Hälsa,  Kost och näring,  Root cause protocol

Binjuredricka

Är man är trött och stressad, utmattad eller har andra hälsoproblem är det extra viktigt att se till att man ”fyller på” med kalium och natrium innan eller samtidigt som man trappar upp sin dos magnesium.

Root cause protocol rekommenderar en binjuredricka eller ”Adrenal cocktail” som innehåller naturligt C-vitamin, kalium och natrium (oraffinerat salt) vilket ger binjurarna näring och hjälper till att återställa balansen av elektrolyter.

Binjuredricka ska innehålla naturlig c-vitamin, kalium och natrium

 • 60 mg C-vitamin från en matkälla
 • 375 mg kalium
 • 460 mg natrium

Det finns C-vitaminkällor som också innehåller kalium vilket gör att recepten kan vara lite förvirrande. Vi anser inte att mängderna är så otroligt noga eftersom vi också får i oss de här näringsämnena i olika mängder från den mat vi äter. Men det är ändå något att hålla sig till i början!

Hur många binjuredrickor ska jag ta och när?

Börja som alltid försiktigt med max en halv binjuredricka, öka till en hel och sen till två binjuredrickor om dagen. De ska helst tas en timme före eller efter annan mat. Det blir bäst effekt då! Men om du inte får till det så är det bättre att ta binjuredrickan vid vilket tillfälle som helst än att inte göra det alls. Du får ju i dig näringen ändå. Ofta rekommenderas kl. 10 och 14 när binjurarna börjar få slut på näring, men vissa tar det direkt på morgonen och vissa innan läggdags.

Det är viktigt att känna efter själv och lära känna sin kropp. Mår du inte bra av ett recept, prova ett annat och börja återigen alltid med en liten mängd. Vissa tål inte olika slags C-vitamin och vissa tål inte olika kaliumkällor, tex vinsten, ofta pga histaminreaktioner.

Det går fint att lägga till fler binjuredrickor om du känner att du behöver det. Prova tex att lägga in det du äter under några dagar i en app som Cronometer, så ser du om du kommer upp i rekommenderat dagligt intag av olika näringsämnen. Rekommendationen i Sverige för kalium är rätt låg på ca 3000 mg. Vissa menar att 4700 mg behövs.

Brist på kalium kan leda till högt blodtryck, hjärtsjukdom, kramp, matsmältningsbesvär, mm.

Några exempel på recept

Lista med olika ingredienser och länkar till inköpsställen längre ner. Tänk återigen på att kaliummängderna varierar beroende på C-vitaminkälla!

Pulverblandning med nypon och camu camu

Gör en pulverblandning av
1 del oraffinerat havssalt,
1 del kaliumbikarbonat
1 del nyponpulver 
1 del camu-camu 
Ta en tesked av pulvret i vatten som binjuredricka. Det här receptet använder vi och mår bra av men det bubblar när man rör i pulvret i vatten och en del känner att det känns ”frätande”. Uppiggande tycker vi (men M’s man står inte ut med den salta smaken.)

Det klassiska receptet med apelsinjuice

120 ml pressad apelsin (eller opastöriserad, färskpressad apelsinjuice)
1/3 krm kaliumbikarbonat eller 1/4 tsk vinsten (cream of tartar)
1/4 tsk oraffinerat havssalt

Med kiwi

2 kiwi innehåller både kalium och C-vitamin
1/4 tsk oraffinerat havssalt

Med apelsin

1 apelsin
1/3 krm kaliumbikarbonat
1/4 tsk oraffinerat havssalt

Med citron och kokosvatten

Saft från två pressade citroner
ca 150 ml kokosvatten
1/4 tsk oraffinerat havssalt

Med kokosvatten

250 ml kokosvatten
1/4 tsk oraffinerat havssalt
1/2 tablett Innate C-400

Med stjälkselleri

 • Lite mer än 100 gram hel ekologisk citron (utan skal men det går att äta skalet också)
 • 120 g stjälkselleri
 • 1/2 tsk oraffinerat havssalt
  Testa att mixa citron och stjälkselleri med vatten och lägg ev. till något lite sötare som tex mango eller äpple (vilka båda innehåller kalium). Det blir en god ”shot”! Saltet kan man ta separat eller hoppa över. Stjälkselleri innehåller i sig en del natrium.

Bara ”tillskott”

1/4 tsk (ett rågat kryddmått) kaliumbikarbonat
1/4 tsk oraffinerat havssalt
1/2 tablett Innate C-400
Skölj ner med så mycket vatten du vill.

Innate C-400 innehåller en del askorbinsyra vilket egentligen inte rekommenderas, så ta inte mer än en tablett per dag.

Färdiga tabletter

Jigsaw adrenal cocktail kapslar. De kostar rätt mycket per dos men innehåller extra mycket C-vitamin. C-vitamin ingår ju också i protokollet förutom i binjuredrickan.

