Kost och näring

Kaliumbuljong

Att koka en egen kaliumrik grönsaksbuljong är ett bra sätt att få i sig mer kalium, vilket många har brist på.

Drick buljongen som den är eller använd den som du skulle ha använt en grönsaksbuljong. Mineraler förstörs inte av kokning så det går att reducera den mer också.

Ingredienser

Bäst är förstås om ingredienserna är ekologiskt odlade.

  • 6 medelstora potatisar
    (endast skalet används)
  • 6 selleristjälkar
  • 1 bunt persilja
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2 medelstora morötter
  • 30 gram kelppulver eller kombualger
  • Färsk ingefära, ca 10 cm i bitar
  • 3 liter vatten
  • Ev. italienska kryddor

Gör så här

  1. Tvätta grönsakerna försiktigt. Skrubba inte för mycket eftersom det tar bort mineralerna från skalet.
  2. Skala potatisarna. Gör rätt tjockt skal, ca 3 mm. Det är skalet som ska användas så de skalade potatisarna kan sparas till annat. 
  3. Skär ner resten av grönsakerna grovt.
  4. Mät upp vatten i en stor kastrull och koka upp och lägg i grönsakerna i vattnet när det kokar.
  5. Sjud grönsakerna under lock ca 1,5 timmar.
  6. Lägg i ingefäran och koka ytterligare 30 minuter.
  7. Sila av buljongen och spar i glasburkar i kylskåpet. Kan också frysas.

Det går förstås att använda andra grönsaker också men näringsinnehållet ändras då förstås.

Näringsinnehåll per dl

  • Kalorier: 4
  • Protein: 0 g
  • Kolhydrater: 0,4 g
  • Fiber: 0 g
  • Fett: 0,4 g
  • Natrium (salt): 80 mg
  • Kalium: 320 mg
  • Kalcium: 40 mg
  • Magnesium: 25 mg

Värdena är ungefärliga.