
Regenerativt jordbruk
Lösningen på allt?
I brist på ett färdigt inlägg har vi börjat samlat några länkar här. Det finns egentligen hur mycket som helst så det är bara att börja googla!
Regenerativt jordbruk är kanske inte lösningen på allt elände i världen men nästan… 😉 Läs och lär och övertyga dig själv!
Enkla, men kanske lite radikala ändringar skulle kunna förbättra både vår jord och biologiska mångfald, binda koldioxid, öka tillgången på bra mat och ge arbetstillfällen. Regeringar i alla länder borde stötta lantbrukare som vill börja med regenerativt jordbruk eller som vill ställa om till det. Kommuner borde anställa ”moderna herdar”! Överallt när vi ser oss om så ser vi mat, för djur. Det finns effektiva elstängsel, det finns människor som skulle må bra av de jobben och skolor och äldreboenden som behöver den ”upcyclade” näring som djuren kan ge.
Det var och en kan göra är att börja handla mer lokalt. Köper du vilket kött som helst i affären? Börja handla svenskt! Köper du svenskt? Börja köpa ekologiskt kött. Köper du ekologiskt kött? Börja handla direkt från ett ekologiskt lantbruk eller ännu hellre, regenerativt lantbruk. Reko-ringar är ett bra ställe att börja leta. Läs mer om Vad vi ska äta och varför?
YouTube
Introduktion till Regenerative agriculture:
What is Regenerative Agriculture?, 3:53 minuter
’From the Ground Up – Regenerative Agriculture’ , 13:14 minuter
Kända profiler inom regenerativt jordbruk:
Ridgedale Permaculture med Richard Perkins
Bilden längst upp är från ett studiebesök på Ridgedale Permaculture som ligger nära Sunne.
Strong.Sistas, What is Regenerative Agriculture & Can it Feed The World?

Film
Return to Eden – Regenerative Agriculture Documentary – 1.45 h
Kiss the ground – På Netflix! Mycket bra.
En invändning är dock att de påstår de att största delen av allt spannmål går till djuruppfödning vilket inte stämmer. Största delen av sojan tex går till utvinning av sojaolja för mänsklig konsumtion (dåligt!). Djuren får restprodukterna. Mycket är också sådant som inte människor kan äta.
”Globalt konsumerar människor fortfarande nästan två tredjedelar av den totala spannmålsproduktionen, medan grisar konsumerar cirka 12%, mjölkkor 9%, nötkreatur 5%, köttkycklingar 5% och värphöns 4%. Ruminanter konsumerar särskilt också biprodukter från gröda som är oätliga av människor. ” Källa
Självklart tycker vi alla djur så få leva så nära sin naturliga miljö som möjligt – därav regenerativt jordbruk!
Svenska videos
Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer – Vår jord och hur vi ska bruka den
Jörgen Andersson – Hela bilden på 21 minuter
Hemsidor, bloggar och artiklar
Study: White Oak Pastures Beef Reduces Atmospheric Carbon
Artikel av Stephanie Anderson – Regenerative agricultur can make farmeers stewards of the land again
Regeneration International Organisation med följande visions: ”To promote, facilitate and accelerate the global transition to regenerative food, farming and land management for the purpose of restoring climate stability, ending world hunger and rebuilding deteriorated social, ecological and economic systems.”

På svenska
Tema regenerativt jordbruk AGFO
Gunnar Rundgren, blogg mm – Trädgården jorden
Märta Jansdotter, VD Gröna gårdar, Artikel AGFO
Slaktarn’s gård Vackert skriven blogg om ett relativt nystartat, litet regenerativt jordbruk. Vi köper kött och ägg från Kristina på Slaktarn’s gård.
Anna Forsmark – artikel och kurs ”Äta jorden”
Podcasts
Spännande möten, Märta Jansdotter, VD Gröna gårdar
Världar i omställning – Jörgen Andersson: om lokal mat och regenerativt jordbruk

