeprövad och spridd medicin som används för att behandla parasiter både hos människor och djur. Det är en säker och relativt billig substans (att tillverka) som både gett dess upptäckare nobelpris i medicin 2015 och är med på WHO’s lista över essentiella läkemedel.

Ivermectin verkar också hjälpa mot långdragna problem efter covid-19 och eventuellt spikprotein som dröjer sig kvar i kroppen.

Ivermectin har kraftfulla anitparasitiska och antivirala egenskaper.

Det verkar som att det binder till ACE2 receptorer som spikproteinet behöver tillgång till för att kunna ta sig in i cellerna vilket gör att replikationen av viruset hindras.

Det verkar också som Ivermectin har förmåga att binda upp cirkulerande spikprotein innan det binder till någon ACE2-receptor och agera som en sk jonofor och bidrar till bla kontrollerad celldöd, sk apoptos. Många jonoforer är antibiotika.

Det verkar dock som att det ibland kan behövas en antibakteriell behandling som komplement till Ivermectin. En kraftfull naturlig sådan är oreganoolja. Ta gärna som kapslar eller späd ut ordentligt då det är väldigt starkt.

Ivermectin har tyvärr fått ett mycket dåligt rykte, av oklar anledning. Självklart ska alla mediciner, och även tillskott, tas med försiktighet och mediciner i samråd med läkare. Det är dock helt normalt att skriva ut en medicin ”off label” om beprövad erfarenhet visar på fördel för patienter. Alla mediciner har biverkningar och det gäller att väga för och nackdelar och följa instruktioner om dosering etc. Ivermectin har dock en väldigt säker profil och det finns tydliga instruktioner om användning i flera olika protokoll.

Här är ett vittnesmål om bra effekt på postcovid.

De biverkningar som Ivermectin kan ge är främst avgiftningssymptom som huvudvärk, trötthet, illamående, yrsel, diarré, hudutslag och klåda då det dödar parasiter. Parasiter binder toxiner, gifter, och när de dör frigörs gifterna i kroppen vilket kan skapa avgiftningssymptom om kroppen inte hinner ta hand om gifterna tillräckligt snabbt. Det här gäller många olika substanser som hjälper till med kroppens avgiftning/detox. Läs gärna mer om det här.

Generellt rekommenderar vi en mer naturlig detox med hjälp av Root cause protocol hjälper kroppen bli av med överskottsjärn som i sin tur föder parasiter (något i princip alla har mer eller mindre…).

Det är faktiskt ett mysterium för oss, och även många andra mer kunniga personer, varför användningen av en så säker, relativt billig, välbeprövad och välstuderad medicin som Ivermectin har blivit så ifrågasatt och motarbetad i ett akut läge där så mycket varit möjligt i bekämpandet av mot covid-19. Jämfört med det godkända läkemedlet för behandling av covid-19, Remdesivir verkar Ivermectin vara både effektivt och säkert.

Läkare kan nu skriva ut ivermectin som går under namnet Scatol i Sverige.

Tillbaka till översikt mediciner

Aspirin

Aspirin eller acetylsalicylsyra är en receptfri smärtstillande och febernedsättande medicin som även har en antiinflammatorisk och antikoagulerande effekt. Det hjälper alltså till att förebygga blodproppar och kan i låg dos tas som förebyggande. En låg dos kan tex vara 100 mg per dag.
Ray Peat är en forskare som skrivit mycket om aspirin.

Aspirin kan irritera tarmens slemhinna vilket inte är toppen så se det mer som en tillfällig behandling. Torskleverolja (Rositas rekommenderar vi) har också en blodförtunnande effekt och många andra fördelar.

Kortison

Kortison dämpar inflammation och är luftrörsvidgande. Det är vanligt att andas in med hjälp av inhalator tex vid astma och kan hjälpa vid andningsproblem efter covid också. Prata med din läkare.

Prednisolon och förstadiet prednisone är kortisonpreparat som används för att motverka och dämpa allergiska besvär, inflammation och reumatiska besvär. Det har också visat sig kunna ha bra effekt på postcovid, speciellt tillsammans med ivermectin som en kur på 3 veckor med nedtrappning.

Prednisolon kan bidra till benskörhet och rekommenderas ofta tillsammans med kalcium och d-vitamin vilket vi avråder från. Vi rekommenderar istället magnesium, torskleverolja, sol och bra fett som hjälper kroppen skapa d-vitamin och få kalcium dit det ska utan negativa biverkningar. Bor är också bra mot benskörhet och ingår i Root cause protocol.

