Hälsa,  Kost och näring,  Stress,  Symptom och ohälsa

Återhämtning efter Covid-19 (eller annan sjukdom)

Alla tips nedan hjälper till att återställa kroppens balans och skapa energi. De är väl beprövade och baserade på vetenskap, men de kan göra att mycket saker händer i kroppen.

Ta det därför försiktigt och inför allt stegvis i små doser (mindre än det står på förpackningar och öka långsamt)!

 1. Ge binjurarna extra näring
 2. Öka ditt intag av magnesium
 3. Öka ditt intag av A-vitamin (retinol)
 4. Undvik kost som är inflammatorisk
 5. Undvik tillskott som kan ge nya obalanser
 6. Fokusera på vila och stresshantering
 7. Börja införa hela Root cause protocol
 8. Bonustips – extra stöd för energiproduktion vid postcovid (öppnas i nytt fönster)

Varför?

För att vi ska må bra och ha tillräckligt med energi för att klara vår vardag behöver alla kvadriljoner mitokondrier i våra celler kunna producera energi.

I våra celler finns massor av små ”kraftpaket” – mitokondrier. Precis som alla kraftverk behöver mitokondrierna rätt bränsle, dvs näringsämnen. Det krävs även mycket näring för att cellerna ska kunna göra sig oss av med det avfall som skapas (oxidanter). Alla delar av vår kropp kräver cellenergi, dvs vår hjärna, matsmältning, muskler, lukt, fortplantningsorgan, immunförsvaret och ja, alla organ och funktioner i kroppen helt enkelt.

Har cellerna inte tillgång till alla näringsämnen fungerar inte kroppens energiproduktion eller avgiftning bra och vi får olika symptom.

Bild av mitokondrie lånad från Nature.com

Stress, näringsbrister och obalanser är väldigt svårt att undvika i dagens samhälle och många som är till synes helt friska har brister och obalanser. Det kan visa sig som trötthet, sömnproblem, depression, sköldkörtelproblem, IBS, återkommande huvudvärk, migrän, hormonobalanser, järnbrist, högt blodtryck, blodsockerproblem, mm.

En infektion, som tex covid-19, borrelia, magsjuka eller vanlig influensa, kan många gånger vara den stress som blir utlösande för mer akuta problem som utmattning, ME/MCF, mastcellsrelaterade- och olika autoimmuna sjukdomar.

Vi tror att anledningen till att så många drabbas av långvariga följder av covid-19 är samma anledning som att väldigt många, kanske främst kvinnor, blir sjukskrivna för utmattning, autoimmuna sjukdomar, ME/MCF mm. Det beror alltså på näringsbrister, obalanser och alla typer av stress (miljö, fysisk, psykisk, metabol).

Med det sagt underskattar vi helt klart inte hur spikproteinet i SARS-CoV-2, både från infektion och vaccin, för många ger långvariga hälsoproblem. Snarare är det logiskt då obalanser och ohälsa verkar korrelera med ökat antal ACE2-receptorer som är det främsta sättet där både hela viruset SARS-CoV-2 och spikproteinet kan komma in i våra celler och ställa till problem.

För nästa nivå av stöd för återhämtning finns ett inlägg här.

Flera av tillskotten finns att köpa på www.naturshopen.se (inget samarbete, bara glada att de samlat så många bra produkter).

Tips 1: Ge binjurarna extra näring

Mellanmål med näring för binjurar på vintern – apelsin med bra salt

Varför?
Binjurarna svarar på oxidativ stress i kroppen. Om vi har brist på de näringsämnen som binjurarna behöver kan de inte fungera optimalt och vi blir trötta, och till och med utbrända.

Binjurarna behöver främst c-vitamin (från naturliga källor, ej askorbinsyra som inte innehåller hela komplexet med det viktiga kopparenzymet tyrosinas), natrium och kalium samt magnesium.

C-vitamin med koppar i kärnan hjälper oss öka proteinet ceruloplasmin (koppar bundet i rätt enzymer, biotillgänglig koppar) som är otroligt viktigt för kroppens energiproduktion.

