Kost och näring

Pasta är gott, men alternativen bättre?

Pasta är gott, jättegott! Det är även billigt, enkelt och snabblagat. Så vad är då problemet? Tja för många är det inget problem att äta pasta av bra kvalitet, dvs ekologisk, då och då. Men gör man det väldigt ofta finns risk att man missar mycket viktig näring. Det finns även en del andra nackdelar och även om vissa mår fint av pasta, skulle nog många må bättre av att byta ut det till andra alternativ.

Nackdelar med pasta

  1. Innehåller mycket snabba kolhydrater
    • Kolhydrater är ”raketbränsle” och bra om man behöver snabb energi. Stärkelsen i pastan omvandlas snabbt till glukos i kroppen. Rör man sig mycket och/eller har mycket muskler så ”sugs” glukosen in i cellerna och musklerna vilket är bra. De flesta rör sig dock inte så mycket och då blir det ett överskott av energi vilket i slutänden lagras som fett.
    • För mycket snabba kolhydrater ger högt blodsocker.
      • Högt blodsocker -> lågt blodsocker ett tag efter att vi ätit -> sug efter mer kolhydrater = dålig spiral
      • Högt blodsocker -> inflammation i kroppen = Ohälsa och många olika sjukdomar
  2. Vete kan vara inflammatoriskt
    • Många tål det inte (glutenkänslighet är vanligt även om man inte har celiaki)
    • Försämrad maghälsa
    • Lektiner i vetet ställer till det för immunförsvaret
    • Fytinsyra i vete kan bidra till dåligt upptag av mineraler, tex zink och magnesium
  3. Pasta inehåller lite näring, dvs. vitaminer och mineraler jämfört med annan energirik mat, dvs det är inte särskilt näringstätt (näring i förhållande till energi). Kroppen behöver förstås kolhydrater, fett och protein av bra kvalitet men också vitaminer och mineraler för att bygga celler och även för att avgifta kroppen!

Alternativ till pasta – bli en näringsjägare!

  • Potatis
    • Potatis innehåller också snabba kolhydrater men jämfört med pasta som har mellan 60-70 g kolhydrat per 100 g är det bara ca 17 g kolhydrat per 100 g potatis.
    • Innehåller en hel del vitaminer (tex B- och C-vitamin) och mineraler (tex kalium).
    • Potatis som tillagats och sen kylts ner i kylskåp innehåller en hel del resistent stärkelse vilken blir mat för våra bra bakterier i tarmen. Ät därför gärna kall potatis (i potatissallad tex) eller bara lätt uppvärmd potatis för att få mer av detta!
  • Rotfrukter – kan bakas i ugn, kokas, användas i sallader, syras eller vissa gärna ätas råa. Användningen är oändlig!
    • Kålrot; använd tex i mos, eller ät rå i bit
    • Palsternacka, jättegott att ugnssteka
    • Morot; koka, ät rå, ugnsstek, använd i grytor, soppor, mm
    • Rotselleri; så underskattad! Jättegod ugnsstekt, i grytor och soppor, gör Waldorfsallad!
    • Rödbeta (och andra betor); Ugnsstek, koka och ät med smör, gör soppa, köp färdigkokta och gör sallad med vinägrett (olivolja, vinäger, kryddor) eller majonnässås, eller med fetaost, mm
    • Lök; ät så mycket du kan! En rejäl portion lök är ett bra tillbehör till det mesta och passar i de flesta såser, grytor och soppor.
    • Sötpotatis; ugnstek i halvor eller mindre bitar/stavar/klyftor eller som mos
    • Svartrot; skala och koka och ät med smör
    • Jordärtskocka; gör soppa (innehåller mycket bra fiber (inulin) för de goda bakterierna i tjocktarmen men kan ge rätt mycket gaser så börja försiktigt 😊 ).
    • Rättika; använd i gratäng istället för potatis, eller tillsammans med potatis
  • Grönsaker
    • Avokado
    • Blomkål; ugnsrosta, koka, puréa, gott med smör
    • Broccoli; ugnsrosta, koka, puréa, gott med smör
    • Brysselkål
    • Fänkål; stuva med smör och grädde eller använd i fisksoppa
    • Gröna bönor; goda stekta med vitlök och smör eller med olivolja på (hetta helst inte upp olivoljan så mycket)
    • Gurka
    • Olika slags kål; vitkål, rödkål, grönkål kan man göra sallad på, baka i ugn mm
    • Majs; köp ekologisk
    • Paprika; köp ekologisk i säsong eftersom den är mycket besprutad
    • Pumpa; ugnsbaka i bitar, gör soppa
    • Rädisor
    • Rödkål
    • Sallad alla möjliga sorter; ha rikligt med olivolja på
    • Sockerärter; prova att odla själv!
    • Sparris
    • Stjälkselleri
    • Spenat; tillaga gärna, ha i tex indiskt kryddade grytor
    • Svamp av alla slag
    • Tomat; konserv eller färsk, ät som de är, ugnsbaka, tomatsallad med rödlök
    • Vitkål
    • Zucchini
    • Ärtor; många barn gillar dem frysta! Bra snack innan maten
    • Ärtskott; prova att odla själv som Sara Bäckmo gör
    • Med mera!
  • Bönor
  • Bönpasta
  • Ris
  • Rispasta
  • Quinoa

Lägg gärna till kryddor och örter för att ytterligare näringsboosta maten

  • Tex persilja, basilika, dill och koriander är oerhört näringstätt och nyttigt!
  • Gurkmeja är en superkrydda som är antiinflammatorisk. Gör gärna en (äcklig) shot. Googla för recept!
  • Vitlök – supernyttigt och gott
  • Kanel – Sänker blodsockereffekten av snabba kolhydrater
  • med mera!

Fanny med Lesscarbs.se har många bra grönsaksbaserade recept. Titta gärna in där!

Kom också ihåg att den mest näringstäta maten faktiskt är animaliska produkter som ägg, lever, kött, fisk, skaldjur och mjölkprodukter av bra kvalitet.

Läs gärna mer här om ”Vad ska vi äta och varför” och ”Hur äter man näringsrikt?”.