Klorokin och hydroxiklorokin

Klorokin och hydroxiklorokin (vi använder hädanefter klorokin för båda) är båda små molekyler som är en ”utveckling” av metylenblått (metylenblått är en ”precursor molecule” som inte gick att ta patent på) och det verkar fungera på flera liknande sätt. Det har använts länge för malaria och finns också med på WHO’s lista över essentiella mediciner. 2019 skrev mer än 5 miljoner recept på klorokin ut i USA.

Klorokin verkar precis som Ivermectin hjälpa till att hindra spikproteinet att binda till ACE2-receptorer och därmed låta antingen spikproteinet eller hela viruset komma in i cellerna (Lehrer and Rheinstein, 2020; Wang et al., 2020; Eweas et al., 2021).

Det verkar också som de har förmåga att binda upp cirkulerande spikprotein innan det binder till någon ACE2-receptor (Fantini et al., 2020; Sehailia and Chemat, 2020; Saha and Raihan, 2021).

När ACE2-receptorerna redan är upptagna kan Corona-viruset inte komma in i cellerna (Pillay, 2020).

Varför de goda resultaten världen över vändes till demonisering av klorokin för covid-19 är ytterligare ett mysterium. Att ”återanvända” mediciner för andra ändamål än de de är godkända för är normalt, speciellt ett så beprövat som klorokin i en akut situation, och de studier som visat på allvarliga biverkningar har enligt kritiker använt en alldeles för stor dos.

En av de tongivande studierna i välrenommerade The Lancet blev tom tillbakadragen pga tveksamheter i tillvägagångssätt. Trots det lever uppfattningen om hur overksamt och farligt klorokin är, kvar.

Att återanvända mediciner är normal företeelse
Klorokin visade bra resultat redan för att behandla SARS

Inte för att vi förespråkar mediciner som ett första alternativ (just för att de oftast inte går till grunden med problem och skapar nya obalanser) men återigen handlar det ju alltid om att väga för- och nackdelar mot varandra i medicinska sammanhang. Vi vill inte gärna tro att man förnekat sjuka människor en effektiv (speciellt i ett tidigt skede men möjligen även för post covid) behandling pga möjlighet att tjäna mer pengar på den nyligen godkända, patenterade och dyra antivirala medicinen Remdesivir (som inte fungerade mot Ebola och verkar kunna ge allvarliga biverkningar för bla njurarna och hjärtat).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image.png

Läkare har alltid en möjlighet att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet avgöra vad de bedömer vara bäst för en patient i en viss situation och förskriva läkemedel ”off-label” . Dock stoppades förskrivning av hydroxyklorokin ”off-label” ett tag i Sverige då det bla påstods skapa en bristsituation för ”normal” användning. Nu är det möjligt att förskriva det igen vad vi förstått.

Rekommenderas tillsammans med zink som vi förespråkar i naturlig form, ej som tillskott.

Ett helt naturligt alternativ kan vara att koka skal av citron och grapefrukt med vatten så det täcker under lock i en timme. Sila av och förvara i kylen och ta en matsked tillsammans med zinkrik mat.

Tillbaka till översikt mediciner

Andra mediciner

Antibiotika ska verkligen alltid användas med försiktighet, dels pga risk för resistens, att det förstör även goda bakterier och inte minst för att det gör förstör biotillgänglig koppar som är väldigt viktigt för att skapa energi i kroppen. Med det sagt verkar tex antibiotikumen azitromycin och zythromyosin vara hjälpsamma.

Även en SSRI-medicin, fluvoxamine, (dvs antideppressiv medicin) verkar i låg dos kunna hjälpa både mot covid och postcovid.

Tillbaka till översikt mediciner

Tillbaka till innehållsförteckning

6. Energibehandlingar

Bioresonans, biomagnetism, frekvensmedicin och även kinesiologi är olika varianter på behandlingar som använder magnetism och olika elektriska frekvenser för att upptäcka och behandla blockeringar och obalanser i kroppen.

Det är mycket ifrågasatta behandlingar, vilket dock inte hindrar att många faktiskt upplever postivita effekter av det, bla för allergier men också andra hälsoproblem. Värt att testa!?

Tillbaka till innehållsförteckning