Tips 2: Öka ditt intag av magnesium

 • Köp mineraldroppar/magnesium/spårmineraldroppar och ha i ditt vatten. Börja försiktigt med någon droppe och öka långsamt enligt anvisning på flaskan.
 • Att bada i magnesiumsalt och använda magnesiumlotion är också bra.
 • Det är tyvärr inte så lätt att köpa bra tillskott på apotek etc. då många sorter innehåller citrat som inte är bra för mage och viktiga enzymer. Glycinat, malat eller taurat är exempel på bra sorter. Många gillar Trippel magnesium. Bättre Hälsa Magnesiumglycinat är också omtyckt. Man kan behöva pröva sig fram till rätt sort för just en själv – vi är alla olika känsliga och har olika biokemi.
 • Här finns inköpshjälp för magnesiumtillskott.

Magnesium är vårt viktigaste mineral och något som de flesta av oss har brist på. Inte konstigt i dagens samhälle eftersom stress gör att vi förbrukar massor av magnesium! 

Mineraldroppar finns från flera märken och alla är väldigt bra att börja med för mer magnesium och spårmineraler.

Varför?

Magnesium används för otaliga processer i kroppen, många kopplade till kroppens energiproduktion och det är många ohälsosymptom som hänger ihop med magnesiumbrist. 

Varenda cell i kroppen behöver rätt mängd magnesium för att fungera, kanske speciellt vår hjärna, hjärta, lever (avgiftning mm) och reproduktionsorgan som innehåller flest mitokondrier (cellernas kraftpaket som skapar energi) men även muskler, benstomme, hjärtat och ja, alla organ.

Tips 3: Öka ditt intag av A-vitamin (retinol)

 • Retinol finns mest i lever men också i tex äggula, smör, ost, grädde och fet fisk som tonfisk och även mycket i skaldjur.
 • Kan man inte tänka sig äta lever (eko) rekommenderar vi att ta det som tillskott. Finns piller med frystorkad lever. Lever innehåller också många andra viktiga näringsämnen som B-vitaminer.
 • Vi rekommenderar även att man börjar med Rositas torskleverolja. Dyr men värd det och ger förutom mycket retinol även D-vitamin i rätt balans med A-vitamin samt omega 3. Behövs ingen extra omega 3 då.
Vi vet att många, till skillnad mot oss, inte gillar lever. Ett alternativ är att frysa små bitar och svälja som ”piller”, eller köpa frystorkat som tillskott.

Varför?
Retinol, dvs riktig A-vitamin är otroligt viktigt för vårt immunförsvar och energiproduktion. Brist på retinol leder förutom nedsatt immunförsvar till dålig järnmetabolism och inflammation, sämre syn, hud och slemhinnor. 

Djurkällor för retinol är biotillgängliga, vilket innebär att kroppen enkelt kan ta upp och använda det. A-vitamin från grönsaker är inte alls samma sak, och syntetiskt A-vitamin är definitivt inte att rekommendera.

Retinol hjälper också koppar att ”laddas in” i proteinet ceruloplasmin (koppar bundet i rätt enzymer, biotillgänglig koppar) som är otroligt viktigt för kroppens energiproduktion.

Tips 4: Undvik kost som är inflammatorisk

 • Högprocessad mat, dvs mat med innehållsförteckning med ingredienser man inte förstår. 
 • Dåliga oljor och fetter som tex majs, solros, soja, matlagningsolja, margarin, processad palmolja 
 • Sötningsmedel och för mycket processat socker (i grönsaker, frukt och bär är det helt ok!)
 • Högprocessat vete (men surdeg är bättre!). Pasta är gott men det finns mer näringsrika alternativ.
 • Lågfettprodukter med ofta dåliga tillsatser och socker. 
 • För mycket alkohol. 

Här finns mer tips om hur man istället kan äta näringsrikt och antiinflammatoriskt.

