Enneagrammet,  Personlig utveckling

Enneagrammet – ett vertkyg för självkännedom – länkar att börja med

Enneagrammet är ett användbart verktyg för att förstå sig själv och andra bättre. Det hjälper oss att få syn på våra mönster och att börja agera mer medvetet. Man kan säga att personlighet är en slags rustning som vi sätter på oss för att skydda oss. Vi utvecklar olika mönster/strategier för att hantera världen. Enneagrammet menar att de finns nio olika grundstrategier med olika världsbild, underliggande motiv, grundrädsla, mm. Sen finns det en massa nyanser som tex instinkter, flyglar, stöd- och stresspilar. Det är komplext men det är ju vi människor också!

Självinsikt är grunden för att kunna utvecklas och självinsikt ger medvetenhet om egna styrkor, motivation och utvecklingsområden. Förståelse för att andra har andra strategier hjälper oss att acceptera olikheter och att även dra nytta av det!

Enneagrammet har gett oss mycket personligen och faktiskt hjälpt oss i våra förhållanden med våra kära män också. 🙂 Och våra barn! Det skriver vi säkert mer om någon gång.

Enneagrammet på svenska

Vi har gått kurser för Tina och Ann som har EnneagramCenter. De har både hemsida, podcast och en bok, vilka alla varmt rekommenderas. Kolla gärna deras olika webbinarier och kurser också:
Hemsida: Enneagramcenter
Podcast: Enneagrampodden
Bok: Självinstikt – Nyckeln till att utveckla dig själv och andra

På sidan HSP Sweden finns också mycket bra information om Enneagrammet.

Enneagrammet på engelska

Enneagram institute är ett bra ställe att läsa mer.

Podcaster på engelska som vi gillar:

  • Enneagram 2.0 med Beatrice Chestnut och Uranio Paes
  • The Enneagram Journey med Suzanne Stabile
  • Typology med Ian Morgan Cron är ok men inte vår favorit. Vissa gäster är dock bra!
  • Personality hacker; de första avsnitten med Beatrice Chestnut är en mycket bra introduktion. Beatrice är med i avsnitt nr. 169, 192, 193, 267, 285, 286, 287, 302, 347
  • The Art of Growth – Enneagram panels har många intressanta avsnitt, speciellt de tidiga med paneler, dvs intervju/samtal med flera personer med samma strategi/typ.

Böcker på engelska 

The Complete Enneagram av Beatrice Chestnut – Här kan man verkligen gå på djupet med Enneagrammet. Det är en omfattande bok och inte för den som bara vill ha en enklare översikt. Beatrice beskriver instinkterna väldigt bra, vilket för många är en nyckel till att verkligen hitta sin typ. Mer om instinkterna här: https://beatricechestnut.com/2017/08/instinctual-subtype-dimension-enneagram/

Instinkterna är sexual (eller intimate), social och self preserving. Personalitycafe.com har många utdrag från boken om varje undertyp som man kan söka på. 

The 9 Types of Leadership: Mastering the Art of People in the 21st Century Workplace av Beatrice Chestnut – Det här är en bra introduktion till Enneagrammet, på engelska. Ganska lättläst.  

The Road back to you av Ian Morgan Cron och Suzanne Stabile – En lättläst och ganska ”pratig” men trevlig bok.  

The Wisdom of the Enneagram av Don Richard Riso och Russ Hudson – En riktig klassiker. Relativt lättläst, pedagogisk och utförlig.  

The Enneagram in Love and Work Understanding Your Intimate and Business Relationships av Helen Palmer – Inte vår favorit men bidrar ändå till förståelse. Typerna är rätt negativt beskrivna.  

The Enneagram: A christian perspective av Richard Rohr och Andreas Ebert är en av vår, väldigt icke-kristna, brors favoriter. Kvar på vår läslista!

Det finns massor med andra Enneagram-böcker men de här är nog några av de mest kända och lättillgängliga.

YouTube

NewSchoolCommoweal – Intressanta paneler med olika Enneagramtyper som berättar om sig själva.