Miljö och livsstil

Regenerativt jordbruk

Lösningen på allt?

I brist på ett färdigt inlägg har vi börjat samlat några länkar här. Det finns egentligen hur mycket som helst så det är bara att börja googla!
Regenerativt jordbruk är kanske inte lösningen på allt elände i världen men nästan… 😉 Läs och lär och övertyga dig själv!

Enkla, men kanske lite radikala ändringar skulle kunna förbättra både vår jord och biologiska mångfald, binda koldioxid, öka tillgången på bra mat och ge arbetstillfällen. Regeringar i alla länder borde stötta lantbrukare som vill börja med regenerativt jordbruk eller som vill ställa om till det. Kommuner borde anställa ”moderna herdar”! Överallt när vi ser oss om så ser vi mat, för djur. Det finns effektiva elstängsel, det finns människor som skulle må bra av de jobben och skolor och äldreboenden som behöver den ”upcyclade” näring som djuren kan ge.

Det var och en kan göra är att börja handla mer lokalt. Köper du vilket kött som helst i affären? Börja handla svenskt! Köper du svenskt? Börja köpa ekologiskt kött. Köper du ekologiskt kött? Börja handla direkt från ett ekologiskt lantbruk eller ännu hellre, regenerativt lantbruk. Reko-ringar är ett bra ställe att börja leta. Läs mer om Vad vi ska äta och varför?

YouTube

Introduktion till Regenerative agriculture:

What is Regenerative Agriculture?, 3:53 minuter

’From the Ground Up – Regenerative Agriculture’ , 13:14 minuter

Kända profiler inom regenerativt jordbruk:

Gabe Brown

Joel Salatin

Ridgedale Permaculture med Richard Perkins
Bilden längst upp är från ett studiebesök på Ridgedale Permaculture som ligger nära Sunne.

Savory institute

Sepp Holzer i Österrike

Strong.Sistas, What is Regenerative Agriculture & Can it Feed The World?

Charles Eisenstein

Diana Rogers

Film

Return to Eden – Regenerative Agriculture Documentary – 1.45 h

Kiss the ground – På Netflix! Mycket bra.

En invändning är dock att de påstår de att största delen av allt spannmål går till djuruppfödning vilket inte stämmer. Största delen av sojan tex går till utvinning av sojaolja för mänsklig konsumtion (dåligt!). Djuren får restprodukterna. Mycket är också sådant som inte människor kan äta.

”Globalt konsumerar människor fortfarande nästan två tredjedelar av den totala spannmålsproduktionen, medan grisar konsumerar cirka 12%, mjölkkor 9%, nötkreatur 5%, köttkycklingar 5% och värphöns 4%. Ruminanter konsumerar särskilt också biprodukter från gröda som är oätliga av människor. ” Källa

Självklart tycker vi alla djur så få leva så nära sin naturliga miljö som möjligt – därav regenerativt jordbruk!

Svenska videos

Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer – Vår jord och hur vi ska bruka den

Jörgen Andersson – Hela bilden på 21 minuter

Hemsidor, bloggar och artiklar

Regeneration International

Kiss the ground

Sacred cow

Farmers footprint

Rodale Institute

Civil eats

Holistic managment.org

Study: White Oak Pastures Beef Reduces Atmospheric Carbon

Artikel av Stephanie Anderson – Regenerative agricultur can make farmeers stewards of the land again

Regeneration International Organisation med följande visions: ”To promote, facilitate and accelerate the global transition to regenerative food, farming and land management for the purpose of restoring climate stability, ending world hunger and rebuilding deteriorated social, ecological and economic systems.”

Bio4climate

Savory global

På svenska

Tema regenerativt jordbruk AGFO

Gunnar Rundgren, blogg mm – Trädgården jorden

Märta Jansdotter, VD Gröna gårdar, Artikel AGFO

Slaktarn’s gård Vackert skriven blogg om ett relativt nystartat, litet regenerativt jordbruk. Vi köper kött och ägg från Kristina på Slaktarn’s gård.

Anna Forsmark Рartikel och kurs Ӏta jorden

Podcasts

Spännande möten, Märta Jansdotter, VD Gröna gårdar

Världar i omställning – Jörgen Andersson: om lokal mat och regenerativt jordbruk

Marc Hyman intervju med Ryland Engelhart, Kiss the ground