Källor till C-vitamin

Det är bara en fördel att få i sig mer C-vitamin förutom det som binjuredrickan ger, så det gör inget om det blir mer än 60 mg i en binjuredricka.

 • Camu camu: 1/2 tsk, 3 gram camu camu innehåller 300 mg C-vitamin. Tänk på att det måste vara ”raw” dvs. inte upphettad.
 • Acerola: Nästan lika mycket C-vitamin som camu camu.
 • Nyponpulver (ej upphettat): Inte lika mycket C-vitamin som camu camu och acerola men ändå ett bra och mer lokalt alternativ som också innehåller kalium. Vi blandar i det mycket för smaken också.
 • Färskpressad apelsin: 100 gram = 50 mg C-vitamin
 • Färskpressad citron: 100 gram = 46 mg C-vitamin
 • Kiwi: 100 gram = 63 mg C-vitamin
 • Röd paprika = 100 gram = 63 mg C-vitamin
 • Brysselkål = 100 gram = 85 mg C-vitamin
 • Surkål = Mer hållbart alternativ än paprika, kiwi, mm som vi inte odlar här i Sverige. Oklart hur mycket C-vitamin det är i men enligt Weston A. Price foundation så ökar fermenteringen C-vitamininnehållet tio gånger. Bakterierna fixar det! Dessutom är ju surkål ett superfood på många andra sätt. Men kom ihåg att den måste vara opastöriserad.

Jag tål nästan inget med C-vitamin

Det finns de som är superkänsliga mot de flesta livsmedel som innehåller C-vitamin, antagligen pga histaminreaktioner. Då måste man börja otroligt försiktigt. Prova tex att ånga brysselkål och dricka lite av det vattnet. Öka på om det går bra.

Liposomalt C-vitamin eller Ester-C då?

Askorbinsyra är på Stopp-listan eftersom det förstör biotillgänglig koppar. Ester C, liposomalt C-vitamin mm, är askorbinsyra, inte hela C-vitaminmolekylen som vi vill ha. Askorbinsyra hjälper ofta tillfälligt men löser i längden inte problemet med inflammation utan förvärrar det bara.

Källor till kalium

Kalium är precis som magnesium alltid bundet till något, tex bikarbonat, glukonat eller klorid. Kaliumkarbonat är inte rekommenderat. För tillskotten är det viktigt att räkna efter hur mycket kalium det blir.

 • Kokosvatten: 200 ml = 375 mg
  Det finns flera bra sorter men tyvärr innehåller en hel del tillsatt C-vitamin (askorbinsyra) och ofta också socker. Det kan vara ok ändå om det är en mycket liten mängd.
 • Vinsten (ett slags bakpulver): 1/4 tsk = 375 mg kalium
 • Kaliumbikarbonat: 1 g, ca 1/4 tsk = 390 mg kalium
  Kaliumkarbonat fungerar inte.
 • Kaliumklorid: 250 mg kalium per kapsel från Bättre hälsa. Det är ett slags salt så minska eventuellt på natrium om du tar det. Ta tablett eller öppna kapseln och häll i! Det behövs ca 1,5 kapslar per binjuredricka om man ska följa grundreceptet.
 • Kaliumglukonat: 99 mg kalium per kapsel från Bättre hälsa. Ta tablett eller öppna kapseln och häll i! Ta tre eller tre och en halv tablett.

Frukt och grönt

 • ”Kaliumbuljong”: Många grönsaker är ju rika på kalium och man kan koka grönsaksbuljong istället för att ta tillskott.
 • Banan: 100 g = 395 mg kalium
 • Avocado: 100 g = 600 mg kalium
 • Potatis, kokt utan salt: 100 g = 323 mg kalium
 • Sötpotatis: 100 g = 337 mg kalium
 • Rotselleri: 100 g = 470 mg kalium

Andra exempel på kaliuminnehåll

 • Makrill, stekt: 100 g = ca 500 mg kalium
 • Mandel: 100 g = 730 mg kalium (och 280 mg magnesium)
 • Pumpafrön: 100 g = 810 mg kalium (och 540 mg magnesium)

Just kalium är en fråga som diskuterats en del inom ”RCP-kretsar”. En del känner att de mår bättre utan det i binjuredrickan men de flesta vittnar om att den vanliga binjuredrickan hjälpt dem enormt mycket och att de bland annat blivit piggare. Återigen, känn efter själv och ta ev. prov på kalium i röda blodkroppar. Ett hårmineraltest kan också vara hjälpsamt men behöver tolkas av en utbildad RCP-konsult.

Källor till natrium

Natrium är salt. Många tror att vi behöver dra ner på salt men det gäller egentligen bara om man äter mycket färdigmat vilket ju avråds ifrån. Så om du äter mat som är lagad från grunden så behöver du ofta mer salt än du tror. Det ska vara ett oraffinerat havssalt från en ren källa så att vi också får en del spårmineraler. Helst inte Himalayasalt då det kan innehålla oxiderat järn.