Tips 5: Undvik tillskott som kan ge nya obalanser – mat är bättre

 • D-vitamin – Jätteviktigt att sluta med! Vi vet att det går emot vad många säger och vi håller med om att D-vitamin är viktigt, i naturlig form. Som syntetiskt tillskott har det många problem och leder till stora obalanser. Studier visar främst korrelation och missar att det ofta är brist på magnesium och kolesterol som är problemet. Läs mer här.  
 • Zink – fokusera på att få det genom lever, skaldjur, rött kött och pumpakärnor tex. Luktsinnet behöver inte bara zink utan även koppar i rätt balans. Några ostron varje vecka är toppen och ger zink i rätt balans med koppar.
 • Askorbinsyra (C-vitamin) – undvik helt och fokusera på naturliga källor.
 • Kalcium – fokusera på att få det genom maten, tex ost, sardiner och gröna grönsaker. Kalcium måste vara i balans med magnesium.
 • Järn – vi får i oss nog från maten och i tillskott är det inte en biotillgänglig form – viktigt att sluta med! 
 • Multivitamintabletter (som ofta innehåller det ovan) – lever är naturens bästa mineral- och vitaminpiller!
Ät några ostron fullproppade med zink och retinol mm till fredagsmyset för luktsinnet!

Varför?
Läs mer om varför vi rekommenderar att sluta med de här tillskotten här.

Vi är medvetna om att många rekommenderar stora doser D-vitamin, zink och C-vitamin (som askorbinsyra), B-vitaminer, järn etc. för mer energi och läkning. Vårt fokus är dock att få i sig den näringen i så biotillgänglig form som möjligt, dvs en form som kroppen kan ta upp och använda. Syntetiska tillskott kan verka hjälpa tillfälligt men ställer tyvärr till med otroligt mycket obalanser och problem på sikt.

Tips 6: Fokusera på vila och stresshantering

Kroppen är smart och saknas näringsämnen för att producera energi så försöker kroppen reglera vår energiåtgång och vi blir trötta. (Väldigt förenklat). Vi tar dessutom ofta läkemedel eller andra stimulerande ämnen som tex kaffe, socker och alkohol som döljer kroppens varningssignaler. Det leder till att vi helt utarmar kroppen på näring vilket i längden skapar fler obalanser och olika ohälsosymptom. Försök istället: 

 1. Fokusera på sömnen. Och då helst utan hjälp av sömntabletter som inte ger samma djupsömn.
 2. Gå ut och rör dig lagom mycket, gärna ute i friska luften och naturen. Dagsljus är viktigt att få varje dag. Ta det lugnt och överträna inte – det är en onödig stressor för kroppen när binjurarna redan är belastade.
 3. Introducera någon typ av stresshantering, tex andnings- och avslappningsövningar eller prova EFT/Tapping. Det är viktigt att hjälpa kroppen att komma ner i sitt lugn-och-ro system, det parasympatiska nervsystemet.
 4. Stäng av negativ media och fokusera på det som ger dig glädje. 
 5. Gör en må-bra-lista och försök få in några saker varje dag.
Många, inklusive vi, mår bra av att vara i naturen. Gärna tillsammans med någon du tycker om!

Tips 7: Börja införa hela Root cause protocol

Tipsen ovan är det vi ser som viktigast för alla, men det finns fler steg som hjälper i läkningsresan. Det kan kännas överväldigande att börja med ett helt protokoll när man inte har energi och därför rekommenderar vi att ta små steg i taget. Kroppen kan också behöva tid att anpassa sig och det är viktigt att hela tiden känna efter och ta det långsamt.

Läs gärna mer här för en komplett beskrivning av det läkande protokoll, Root cause protocol, vi studerat och som hjälpt otaliga människor till mer energi och hälsa.

Det går mycket kort ut på att minska inflammation/oxidativ stress genom att gå till botten med det som orsakar inflammation, nämligen obalans av främst tre viktiga mineraler; magnesium, koppar och järn.

Några källor:

Retinol och koppar är viktigt för immunsystemet: The immune system as a physiological indicator of marginal copper status?

Vitamin A and Immune Function